gentlegiantafskofvde.blogg.se

Vägning i fredags...

Kategori: Allmänt

He... Kom på att jag inte bara skulle skriva om att det är tufft. Jag skulle ju även uppdatera er på hur det går med min vikt. I fredags vägde jag 107.2 kg, vilket ger följande siffror:
 
Veckans siffror:
Invägning: 110 kg
BMI då: 35.2
Vikt idag: 107.2 kg
BMI nu: 34.3
Diff.: -2.8 kg, -.9 BMI
Mål-vikt (140707): 84 kg
Mål-BMI (140707): 26.9
Kvar till mål: 23.2 kilo, 7.4 i BMI
 
Det går framåt! :)

Ännu en vecka till ända

Kategori: Allmänt

Ibland tycker jag veckorna går alltför snabbt. Känns som om det bara är fredagar och söndagar. Jag tänker att det blir så för mig när jag kör för mycket på autopilot pga stress och för mycket att göra. Jag har fåt oväntat mycket att göra och försvann ned i ett jobbhål i några dagar  - därav tystnaden.
 
Jag är väldigt kluven till hur jag ska hantera situationer som denna. Kort sagt fick jag oväntat mycket att göra med kort varsel. Jag blev ålagd sake rutan att hänsyn togs till min situation och arbetsmängd eftersom en text behöver bli klar på kort tid (kortare tid än vi trott). Jag upplever då ett måste och jag vet även att det inte bara handlar om mig och mina resultat. Det handlar även om någon annans resultat och professionella relationer, vilket gör att jag prioriterar om, ställer in sociala och existentiella planer samt burar in mig med jobbhögarna. På ett sätt känns det rätt eftersom det är en sak som måste bli gjord och det är inte enbart mitt eget anseende (folk har en vriden bild av att jag gör saker för att vara 'duktig', vilket inte stämmer) som hänger på snabba ryck. Samtidigt blir jag så ledsen. Jag kämpar verkligen livet ur mig och har knappt utrymme för må-bra-grejer. Att känna att jag behöver prioritera bort vad som troligen hade varit stärkande och livgivande gör ont. När det gör så ont och jag blir så ledsen blir jag väldigt liten och ynklig. För att inte fastna i en fosterposition - vaggandes i min säng - så försöker jag stänga av och bara ta itu med saker och ting. Något som leder till att det känns som att jag våldför mig på mig själv. M.a.o. blir det fel och rätt hur jag än gör.
 
Just nu så tror jag att jag känner att jag mest av allt bara vill bli färdig. Jag vill att mitt avhandlingsarbete ska vara ett avslutat kapitel. hur underbart det än har varit stundtals så har det slitit och tärt på mig. Jag är existentiellt trött. Jag finner inte längre motivation. jag kommer samla ihop mig och använda mina sista krafter för att bli klar.  Med tur och bra jobb kommer den stunden (att vara klar) snart vara här och jag kan gå vidare utan denna tunga börda på mit varande. Jag drömmer om andra vägar, om andra platser och ett annat sätt att vara i världen som inte innefattar maxläge, ständig stress, en ruvande ångest som ibland gör sig påmind, och ett försakande av mig själv på grund av ideal jag själv bygger upp. Jag vill leva i harmoni med mig själv, mitt jobb, min sociala omgivning och med naturen. Jag drömmer om vidsträckta fält och vattendrag och om höga höjder. Jag drömmer om att springa och gå mig fram genom sådan natur och utforska mig själv och min omvärld - gärna i gott sällskap. När jag är klar så är det precis vad jag ska göra. Jag ska, förutom mina löpar-lopp, vandra mycket i sommar och till hösten. Dels på nya platser men även i min egen bygd (som är så vacker och inspirerande):
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jag hade i vart fall på mig jeans...

Kategori: Allmänt

Oj vad trött jag fortfarande är. Trots att jag är frisk så är jag fortfarande matt. Fast, jag anar att det inte är trötthet på riktigt utan snarare en långsamhet och seghet i kroppen efter alltför lång vila (blev ju 3 veckor till slut). Där ser man vad snabbt det kan gå att bli en soffpotatis (igen...) och vända energin i kroppen. Iofs så kanske jag glorifierar energinivån innan jag blev sjuk men nu är kontrasten mellan vart jag vill vara och vart jag är så stor att jag nog vrider runt på en hel del ;)
 
Som tur är så har min man sovit här och därmed har jag fått skjuts till jobbet om morgnarna. Annars hade det varit väldigt tungt att få dagarna att rulla på. Det känns som att min energi är en stor sten-kvarn (se bilder nedan) som måste snurras i gång. Med tyngd och kompakthet så tar det ju en stund och man måste börja långsamt. Tack och lov, som vi vet, så kommer det gå snabbt och hålla igång sig självt ganska bra senare. Åh vad jag längtar! Men först måste jag vara här och nu och göra mitt bästa.
 
