gentlegiantafskofvde.blogg.se

Runnin' pink 'n sober in October

Kategori: Allmänt

Så där. Då vart man på banan igen. Efter en vecka under isen så känns det som att jag är redo att kika fram igen. Jag tvivlar stundtals när valpen springer runt med något mysigt han grävt fram i kattlådan men på det stora hela känner jag mig alltmer säker på att tröttdvalan är över. Dessutom väntar oktober! Denna underbara månad! ♥ Då kan man ju inte stanna inne under täcke. Nej, det lämnar jag till december och januari!
 
I oktober pågår två kampanjer som jag tycker är värda att uppmärksamma. Rosabandet drar igång sina rosa kampanjer och Systembolaget drar igång sin 'sober oktober' månad. Dessa stödjer jag gladeligen. I praktiken innebär det att jag väljer rosa produkter istället för vanliga när jag handlar eller shoppar. Om jag köper mat på ICA så tar jag den rosa påsen istället för den vanliga, och ganska tråkiga, påsen med affärens namn tryckt i svart, rött och grönt. Om jag ska köpa kroppsprodukter så check på rosa istället för vanliga om det ändå är likvärdig produkt. Inte så mycket väsen i vardagen men ändå små bäckar som förhoppningsvis kan ge något. Vad gäller Systembolagets kampanj så är det enkelt: nykter i oktober. Detta är en kampanj som startats uppe i en stad i norr. Dessvärre kommer jag inte ihåg var. Any who... Min poäng är att jag stödjer dessa två insatser.
 
Förutom lite PK (politiskt korrekta) insatser så ska jag dessutom börja springa igen. Jag saknar att springa. Det har gått två månader sedan jag skadade mig. Ergo: jag ska springa igen. Givetvis fattar jag att jag inte kan köra på som innan skadan och troligen kommer jag inte heller kunna det rent fysiskt. Men, jag ska smyga igång. Förhopningsvis kan taxen hänga på då och då också! Och där har ni mitt oktober i ett nötskal: rosa, nykter och springandes! :)
 
För mer info om kampanjerna, klicka på texten under bilderna. Jag vill även påpeka att jag inte har ett politiskt intresse eller ekonomiskt intresse i dessa kampanjer. Jag vill inte heller säga att de skulle vara de bästa eller enda lösningarna på hälsoproblem i vårt land. Men, de inspirerar mig till vardagshandlingar som kanske bidrar till något om vi har tur.
 

Trött-läge

Kategori: Allmänt

Jag be rom ursäkt för tystnad. Av någon anledning har jag hamnat i ett hål, omgiven av trötthet. Det frustrerande är att jag inte riktigt vet varför. Jag testar att promenera, jag testar att sova, jag testar att umgås lugnt och fint med mina favoritpersoner... Nothing! Jag har ingen feber, ingen förkylning... Nothing! Ändå tycker min kropp att jag absolut inte ska gå upp om morgnarna och att jag gärna får gå tillbaka till sängen när helst det passar, gärna direkt. När jag sätter mig ned för att se på tv eller för den delen arbeta framför datorn tycker kroppen att jag ändå kan gå och lägga mig nu när jag kommit  halvvägs till liggande. Det är så frustrerande. Jag borde få i mig den näring som behövs och den vätska som behövs. Har någon av er erfarenhet av sådant här läge och hur startade ni då igång er själva?
 
Kramar från frustrerad jätte!

Den bästa medicinen är kärlek

Kategori: Allmänt

Förkylning dag 3. Önskade att förkylningstrycket i huvudet och bihålorna skulle lätta och det har det gjort idag. Med besked! ;) Häll föreläsning i förmiddags och önskade mig till bättre platser. Jag älskar att undervisa och att vara tillsammans med mina studenter men yrsel och knak och brak i skallen är inte nice.  Efter föreläsningen fick jag skjuts hem. Min älskade man skickade sms om att han fanns utanför en av byggnaderna när jag var klar. Det höjde min dag! Att träffa honom och fina valpen och bara överösas med omtanke och kärlek! Då fixar man det mesta.
 