Denna vecka har jag undervisning fyra dagar i rad. Vilket är underbart. det är tillräckligt många dagar för att skämsfaktorn ska aktiveras om jag kommer alla de dagarna till jobbet i typ likadana kläder. Jag fullkomligen älska a-linjeformade klänningar (om det nu är det de är) och har många. De är alla svart och slutar någon dm ovan knäet. Vissa har längre och andra har kortare ärmar. Vissa har nitar eller något som spexar till dem. Men, vem lurar jag?, ingen ser skillnad när jag har kavaj och dessutom vinterutstyrsel. Så... Idag gick jag på äventyr i min garderob och drog fram ett par jeans, ett svart linne och en löst sittande, typ genomskinlig skjorta från HM. Lovade bot och bättring på kläd-latheten och kände mig nöjd med mig själv (faktiskt riktigt så där grisigt nöjd).
 
Efter att ha löst student-draman, föreläst i två timmar och blodsockerkrashat så var tröttheten allrådande efter lunch. En sådan där ynklig, snyftig, världen-är-hård-och-kall trötthet. Då finns det bara en sak som hjälper: vin och pizza omsorg från min man. Dessutom vila. Och nu på kvällen blev det en stund på cykeln. Var nyss inne hos Viktfighten och blev påmind om att inte låta en dålig dag göra att jag känner att hela livet är kasst. Precis vad en drama-queen som mig behövde höra.
 
Just nu gläds jag åt att svenska versionen av masterchef har börjat igen och att jag fick rumpan ur soffan och faktiskt cyklade. Har dessutom diskat ett enormt berg med disk som började lukta lite skumt. Heja mig! Det gäller att övervinna segheten och jag tror jag gjorde det idag. Gäller bara att göra om det imorgon igen. ♥
 
 
Ex. på två olika sorters sten-kvarnar:
 
 
 

10 grejer jag är bra på

Kategori: Allmänt

Charlotta Sofia släppte en lista tidigare idag med tio grejer hon är bra på (enligt sig själv). Med inspiration i hågen och en uppmuntran från henne att göra egen lista så kommer här en tio-punktare utan egentlig inbördes rangordning:
 
  1. Jag sjunger riktigt bra.
  2. Jag kan få människor att tro på sig själva.
  3. Jag är bra på att känna in andra människors känslor och därmed bekräfta och stödja/trösta dem.
  4. Jag är bra på att berätta vad jag känner - särskilt att jag älskar, tycker om, uppskattar personer etc.
  5. Jag tycker att jag själv har en fantastisk humor och skrattar ofta åt mina egna skämt även om jag inte säger dem högt.
  6. Jag är en bra föreläsare som kan fånga en publik och dessutom förmedla mina budskap.
  7. Jag kan hålla saker för mig själv och bevara hemligheter för alltid.
  8. Jag är bra på att bemöta problem med en pragmatisk och lugn inställning.
  9. Jag har lätt för att lära och vet att om jag bara vill så finns det inget som jag inte kan ta mig an.
  10. Jag är bra på siffror (matte, statistiska beräkningar, årsredovisningar etc).
Det är min lista. Hur ser Din ut? Gå gärna in hos Charlotta Sofia och länka.
 
 

Till ljudet av en tvättmaskin...

Kategori: Allmänt

... formas mina tankar kring framtiden. Dessa varierar ofta beroende på inspiration men på sistone har jag tänkt mycket på att jag vill leva i ett grönt litet paradis där jag odlar min mat själv. Tänk att kunna vara i stort sett självförsörjande på varsamt odlade grönsaker, rotsaker och frukter! Problemet? Jag är  lat. Så, då kom jag på att kollektiv-boende vore det ultimata! :) Då kom jag på att jag är bekväm och att jag inte har någon lösning på det utan att jag helt enkelt får fundera över vilken livsstil jag vill ha - vad jag ska prioritera. Men, jag vet att jag kommer leva så en dag - om inte minst vid pension. Eller? Nej, då kanske jag är än mer lat och bekväm? Nåja. För var dag tar jag alltfler steg mot ett ekologiskt och rent leverne och en dag kanske jag bor på landet och odlar min egen mat själv. Vi får se vilka fantastiska saker som händer och sker framöver.
 
Jag tänker inte bara på grönt liv utan även på mitt livsstilsprojekt. Min viktnedgång är del av en ändring till en mer hälsosam, 'välbefinnadesam' och hållbar livsstil. Jag funderade på förebilder och tänkte på att många har ex. Jennifer Aniston, Cameron Diaz, Jillian Michaels eller liknande som förebilder. Det beror givetvis helt och hållet på mål och hur vi vill visualisera dem. Min visualisering hamnade till slut på Meryl Streep (via en omväg kring Kate Winslet) och Emelie Forsberg.  Meryl för att jag tycker hon har åldrats med värdighet, skönhet, stolthet och hälsa. Jag vill gärna lägga en grund som gör dels att jag lever till dess jag blir gammal men att jag även har ett liv (när jag blir äldre) som är just fyllt av LIV! För mig är Meryl en visualisering av det värdet. Emelie för att hon befinner sig i fantastiska miljöer och löper i berg och natur. Hon tycks uppskatta och insupa de upplevelser hon får tillgång till och hon löper för att det ger henne glädje. Trots att hon tillhör de bästa tycks hon så jordnära. För mig är hon en visualisering av min önskan att springa högt och långt. Att finna själen i löpningen och att känna in sig själv. Ord kan inte riktigt fånga de känslor jag får vid mina visualiseringar. Jag längtar efter att må bra och att upptäcka världen med ett par löparskor på fötterna. Ett steg och en dag i taget tar jag mig dit! :)
 
Har ni några förebilder som motiverar er?

Vem skulle du säga att du är?

Kategori: Allmänt

Jag och en vän kom att diskutera denna fråga för några dagar sedan. Hur formar man i ord vem man är och vem är det som har kommit på att man ska kunna säga vem man är? Som om det är något kognitivt och något som kan beskrivas snarare än en abstrakt känsla av förankring i sig själv. För mig handlar 'vem jag är' inte lika mycket om vad jag gör och har, som vad jag tror på och hur jag ser på världen. Ofta uppfattar folk mig utifrån min utbildning, att jag jobbar inom universitetsvärlden och att jag forskar. De placerar mig i en värld som är så långt bort från deras egen och sedan kan jag inte nå dem. Tro mig, att jobba inom akademien, att forska och att undervisa är helt fantastiskt men det är mitt jobb. Det är mitt levebröd och jag är så otroligt tacksam över att få göra något jag trivs med och att det är ett jobb där jag tycks kunna göra bra ifrån mig. Jag skulle troligtvis känna samma sak om jag jobbade på försäkringskassan, behandlingshem eller som personlig assistent. Det som betyder något är det jag står för. Känslan i magen som säger mig vad som är rätt och fel, vart jag vill och hur jag vill vara mot mina nära, kära och de främlingar och de studenter och de kollegor jag möter i vardagen. Det är konstant (i betydelsen att det är jag oavsett miljö - givetvis tror jag att värderingar och uppfattningar varierar över tid). Så vem är jag då? Jo, jag är en person som tror på...
 
... att man måste stå emot det hårda och det kalla i livet och försöka att inte bli bitter, ovänlig eller hämndlysten.
... att det är mänskligt att vara ledsen, gå sönder och göra misstag - det viktiga är att ta sig upp igen, behålla hopp och god tro och att be om ursäkt om man felat.
... att de tuffa erfarenheterna ger oss styrkor och färdigheter bortom våra föreställningar.
... att vi borde lyssna mer på våra magkänslor och låta dem leda oss rätt.
... att vi behöver söka oss bortom våra begränsande förställningar och våga vara öppna och dessutom se genom den andre.
... att vem du är idag är inte den du var igår och kommer inte vara den du är imorgon.
... att alla inte är värda lika mycket av vår omsorg och omtanke - det finns dem som inte uppskattar oss eller vad vi gör för dem och det finns de som utnyttjar vår godhet och det finns de som aldrig ger tillbaka och lämnar oss i oömsesidighet. Istället borde vi ge omsorg och omtanke till dem som är viktiga för oss.
... att vi borde sluta skapa så stort utrymme för dem som orsakar oss smärta, får oss att känna oss mindre värda eller bristfälliga och dem som inte respekterar och rent av ignorerar oss. Istället borde vi skapa utrymmer för dem som stödjer oss och får oss att växa och känna oss dugliga och som oss själva.
... att ibland tror vi att vi hamnat 'snett', 'på fel plats' etc men just där du är... Det är rätt väg!
... att visdom även växer ur smärta, sorg, misstag, besvikelser och förluster.
... att det är modigt att be om ursäkt och starkt att förlåta. De är att vinna sig själv.
... att vänlighet borde vara det centrala och rätta värdet i alla handlingar.
... att det som spelar roll är hur jag reagerar på och hanterar motgångar eller andras uppfattningar av mig eller situationer som berör mig.
... att tron på andra kan få dem att tro på sig själva och växa till oanade höjder.
... att 'att älska' betyder att önska den andres bästa eller lycka  - även om det ibland innebär att du behöver välja en annan väg som leder ifrån den älskade.
... att våra hem är en känsla och inte en plats.
... att även lojala och tålmodiga vänner kan nå en punkt där de blir likgiltiga om vi inte värnar dem.
... att de svar vi söker uppenbarar sig när vi minst anar det.
... att vi har olyckliga eller lyckliga barndomar i efterhand.
... att tillit måste förtjänas.
... att 'vara oss själva' är gott nog. Vi duger. Vi är ok. Ibland gör vi rätt och ibland gör vi fel. Det viktiga är förmågan att erkänna våra misstag och vår vilja att göra gott om vi orsakat skam, skuld eller sorg.
... att det största steget inte är att lära känna oss själva utan att våga se oss för dem vi är och acceptera oss själva.
... att vi sätter allt för stort värde på ord - viss kunskap och förståelse nås i tystnaden i känslorna i mellanrummet.
... att ånger håller kvar oss i det förflutna och att vi oftast snarare behöver blicka framåt och söka förlåtelse och tillit genom att agera på ett sätt att den eller de andra ser att vi förstår att vi gjort fel.
... att värderingar alltid sker i efterhand. Oftast ÄR saker bara. De är varken goda eller onda, fel eller rätt - men de för oss framåt och vi väljer hur vi värderar dem utifrån våra erfarenheter.
... att för mycket oro eller bitterhet förhindrar oss att se det goda och glädjefyllda i vår vardag och våra liv. Missnöje färgar våra omdömen.
... döm aldrig någon på förhand eller utifrån den info du har fått av någon annan.
... människor ÄR inte, de BLIR.
 