Hemma så blev det mat och sömn. Lång sömn. Så lång att jag undrar om jag kommer kunna sova i natt. Men, borde inte vara något problem. På kvällen kom valpen och mannen förbi och det var så underbart att träffa dem. Jag blir så tacksam över att dessa fantastiska varelser finns i mitt liv och vill dela sina liv med mig (OK valpen har väl inte så mkt val). De och min prinsessa (katten) är fantastiska på att känna i mig och ge massa kärlek.
 
Nu hoppas jag på att må bättre imorgon så att jag kan ta en promenad och njuta av vår vackra höst.
 
Jag hoppas ni alla har haft en fin kväll och att en god helg stundar! Jag hoppas även ni får må väl!

Lite för mycket höst på en gång

Kategori: Allmänt

Vackra höstiga torsdag. Jag skulle fylla dig med åstadkommanden. Med långpromenad och med glädje. Istället glider du mig ur händerna pga förkylning med feber och huvudvärk. Liggandes under täcke med katt på bröstet, på ryggen, på armen, mellan benen så är du ändå en mysig torsdag. Fylld med te, förvirrade uppvaknanden och myskläder för att trotsa kyla och grått. Det blev lite för mycket höst på en gång när skolstarts-förkylningen och frusna fötter infunnit sig. Bäst betraktas skiftande färger i träd och tunga moln från sängen med tända värmeljus ackompanjerade av ett lågt brummande från katt. Jag ger denna dag till vilan och till kroppen. Imorgon ger jag dagen till mina fina studenter.
 
Höst - jag hyllar dig i all din kraft! Ingen annan årstid gör mig lika ödmjuk.
 
 
 
 
 
 
 

Ruggig måndag

Kategori: Allmänt

  Skrev ett längre inlägg igår (måndag) om ruggigheten, trötthet och mys. det ville sig inte då. Jag fick psykbryt och slängde ihop datorn och gick och la mig och läste istället (mycket mer pålitligt än teknik). Då är det ju så härligt att inlägget visar sig när jag går in här igen... Not! Nåja... Lite bilder kan jag ju visa. Den första är på mina tofflor. Mina tofflor idag. Nedan tragiskt försök att associera ruggigheten med mys (bilder från pinterest):      

What's eating you?! - del 3 av 3

Kategori: Allmänt

Detta inlägg har dröjt. Dels för att jag inte haft tid att sitta ned och reflektera ordentligt och dels för att det är ett ämne som är svårt att ta på. Förutom min fars död och mina tillitsproblem så har även min dåliga självkänsla gällande min kropp varit ett problem som ätit mig.
 
Låt oss börja med idag. Idag är jag mer förankrad i min kropp. Visst, den ser inte ut som jag vill att den ska göra (mitt ideal) men jag vet att det kommer så länge jag tar hand om kroppen. Så länge jag äter bra och rör mig så är jag på väg åt rätt håll. Mina ideal har dessutom ändrats under årens gång. Idag tror jag att jag skulle vara nöjd om det inte putade och hängde så mycket ;). Som sagt är jag på väg dit.
 
Relationen till min kropp har formats på olika sätt genom åren. Jag visste redan när jag var liten att jag inte såg ut 'som alla andra'. Jag var inte direkt tjock eller överviktig. Jag hade början till vad jag idag kärleksfullt kallar min 'skogshuggarkropp' (äppelformad, lång och gjord för att arbeta med kroppen 24/7). Jag fick redan när jag var tio år höra från mina jämnåriga att jag 'inte var lika tjock som X' (en annan tjej i klassen)  och att jag var 'tjock på ett annat sätt'. Som tioåring visste jag nog inte riktigt hur jag skulle reagera på det utan upplevde nog mest att jag var annorlunda och drog mig därför undan för att det inte skulle göra ont att vara runt mina klasskamrater. Jag hade mina nära vänner som jag kände mig fri tillsammans med och jag hade börjat att rida. Det betydde mest för mig. Åren gick och jag tycktes alltid vara längst och bredast (inte tjockast) bland mina klasskamrater. Jag var inte som tjejer 'är' och fick många killkompisar under gymnasietiden. Jag var hela tiden medveten om att jag var annorlunda och det var nog först under gymnasietiden som jag faktiskt fick någon slags positiv association till det. Det betyder dock inte att min pojkväns kommentar om att 'man kan tro att du är tjock men det är du ju inte' gjorde ont när jag låg naken och helt plötsligt kände mig skör och vääääldigt naken inför honom. Under gymnasiet började tack och lov mina bröst utvecklas (kände mig lite kvinnligare då). Tyvärr blev de lite för stora för att vara praktiska att ha att göra med (D-kupa då, idag F-kupa). Inte för att någon pojke någonsin klagat - inte tjejer heller för delen som velat klämma. Helt plötsligt var det något på min kropp som var enormt irriterande när jag försökte springa, rida och jobba i stallen. (Jag har aldrig gillat mina bröst av den anledningen. De har alltid 'varit i vägen' för mig.) Under gymnasietiden blev min kropp ett sätt att relatera till pojkar på ett annat vis. Yupp, vi snackar sexuellt. Men, jag kan inte säga att min kropp och mitt psyke var helt i balans. Det visade sig även senare när jag blev deprimerad (blev problem i familjen) och började skära i mig själv för att på något vis få en konkret smärta som tog över den där abstrakta kan-inte-ta-på smärtan inuti mig. Så, min kropp var framförallt något praktiskt, ibland sexuellt och alltid något som gjorde att jag var annorlunda - det var ingenting som hängde ihop riktigt med 'mig'.
 