Detta är några av de saker som jag tror på och som formar mig till den jag 'är' genom att ligga till grund för hur jag ser på min värld och hur jag handlar i den.
 
Vad tror du om identitet och vilka vi är?
 
 
 
 
 

Vågar jag säga 'come back'?

Kategori: Allmänt

Otroligt nog slog febern ut mig i måndags eftermiddag IGEN! Hur är det möjligt? Jag hade hört talas om två-veckors-förkylningen redan i december men skrattat faran rätt i ansiktet (det får man ju ofta ångra). Jag har aldrig varit så här sjuk och så här länge (18 dagar blev det totalt - för nu hoppas jag att den faktiskt är över) och det är tydligen utmärkande för denna mardröms-sjuka som terroriserar bygden.
 
Det har alltså blivit två träningspass på snart tre veckor. På samma dag. Jag vet att man inte ska träna för att äta men jag tycker om att träna och istället slippa tänka jättemycket på vad jag äter. Mina preferenser ligger ofta inom vad som är s.k. nyttigt. (När jag inte moffar pizza, vilket händer någon gång per vecka.) En liten utmaning står jag dock inför just nu... Just nu är jag inne på mitt längsta rökuppehåll på länge. Min man frågade mig senast i förrgår om jag numer äter mer (vadå?! tycker han jag är tjock ällä?!) och jag svarade kaxigt att jag inte gjorde det och att jag minsann inte var ett dugg röksugen. Well... Lätt att säga när man är döende i förkylning. Idag fann jag mig själv suktandes över chokladhyllorna på ICA och fick mentalt bitch slap mig själv för att komma därifrån. Blev en påse exotisk tutti frutti som mina klåfingrar tydligen fick tag i i obevakat ögonblick. Skämt å sido så tror jag inte på att skylla ifrån mig. Jag har ett munberoende som jag måste få bukt med och som jag måste hålla koll på. Utöver beroendeuppfyllande så innebar rökningen även en coping. Så nu gäller det att få min härliga rumpa upp ur soffan och ut och springa. Reducera stress. Få igång bra hormoner i kroppen. Bli positivt laddad och må bra i mig själv. Annars kommer ni gemensamt få göra en intervention - för ingen kan ensam bära en blåval...
 
Min taktik just nu är att cykla och köra styrka imorgon. Försiktigt för att känna efter. Vill inte ha feber comeback som förra helgen. Om det går bra (aka. jag är inte döende söndag) så ska jag och tok-taxen ut och löpträna. Eftersom han, som det är nu, bara springer på våra promenader så borde i vart fall en av oss fixa springandet. (Fattar inte att man tycka snö är SÅ kul.)
 
Så, håll era tummar så hoppas vi på det bästa! Min plan är dock i tre steg. 1) Kunna träna, 2) Inte substituera cigaretter med choklad, godis eller salta tilltugg, och 3) fixa nyllet. Vet ni vad ca tre veckor förkylning does to your face?! Typ:
 

Eller...

(bilderna jag ville använda vore att skämta om riktigt fraliga hälsotillstånd och det gör man inte helt enkelt (på internet, offentligt, där det sparas forever and ever)
 
Jag startar kurs på måndag och vill gärna vara mitt fantastiska jag då. ;)
 
 

Veckans vägning

Kategori: Allmänt

Tänkte jag skulle uppdatera er på hur det går... Igår klev jag upp på vågen och det visade minus! Yeay! Mest glad är jag dock över att mitt midjemått minskat rätt rejält. Vet ni... Ibland undrar jag över det där med måttagande och huruvida det är bra markörer. Samtidigt är det vad samhället använder som mått och på något vis kanske det visar om jag är på rätt väg. Ska dock komma på andra mått - ex. energi, glädje, smidighet, ork och flås eller något...
 
Veckans siffror:
Invägning: 110 kg
BMI då: 35.2
Vikt idag: 108.2 kg
BMI nu: 34.6
Diff.: -1.8 kg, -.6 BMI
Mål-vikt (140707): 84 kg
Mål-BMI (140707): 26.9
Kvar till mål: 24.2 kilo, 7.7 i BMI

Skövde har ju snö förresten...