Min längd gjorde alltid att jag kände mig väldigt okvinnlig. Oavsett om det var på skolan (gymnasiet var ett internat) eller om vi var på fest eller 'på lokal'. Jag var alltid minst huvudet längre än alla kvinnor (och väldigt många män) - något som fick mig att känna mig okvinnlig ända till dess jag var ca 25. Det har varit en lång väg till acceptans. Det som jag tycker är jobbigast idag är när min man tycker att jag borde ha bättre självkänsla och inte ser sin egen del i vart min självkänsla ligger. Från att ha varit en ganska frimodig tonåring och ung 20-something så gick jag till att tro att kroppar var något man dolde när jag träffade min man. Han dolde gärna sin kropp och hade gärna lampan släckt. Det fick mig att känna att min nakenhet var något som inte skulle visas i sin helhet och i dagsljus. Jag tror att det skapade en än större klyfta mellan mitt psyke och min kropp (innan jag revolterade mot det). Men, den klyftan som skapats tidigt pga känslor av främlingskap gav upphov till riktigt destruktiva beteenden när mina tillitsproblem blossade upp som en vulkan i min och min mans relation (se tidigare delar). I en värld utan kontroll och med främlingskap i botten, började jag behandla min kropp illa. Mitt självförakt ledde till att jag inte kunde se mig i spegeln. Jag kunde inte heller äta och mitt uppe i allt så slog det slint. Tidigare hade jag misshandlat min kropp med rakblad. Nu fick motionscykel, springrundor och minimalt med mat ta dess plats som mer socialt accepterade rakblad. Dels fixade jag inte att äta pga magkatarr. Dels blev det nog någon slags kontroll. Det hela kulminerade när jag fick problem med mitt blodsocker och inte längre orkade. Det som bröt beteendet var att vi flyttade isär.
 
Det jobbigaste under denna period var att höra att jag 'blivit så fin' och 'var så snygg' medan jag själv såg ett monster var gång jag tittade i spegeln. Jag såg den fulaste personen i världen som inte var värd något. Min dåliga självkänsla kom ur att jag inte förstod varför jag inte var tillräcklig för min man. Varför han inte valde mig. Jag kände mig aldrig som hans första-hands-val och det kändes alltid som att om hans ex bodde närmre så skulle jag kanske inte vara den han levde med. Jag ville nog på något vis bli hans idealkvinna och vara allt han behövde. (Jag skyller denna desillusion på lågt blodsocker ;) ) Troligen ett mellanbarn-syndrom som slog igenom. Eftersom jag alltid tyckt att jag var okvinnlig pga min kropp blev väl det troligen ett tacksamt fokus mitt uppe i all förvirring.
 
Om det var bottenläget för min självkänsla och min relation till min kropp så har det tagit mig 7 år att komma hit där jag är idag. Det har tagit mig 7 år att komma i balans mellan kropp och psyke. Det har tagit mig 7 år at tycka att jag är ok, att till och med tycka att jag är mer än så. Det har tagit mig 7 år at tycka om mig själv och säga att jag är värd 'mer' när jag inte bemöts av respekt eller ömsesidighet. Dessvärre har jag gått upp alldeles för mycket i vikt under den tiden eftersom jag inte respekterat och tagit hand om mig själv. Det har varit tröstätande, mysätande, inget ätande (pga stress) och alltför lite träning i vissa perioder. För ett år sedan så hade jag kommit till den gränsen att jag tyckte jag var värd att må bra och att leva ett hälsosamt liv. Idag tycker jag dessutom att jag är värd att få komma först i mitt eget liv. Att jag är värd respekt. Att jag är värd att få vara den jag är. Jag tänker jobba på att forma min kropp tills den fungerar i min vardag och jag kan känna mig fri i den. Jag tycker inte att jag är ful eller osexig även om andra tycks tro det när jag säger att jag är tjock. För mig är det en uppenbar sanning. En oladdad sanning. Det har tagit mig tid att komma dit (där jag kan säga att 'jag är tjock) och få folk att sluta säga att 'det syns inte' eller 'du är så fin' (f*'n vad tillintegörande det är) som ett sätt att hantera att jag säger att jag är tjock. Att vara tjock är ett hälsotillstånd som inte säger någonting om hur jag ser på mig själv, hur jag känner inför mig själv eller huruvida jag är en sassy brud! Det är samhället som tyvärr sätter likhetstecken mellan smalhet och lycka och trivsel. Så är det inte i verkligheten även om samhället bidrar till att alla som använder plusstorlek (46 och uppåt!!!!!! - galna jä**a samhälle) inte kan sig bekväma med sig själva.
 
Jag älskar min kropp. Den kanske behöver bli av med fett för att jag ska må bra. Och när jag säger må bra så menar jag att slippa bli svettig i överflöd av små ansträngningar, att inte belasta mina leder lika tungt och att ha goda hälsovärden (har inte mätt dem men en mindre tung och mer aktiv kropp har aldrig fått de dåliga värdena att gå upp (tror jag)). I övrigt mår jag bra i min kropp. Jag längtar efter att komma ned i vikt så att jag får mer frihet (som jag skrev ovan). Jag älskar kläder och vill gärna ha ett större utbud. Jag är idag rädd för att skada mig pga min tyngd när jag springer och min tyngd gör löpningen tung. Jag längtar efter att komma ned i vikt så att jag blir lättare på foten och kan springa längre med mindre ansträngning. Jag längtar efter mindre kroppsomfång så att mina lår inte längre flötar ihop och mina tunga bröst blir mindre tunga (= mindre problem med axlar och nacke + lite trevligare att springa utan att få andningsrubbingar när de slår mot bröstkorgen). Men jag älskar min kropp för att den är så j**la fantastisk rent ut sagt. Den kommer tillbaka efter skador. Trots min tyngd så fortsätter den att göra det jag vill. Den svarar an för vad jag nu utsätter den för och den är min alldeles egna, speciella kropp. Jag är fortfarande mycket längre än de flesta. Det accentuerar jag gärna genom klackar. Jag ser fram emot att dessutom accentuera längden genom smal-jeans och schyssta kavajer och hattar! Jag ser inte ut som alla andra kvinnor - oavsett om jag är överviktig eller inte. Det är ingen kvinna som ser ut som en annan. Jag tycker samhället snarare borde stötta kvinnor att känna sig hemma i sina kroppar oavsett om de är långa, korta, smala, tjocka, kurviga, raklinjade, platta, har eller inte har rumpa eller bröst. För det är ju det som är så härligt - att vi ser olika ut! Jag kommer att få fortsätta jobba med min kroppssjälvkänsla länge framöver. Mest för att jag är rädd att halka ifrån min positiva väg när jag har dagar då jag känner mig som en tung elefant (särskilt när en stol ser lite ranglig ut eller ett staket ser lite svagt ut och jag vill sitta eller luta mig). Inspirationen finns dock överallt omkring mig. Här är bloggar så otroligt bra! Jag läser era och finner motivation. jag får kommentarer av er och finner motivation. ♥ Här är ett exempel på motivation: (kolla gärna in inlägget och bloggen)
 
 
Genom att acceptera mig själv så har min dåliga kroppsrelation och kroppssjälvkänsla slutat vara något som äter mig. Det har varit ett tufft arbete att ta sig hit och arbetet är troligen inte klart än. Jag tycker att vi alla förtjänar att känna oss älskade, accepterade, respekterade och uppskattade för precis de vi är, inkl våra kroppar.
 