Kategori: Allmänt

Jag har märkt på era bloggar att inte alla fått snö i veckan. Här snöar det fortfarande och det ser ut ungefär så här utan för mitt hus:
 
 
 
 
 
 
Så otroligt mjukt och fint att gå och springa i! Och, dessutom lagomma -5 C.

Dagens

Kategori: Dagens

Vilken härlig dag! Helt oproduktiv och långsam egentligen men en dag i kroppens tecken. En frisk kropp. En kropp som får vila. En kropp som också får arbeta. Eftersom mannen och hunden har något slags städprojekt hemma hos sig så passade jag på att lägga in lite träning även nu på kvällen. Jag såg framför mig hur jag likt Lance Armstrong (Sorry! Inte så bevandrad i cykeleliten tyvärr..) kastade mig upp på cykeln och i ett hujj avverkade ett par mil. Men, samtidigt skulle jag ju lik en gladiator dessutom köra mitt styrkeprogram. Verkligheten såg nog lite annorlunda ut tror jag bestämt. Höfter och knän är stela. De finns fortfarande unspeakable gegga i mitt bröst som ska upp. Mina magmuskler är dessutom obefintliga som på svenska ölgubbar på semester. Med andra ord gick det långsamt (likt det bör för en tant med värdighet) och var stelt och knakade en hel del. Men, all tärning är träning! All träning stärker och för framåt. Så... Heja mig!
 
En sammanställning av dagen
Mat: 1) Grön shot + Yoghurt med bär, 2) rotsaksblandning (morot, palsternacka, rotselleri, rädisor och rödbeta) med chevre och brysselkål, 3) färskpresad citrusjuice (två grape, två apelsiner, 1 citron), 4) brysselkål, lök och sparris med en grön biff (en färdig spenatbiff från 'Gröna köket').
 
Min shot innan skakning:
 
Mumma!
 
Rotsaker innan ugn
 
Rotsaker med solrosfrön, brysselkål, chevre, fikon-basalmico och valnötsolja
 
Ingen juice är komplett utan fint sugrör
 
Middagen glömde jag fota...
 
Träning: Löpträning 4 km (mätte upp på jogg.se), styrkeprogram om 1 h inkl 30 min cykel.
 
:

Äntligen!

Kategori: Träning

Min morgon startade fantastiskt nog med löpträning! Om jag ska vara helt ärlig så vet jag inte om jag gav mig ut för tidigt i förhållande till min förkylning men det gick inte längre att vara inaktiv. Att inte träna gör mig grinig, ledsen, nedstämd, sugen, lättirriterad, självkritisk och helt seg i kroppen.  Detta gäller särskilt när det är min favoritträning - löpning - som jag inte kan delta i. Som ni vet har jag längtat och väntat på klartecken att komma igång och denna två veckor långa förkylning kunde inte komma mer olägligt (om man nu kan göra sådan  bedömning). Varför träningen, och särskilt löpning, är viktig för mig är att den dels håller igång systemet och får lite fart på det. Ofta känner jag att jag har en kropp som är en blandning mellan marsvin (näringsbehov), boaorm (långsam matsmältning) och en snigel (det går sakta). Träningen sätter åtminstone lite fart på cirkulationen. Dels så har jag ett stillasittande jobb som mest går ut på att tänka. Jag är därmed ofta okroppslig om dagarna och att träna gör att det känns som att jag sugs tillbaka in i kroppen och landar i mig själv. Dels så är det den upplevelse som träningen ger i form av att känna min kropp och leva min kropp. Jag känner hur den får ett motstånd att jobba med ibland och hur den kan dra igång en extra växel och det går lätt ibland. Jag tror min kropp är gjord för kroppsarbete under långa dagar och den miljö jag lever i stödjer inte min kropp längre. Även om träningen blir något slags substitut för naturlig vardaglig rörelse så är den så viktig för mig för att jag inte ska slagga ihop fullständigt både fysiskt, psykiskt och socialt.
 
Men, tillbaka till morgonen. Jag stod i mina vinterfodrade vind- och vattenavvisande tights (bästa uppfinningen någonsin, men när ska de komma på att göra dem i material som andas?), mina skor som är reflekterande (Nike zoom?), mina reflexer, handskar och mössa, och med tidtagaruret i högsta hugg. En stund tvekade jag (latmasken gjorde sig påmind tror jag minsann) men sedan tog jag steget ut genom dörren. Snabbt ned för tre trappor och ut genom dörren. Ut i den vita tystnaden! Inga spår. Ingen varelse inom synhåll. Jag värmde upp genom att promenera upp till gång- och cykelbanan i rask takt. Jag kände förväntan växa och hur min kropp visste vad som var på gång (när jag springer regelbundet så räcker det med att ta på outfiten för att andrenalinet ska slå till ;) ). Sedan kom stunden. En lutning framåt i kroppen, ett högre steg och DÄR! DÅ! Världens mest långsamma jogg. Lite antiklimax men fullständig lycka. 60 sek spring. 90 sek gång. Gånger åtta! Första av tre pass på den nivån. En vilja som måste tyglas för att jag inte ska slänga mig iväg och skada mig. Otroligt nog har jag behållit en hel del styrka och kondis trots rehab-vila och stillasittande/-liggande veckor. Det här kommer bli super!
 
Väl inne igen: varm dusch, yoghurt med bär, och slösurfande. ♥

Fredag

Kategori: Allmänt

Hej på er. Det har inte varit min mening att försvinna från den virtuella världen. Jag är fortfarande sjuk och tar en sista dag till dunderkurering. Kommer med längre inlägg och kollar in era bloggar imorgon. Önskar er en fin dag och kväll till dess!

Dagens (även om det är mitt på dagen...)

Kategori: Allmänt

Förkylningen tar ut sin rätt och jag tänker spendera resten av dagen med mys. Kanske bok, kanske film... Kanske med mannen. Definitivt med katten! Därför kommer en utvidgad 'dagens'-redovisning. Vi kan börja med dagens mat.
 
Jag börjar mina morgnar med en 'grön shot' och en mugg te (4 dl varianten :) ). Den gröna shoten är nässelpulver (för tillfället, kommer byta mot Mighty greens senare) utblandat i superjucie från Paulun (hallon och granatäpple). Denna glömde jag ta en bild på och det får ni imorgon. Kände mig dock som världens geni när jag kom på att jag kan ta ett litet glas och skaka pulver och juice rejält istället för att försöka röra i pulvret, vilket tog en evighet tidigare och inte gav bra resultat ändå... Mitt te är Yogite med smak av citron och ingefära. Det bästa med det teet är att lappen till var påse har ett tänkvärt ord för dagen. Jag gillar att starta dagen så; med ett visdomsord på vägen.
 
 
Någon timma senare är det dags för frukost. Glömde även ta bild på den så här kommer en något improviserad sådan:
 
 
Min hang-up för stunden. Bara att tina bären kvällen innan och sedan mumma sig på morgonen. Om det står stordåd för dörren kompletterar jag med hirs-flingor och hela havrekärnor.
 
Eftersom dagen startade lite halvsegt så blev det lagom att skippa mellanmål och gå direkt på lunch idag. Lunchen är mitt främsta mål på dagen. Idag blev det en härlig sallad med vitlökscremefraiche.
 
Sallad innan CF:

Visst ser den härlig ut? Maché, rödlök, paprika, tomat, avokado, rädisor...
 
Blandning till sås:

Tog ett par vitlöksklyftor och pressade dem (brukar bara ta en i vanliga fall men vill skrämma bort förkylningen). Kryddade med salt och svartpeppar. Rörde om och tadaaa:
 
 
Blev lite besviken på hur såsen liksom föll ihop. Såg framför mig en vacker klick. Men ja ja... Det blir bättre nästa gång!
 
Så här långt har jag hunnit idag. Tanken är att jag ska äta ett par clementiner till mellanmål om någon timma. Till middag blir det keso med päron och cashews. Tanken är att jag till middag ska fixa smoothies med lite mer bra grejer i. Men, babysteps! Vi börjar med det jag orkar och tycker är gott! :)
 
Jag tänkte ni skulle få kika in i mitt kylskåp... Vet inte riktigt varför men anar att jag fått det från div. tv-program och genom social inlärning genom läsning av era bloggar. Inne i kylen är det rätt lite:
 
 
Eftersom jag älskar grönsaker så tycker jag om att köpa dem färskt för ett par-tre dagar när jag går hem från jobbet (vilket förklarar tomheten eftersom jag helt enkelt inte gått hem från jobbet på ett tag). Jag tycker om att bli inspirerad där och då. Därför fylls det på från dag till dag. Om vi går uppifrån och ned så ligger det en halv på se mandlar på översta hyllan (fick inte plats i burken). På andra planet uppifrån står mina burkar med nötter (hassel-, val-, para- och cashewnötter samt mandlar) och frön (solros- och punmpafrön) och russin nu efter jul. Fetterna bevaras bättre i kylan och dessutom tycker jag att det är inspirerande och fint att ha dem såhär. Här står även en burk med vitlökscremefraiche från idag. Den ska bli mumsig att ha på salladen imorgon. Tredje hyllplanet: clementiner i skål, keso, yoghurt, en Chevré som jag tänkte ha på ugnsrostade rotsaker i övermorgon. Och en senap. Senap är gott! Jag brukar göra härliga dressingar på senap, olja och timjan och ha på kikärtor och bönor (dog av sugenhet i detta nu). Just denna senap är över ifrån mannens korvätardagar långt innan jul och jag ska välja en annan när den är slut (känns som att jag borde kunna få tag på en mer ren). Längst ned två lådor: en med grönsaker och en med frukt. Just nu är frukten grape och apelsiner och päron. Ska fylla på när jag är frisk och orkar bära kassar från ICA. Vad göms då i dörren?!
 