Önskar er en fin lördagskväll!
 
(Jag vet att detta inlägg nog blev lite rörigt. Som jag skrev innan så är det svårt att prata om och jag har nog inte heller bearbetat allt. Är något oklart eller väcker funderingar så tveka inte att ställa en fråga!)

Bra vecka!

Kategori: Allmänt

Veckan har susat fram! jag tycker att alla veckor är fredagar och måndagar numer. Jag har haft fult upp med studentärenden och undervisning samt mitt egna två veckor långa projekt. Och vet ni?! Det har fungerat riktigt bra. Mina morgonpromenader kanske inte har gåtts kl 06 var morgon. Men, varje dag har jag promenerat och det har varit superhärligt! Igår gick jag och mannen och vovven tillsammans på berget:
 
 
I morse var det dimmigt....
 
 
... så vi tog en eftermiddagspromenad istället. Valpens första promenad upp och ned för berget! Så duktig!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gissa vem som sover sött nu ;)
Det har varit en superhärlig eftermiddag på berget som nu börjar stå i höst-skrud. Fortfarande lite försiktigt men ändå - det är på gång!
 
Önskar er en härlig fredag och en fin helg!

Hemma hos mig

Kategori: Allmänt

Lite blandade bilder...
 
Det bästa med min prinsessa är att han uppskattar presenter:

Så här trött blir valpen av att leka med nya kompisen på gården:

Fast, det varar ju inte så länge! Och, varför ta en leksak i taget när man kan ha alla på samma gång?!

Utsikten från köket (när jag står upp, sittandes ser jag bara trädkronor och berget):

Sovrummets fönster:
 
Dagens lunch:
 
Lunch imorgon på jobbet (önskar jag var lite mindre lat och gjorde egen hemma - det kommer!):

Tänk på att dricka vatten! Två sådana här per dag, mer om du tränar!
 
Mina favorit drycker i vardagen (havredrycken i mina smoothies med persika, juicen till mina gröna drinkar):
 
Jag vill ha alla inspirerande och bra saker framme nu när jag flyttat! Quinoa, linser, dinkelpasta med spirulina, mixern, vattenkokaren, juicepressen... På baksidan av burkarna ryms matvete, bulgur och couscous (fullkorn).

Kryddor och oljor är trevliga smakhöjare. Jag har fina olivioljor (alltid gott i sallader och på pasta), olivoja med smak av tryffel (en riktigt smakhöjare för min risotto), citron (helt fantastisk att ha på pasta med ruccola, valnötter och lax!), och chili (schysst till woker), rapsolja med smak av vitlök (bra att steka i eller ta över olika rätter - passar bra till mycket1), valnötsolja och min fikonbasalmico (perfekta kombinationer när du blandar ost och grönt!)....

Ja... Det var väl de bilderna jag hade att bjuda på från helgen. ;) Nu har ni fått kika lite mer på hur jag har det!
 

Måndagar...

Kategori: Allmänt

Inte nog med att jag blivit måndagstrött och -grinig med åldern, dessutom tycks det vara lite kaos var måndag. Det är som om både kollegor och studenter kommer på att de borde ju maila om något på fredag e.m. till söndag natt. Nåväl, nu är det mesta löst och uträttat. Vi hade dessutom en engångskris idag. Sedan min trötthet i våras så är jag stresskänslig. Jag vill bara veta tre saker: när? var? vad? så att jag vet vart jag ska vara och vad jag ska göra där. Det funkar liksom inte att man ringer mig och inte har svar på de frågorna.
 
I övrigt har dagen varit bra! :)
 
Jag började med morgonpromenad, drack min juice med vetegräs och nässelpulver, och efter en stunds jobb så blev det en äggmacka till frukost. Jag har hållit mig på fötterna (rumpan snarare kanske eftersom jag har ett jobb där jag sitter framför datorn eller sitter och skriver) men det har varit tufft. Jag är supertrött! Men, jag har hållit mig till min plan om att äta bättre och träna bättre. Till lunch fixade jag blandade salladsblad med ugnslagad rödbeta, chevre, rostade solroskärnor, valnötsolja (som hjälper till med de fettlösliga vitaminerna) och fikon-basalmico (som har syra som hjälper matsmältningen eller liknande).  Min kära mamma har tipsat om att alltid ha olja och ngt vinägerliknande tillsammans på salladen för bästa effekt. Vi kan ju faktiskt äta sallad så vi storknar, men får vi inte rätt balans i maten så kvittar det. Det bästa ska tydligen vara rapsolja. Jag har en rapsolja med vitlök eftersom jag inte tycker raps-smaken är en superhöjdare...
 