Överst finner ni batterier (kommer på nu att det där är en vana jag haft med mig från familjehemmet och jag vet faktiskt inte om de lagras bättre i kyla... Hmm...). Här finner ni även kylbalsam. Två tuber: tomatpuré och kaviar. Tomatpuré är super att ha hemma och mustiga till chiliröror eller tomatsåser. I perioder tycker jag att ett kokt ägg med kaviar eller rågbröd med kaviar och ägg är det bästa som finns. Denna kaviartub är en påminnelse från min förra sådana period. Som slutade typ igår... Mitten: fiskfond och kycklingfond. Används i matlagning till mannen - likaså gäller för smöret. Mangochutney för curry-inspirerade rätter. Mannens björnbärsmarmelad som han gillar på rostmacka och som ibland dimper ned i hans såser. Jordnötssmör. Nedersta: rapsolja med vitlökssmak och valnötsolja (rapsolja och nötoljor samt avokadoolja ska förvaras kallt för att bevara dem). Superjuicen som används till mina gröna morgonshotar. Katrinplommonjuice - för det tillhör väl allas hemmakurer? Två havredrycker för mina smoothies och ev. glass om jag är på smaskhumör och ändrar dryck-fryst frukt ration.
 
I frysen är två fack fyllda: ett med grönsaker, frukt och bär. Ett med hundens mat. Han äter färskt fryst foder och det förvaras längst ned - väl förpackat. (Kändes lite tragikomiskt att vi skaffade hund som äter kött - som jag måste hantera - ungefär samtidigt som jag tänkte bli vegan...)
 
Över till dagens träning. Jag kör styrka/smidighet/stretch och cykel varannan dag och löpning varannan. Det går inte fort och är inte på hög prestationsnivå - än! Just nu handlar det om att ta mig från rehab-nivå och långsamt bygga upp kroppen igen. Här är hörnet i min lägenhet 'where the magic happens':
 
 
Kudden är inte till för att sova (som man kanske kan tro) utan för balansövningar på ett ben. Min rehab rutin gör jag varje vecka. Dock varierar styrkeprogrammet varannan vecka. Här ser ni (nästan) upplägget:
 
 
 
 
 
 

Komplett med mina vackra streckgubbar!
 
Där har ni mitt träningsupplägg när jag kör styrka. Det är alltså uppvärmning cykel tio min. Övning 1-3 15 rep. Cykel tio min. Övning 4-6 15 rep x 2, övning 7-9 15 rep x2. Avslutar med tio min cykel.
 
Imorgon står löpning på programmet och eftersom det är nästan fem månader sedan sist så tar jag det säkra framför det osäkra och kör programmet 'couch to 5k'.  Mer om det imorgon!
 

Dagen D

Kategori: Allmänt

Så var den här. den där Måndagen som jag svurit vid sedan jag blev dunderförkyld för en vecka sedan. Den där Måndagen som jag egentligen svurit vid i över ett halvårs tid. Den första dagen av 182 i den första veckan av 26. Just den Måndagen är det. Min första reaktion är att gå och lägga mig och sova igen. Det är en lång resa framför. Med många slitsamma dagar som kommer göra ont i kropp och själ om jag gör rätt. Jag känner mig inte redo. Men, jag kommer troligen aldrig vara redo. Jag önskar jag vore mer hurtig och käck som de där pt-personerna och självkänslaguruerna. Eller åtminstone som många av er fina som kämpar på. Ibland har jag väntat in den där käckheten. Som om den vore en motor som behöver startas. Här och nu accepterar jag min lite mer bittra och pessimistiska inställning till den viktnedgång som ligger framför mig. Det är bara att göra! Jag måste inte alltid njuta. Jag kan faktiskt kämpa och slita lite också. Sedan tror jag käckheten kommer som ett obehagligt brev på posten när jag ser att mina ansträngningar ger resultat och jag kommer i bättre balans (consider yourselves warned).
 
 
I morse vägde jag mig och vikten stod stilla. Det är mig faktiskt till glädje. Förhoppningsvis har jag fått stopp på denna eskalering i vikt som varit. Även om jag aldrig tidigare hänvisat till vätska i kroppen etc så hoppas jag för första gången att en del av vikten beror på att jag varit sängliggande och soffsittande under en veckas tid. Jag tenderar att uppleva att jag 'slaggar igen' när jag inte tränar. Så, förhoppningsvis kommer kroppen må bra av lite försiktig stretch och styrka idag kombinerat med cykling. Om jag dessutom bryter ned mitt halvårsmål i dagar och veckor så rör det sig till sist om 1 kg per vecka, 143 gram per dag, som ska bort. Det låter inte så mycket (i förhållande till min vikt). Och om jag inte tar fel så gryr det just nu ett korn av optimism och känsla av att jag klarar det här inom mig.
 