Efter lunchen har jag cyklat. Jag är glad för att jag cyklar. Jag blir stolt över mig själv. Samtidigt gör cyklingen mig ledsen just nu. Min skada gör att det dels går långsamt och dels så 'hackar' fotleden när jag trampar. Jag blir ledsen eftersom jag inser att det är en lång väg tillbaka. Jag blir även ledsen när jag känner hur knä- och höftlederna har tagit stryk av mina senaste jobbveckor. Allt sittande har gjort att lederna känns 'osmorda' och stela. Ledsenheten som uppstår när jag känner det handlar om min besvikelse över mig själv. Att jag inte har kommit längre och lyckas prioritera rätt. Jag förstör för mig själv och borde satsa mer på mig och mitt välbefinnande. Vem f**n bryr sig i slutändan om mina texter?! Jag måste bli bättre på att inte köra sönder  mitt huvud och skada min kropp i illusionen om att jobbet är så otroligt viktigt. Jag brukar säga till mina egna studenter att när det gäller utbildning så kan jag fixa allt utom deras hälsa och välbefinnande. Och, de behöver sätta det först - för utan hälsa och välbefinnande kan de inte prestera och de orkar kanske inte hela vägen. Så, vad tror ni om att jag använder den logiken på mig själv? ;)
 
Jag kommer med lite bilder senare under dagen. just nu orkar jag inte gå de ca tio metrarna och hämta sladden för överföring... Kanske dags för en liten lur och ladda om?

2 veckor laddning

Kategori: Allmänt

Sitter här och filurar. En tanke har legat och skimrat i ett par veckor och nu har den grott lite mer. Efter att ha lämnat in min avhandling i fredags (för mitt-seminarium) så har jag ett par lugna veckor framför mig. Nästan för lugna. Och, vad gör man med två veckor? Jag tänker att det är ett utmärkt tidsintervall för att köra på en satsning på mitt välbefinnande. Köra lite extra för att ha en god grund inför hösten när mörkret kommer, arbetet far igång igen och kylan kommer smyga sig på. Jag har länge velat komma igång med mina morgonpromenader. Eftersom jag har haft ovanligt mycket att göra har jag istället prioriterat att börja jobba runt sex (eller fem eller fyra beroende på exakt hur mycket jag haft).  Nu är det ju ypperligt tillfälle att prioritera det välbefinnande som kommer av att promenera var morgon. Jag gör det dessutom gärna innan frukost! Ett mål under dessa två veckor blir således att promenera var morgon.
 
Jag har skaffat ett par skönlitterära böcker (eller snarare tio) som jag tänkte läsa i somras men som jag inte fick ro till. Jag älskar att läsa och saknar det. Jag märker dessutom att jag varvar ned fint och får god sömn om jag läser en stund innan jag somnar snarare än ser på TV och slösurfar. De senaste veckorna har jag dessutom suttit till runt midnatt (det är nu ni kan göra matten över exakt hur mycket för lite jag har sovit...) med mina texter. Därför blir ett mål för dessa två veckor att läsa en stund varje kväll.
 
En sista sak som jag vill få rutin på igen är mina gröna drinkar. Oavsett om de är med vetegräs, alger, nässlor eller en blandning av gräs, nässlor och alger så tycker jag mig märka en kick i vardagen och en bättre mage när jag får i mig en grön drink var morgon. Ett mål blir därför att ta en grön drink var dag (gärna morgonen). Sammanfattningsvis blir då målen för dessa två veckor trefaldiga:
 
  • Promenera var morgon
  • Läsa var kväll
  • Grön drink var dag
Det känns som en görbar lista. Givetvis kommer jag försöka inspirera mig till att cykla, yoga/stretcha/meditera och jobba med hantlar och core. Men, varför sätta upp en plan som jag kommer tycka blir för mycket? Jag är superduktig på att sätta ribban för högt och därför faktiskt aldrig ge mig själv en chans att lyckas. Med den trefaldiga listan så kommer jag lyckas och kan vara stolt över mig själv. Heja heja! ♥
 
 

Kan och vill och borde

Kategori: Allmänt

 
Men viss, man kan få för mycket vila. När jag bröt benet för några år sedan och nu när jag skadade fotleden så blev det ofrivilliga vilostunder. När jag vilar pga uttråkning istället för trötthet så får det en negativ inverkan på min kropp. Den blir seg, slö och fylld med vätska (känns det som). Det tar lång tid för mig att komma tillbaka efter sådana perioder. De tycks ge näring åt den enorma latmask som finns inuti mig och som gärna tar chansen att styra och ställa. Jag föreställer mig den ungefär så här:
 
 
Men, latmasken ska inte förväxlas med att man medvetet tar en paus, att man medvetet säger:
 

Att kunna vila och ta det lugnt är en konst i sig. Vi behöver alla sådana dagar och stunder. Jag själv behöver definitivt jobba på att sätta gränser för mig själv och säga att "det är inte min uppgift" eller "nej, jag har andra prioriteringar just nu" eller varför inte "nej, jag har ingen lust". Nu när jag haft det tufft så försökte jag sätta en gräns vad gäller mitt avhandlingsarbete. jag försökte påpeka att en text kanske inte behövde jobbas på till just det seminarium som nu stundar. Jag tycker jag var awesome som satte den gränsen. Jag var inte lika awesome som gav efter för "ja, men det kanske kan vara bra ändå så får vi kommentarer"-argumentet som gjorde att jag fick extraarbete.  Jag har nämligen svårt att inse att bara för att jag kan så är det inte jämställt med att jag måste, vill eller borde. Jag är socialt känslig och känner ofta av just detta "borde" och när jag ser att jag faktiskt kan så ger jag gärna efter trots att jag egentligen kanske borde skita i det hela och ge mig utrymme för vila eller fokus på det som jag själv vill och behöver prioritera.
 
Vet ni vad det jag stör mig mest på är?! Att jag är såå otroligt inkännande och känner så mycket socialt ansvar medan det faktiskt inte är ömsesidigt, Det finns ju väldigt få som skulle göra det där extra för mig så som jag gör för dem. Och, jag ät lite trött på det. Det gäller inte bara i arbetslivet utan även privat. Så, det får bli att sätta ned foten lite mer ordentligt nu i höst. det här året så är det jag, mina mål och mina drömmar som ska stå i fokus. Utan att jag blir en okänslig b**ch så ska jag försöka finna balans. Sanningen är den att det inte finns någon som kommer sätta mig själv först och då behöver faktiskt jag göra det. Starting now! ;)

Tacksamhet

Kategori: Allmänt

Vilken galen vecka det har varit! Jag har i stort sett jobbat från innan soluppgång till kväll varje dag. Att jag inte riktigt fattar hur jag hunnit med allt och att jag faktiskt gjort allt tyder å att jag bara körde ned huvudet och ångade på. Mitt arbete har varit tredelat (minst): ta emot nya studenter, starta upp kurs med tvåorna, och skriva avhandling. Avhandlingen skulle skickas in igår (dags för mitt-seminarium) och det har varit en hel del pyssel med det. På två veckor har jag lyckats få ihop de sista tre artiklarna och dessutom skriva 40 sidor på ramverket som ska förklara dem. Puh! Jag har varit supertrött, vilket innebär att jag har varit i utkanterna av mitt smått hysteriska och gråtmilda humör. Jag blir ganska patetisk när jag sover för lite och jobbar för mycket. ;) Dels blir jag en eldsprutande drake för minsta lilla och dels blir jag gråtig och triggas av minsta lilla. Fantastisk att min man står ut och är ett ständigt stöd! Får dock erkänna att det har varit gôtt att ha mitt egna ställe för detta drama. Delar av min tacksamhet handlar om min man, att han ger mig utrymme att bo här och skriva samt att han alltid är ett stöd och hejjar på mig. Helt underbart! Delar av min tacksamhet handlar även om att jag har de bästa handledarna som ger mig stöd. De hjälper mig att utvecklas som forskare och skrivare samt peppar mig att bli lite mer kaxig (de har kommit på att jag har det i mig om man bara lyssnar, bekräftar och putter lite på mig). Med deras hjälp så har jag skickat in en text som jag faktiskt är glad över. Jag tror den kommer växa till något riktigt bra under det kommande halvåret! ♥
 
Jag är även tacksam över att få bo på ett så lugnt och vackert ställe. Det är fullt med träd runt huset där jag bor och på morgnarna njuter jag av att se hur solen går upp och fångas i dem. Det finns även en lite damm/pöl/karpvatten som ger krispighet och skönhet. Dessutom kan jag se mitt underbara berg! Kärlek!!!! Hur tufft det än är så försöker jag stanna upp då och då och andas in naturen och varandet. Det finns så mycket glädje och energi att hämta där för mig. (Nu känner jag att en flummig sida hos mig dök upp som jag inte hade koll på. Är jag egentligen en hippie?!)
 
Ännu ett skäl till tacksamhet är min kropp. Trots sömnbrist och alltför många timmar framför datorn så kämpar den på. Visst, det värker i axlar/nacke och lederna har blivit stela men den står ut i alla fall och återhämtar sig under de få timmar den får sova. Min skada tycks dessutom ha läkt ganska bra. Superkroppen! Tänk allt våra kroppar går igenom, reparerar sig ifrån, förnyar och vilken otrolig potential som finns i dem! Nu ser jag fram emot att snart kunna gå längre och jobbigare promenader och cykla på lite. Dessvärre blir det inget mil-lopp i Borås nästa helg men det får ju helt enkelt vara så. Jag tar det nästa år om jag känner för det då! För att visa tacksamhet till min kropp ska jag försöka ta hand om den föredömligt. Jag vet ju att den gillar bad (får passa på när mannen jobbar natt och jag behöver passa valp - har inget badkar här), massage, att bli insmord, stretch/yoga/meditation, vegansk/vegetarisk mat, regelbundna tider och 7 timmar sömn (gärna mer) om nätterna. Så, det är ju bara att köra!
 
Just nu känner jag mig stark och lite oövervinnerlig efter att ha tagit mig igenom dessa galna dagar. Lite som en she-hulk ;)
 
 

Söndagsmood

Kategori: Allmänt

Startade dagen redan kvart i sju imorse. Jag får väl erkänna att jag oftast vaknar runt halv sex alla dagar. Men, när jag måste gå upp träder en vansinnig trötthet in. Precis som att alarmet sänder ut negativ energi hela natten. Purk! Nåja... Upp och vakna till med ett stort glas vatten. Valpen kom redan kl 7. Det hade på förhand utlovats han skulle vara sååååååå trött och säkert vilja gå och lägga sig igen. Men icke. Kvart över sju konstaterade jag att här inte skulle sovas än på ett tag. Under tiden han trakasserade katten och hans mat blötte upp sig fixade jag morgonens juice:
 
 
 Ett glas med två apelsiner (de var ovanligt torra), en röd grape och en citron pressade ihop i en himmelsk blandning. Detta glas kompletterades sedan med en rågbrödsmacka (Kung Markatta) med ägg och kaviar efter morgonpromenaden. Därefter lyckades valpen komma till ro och vi gick och lade oss en stund. Jag älskar att sova! Sedan dess har vi spenderat dagen med en massa lek och bus, en del mys och massa slösurfande. Inte så mycket som har blivit skrivet (ännu). Till mitt förtret upptäckte jag att min lunch låda fryst (!) i kylen. Så, till lunch tjurade jag i mig en banan och en skyr. Därav gjorde vi tidig middag här:
 

Färsk tortellini med ost fyllning som fick en blandning av fräst sparris, kantareller och lök över sig samt lite riven Allerum herrgårdsost. Mumma! 400 kalorier. Helt ok för gottemiddag! Till kvällsmål (för jag gissar att jag bli hungrig en gång till idag, men det är inte säkert) blir det blandade melonbitar.
 
Jag hoppas ni har haft en superfin helg hittills och att ni får en god kväll. Här ska det skrivas lite och förberedas mentalt för att mina nya studenter kommer imorgon. Yeay!