Invägning: 110 kg
BMI då: 35.2
Vikt idag: 110 kg
BMI nu: 35.2
Diff.: 0
Mål-vikt (140707): 84 kg
Mål-BMI (140707): 26.9
Kvar till mål: 26 kilo, 8.3 i BMI

Dagens

Kategori: Allmänt

Mat: citron&ingefärste, rågbröd med ägg och kaviar, sallad (mache, tomat, avokado, rädisor, paprika, rödlök) och en klick creme fraiche med vitlök, 2 clementiner, yoghurt med upptinade sommarbär.
 
Träning: ingen pga förkylning
 
Välbefinnande: Njöt av sovmorgon och ensamfilurande innan taxen kom runt kvart i ett. Gjort upp belöningssystem för mina olika delmål och gläds över genomförbarhet.

Inga löften men flera mål

Kategori: Träning

Jag har aldrig haft nyårslöften. Eller, så har jag haft dem men misslyckats med dem typ första dagen så att jag helt enkelt förträngt glömt bort dem. Kollar tillbaka i bloggen men nej - inget spår. Jag tror att jag inte har löften delvis för att jag och min man inte firar högtider på något särkskilt vis (även om han fått mig att lova att vi "gör något roligt" nästa år på nyårsafton) och delvis för att jag inte riktigt ser poängen. Ska jag lova mig själv saker? (inte riktigt någon annan som bryr sig här...) Det gör jag varje dag! Jag är dessutom ganska kass på att finna motivation när enda anledningen är att jag 'borde' eller att det bara hänger på och påverkar mig. Så nej! (Sedan kan vi diskutera mitt behov av självutveckling då jag själv och mitt eget välbefinnande borde vara skäl nog att springa runt jordklotet för. Men, vi tar det i babysteps!)
 
Även om jag inte har löften så har jag en del mål. För första halvan av året har jag som mål att:
  • Springa en mil.
  • Ställa upp i minst ett lopp.
  • Gå ned ett kilo i veckan (=26 kilo)
  • Skriva min avhandling
  • Öka styrka i min core (det 'enklaste' målet då denna är obefintlig...)
  • Skriva min avhandling
För andra delen av året har jag som mål att:
  • Ställa upp i en halvmara (Bromölla i november)
  • Gå ned till 76 kilo
  • Vara disputerad
  • Skriva en egen artikel
Jag tänker att vikten kommer minska i relation till att jag jobbar på min löpträning. Men, som stöd så ska jag fortsätta äta bra, sova ordentligt, dricka vatten och te, samt försöka ha en aktiv fritid med hund och vänner. (Och så kanske jobba med den där självkänsla grejen då... )

Uppdaterade länkar

Kategori: Allmänt

Jag uppdaterade länkarna i listan till höger. Nu är de inaktuella borttagna och några sidor jag precis hittat till är tillagda.

Take care!

På andra sidan

Kategori: Allmänt

 
 
Har precis överlevt en riktig mansförkylning och vaknat till liv efter vad som känns som en evighet. Har lite rossel kvar i bröstet men räknar med att det går över inom kort. Är med andra ord på andra sidan om förkylningen. Är även på andra sidan av helgerna. Ja, det är ju en kvar men ingen tycks räkna med trettondagen. Jag tänkte bombardera er med bilder men orka gå in i arbetsrummet och hitta sladden för mediaöverföring liksom... SÅ kry är jag helt klart inte (jag är ju lat i vanliga fall). Har lyckats lägga på mig lite till och tickar nu in på 110 kg. Min tyngsta vikt någonsin. Helt klart en ögonöppnare och en rumpspark. Jag hoppas det mesta av det är vätska (hör andra skylla på sådant) för riktigt SÅ mycket har jag inte ätit även om jag varit sängliggande. Har snarare ätit för lite. Men, vågen säger annat så någonstans har det slunkit in.
 
Så, med chocken fortfarande i kroppen så tänker jag att jag måste ta tag i det här på riktigt nu. Jag har ett halvår kvar till min födelsedag. Det innebär att jag har 26 veckor. Jag utmanar härmed mig själv att gå ned ett kilo i veckan till den dagen och därmed väga 84 kilo på min födelsedag. En uppdatering på mina siffror:
 
Invägning: 110 kg
BMI då: 35.2
Vikt idag: 110 kg
BMI nu: 35.2
Mål-vikt: 84 kg
Mål-BMI: 26.9
Kvar till mål: 26 kilo, 8.3 i BMI
 
Jag har fortfarande som mål att gå ned till 75 men detta får bli mitt första mål. Uppdateringar av vikt kommer ske på måndagar och fredagar. Övriga dagar får ni följa med mig i träning och mat. OM jag fotodokumenterar kanske det kan motivera och hålla mig på banan? Det och om jag bara kan få yttepyttelite motivation...Är ju så kass på att göra saker bara för att de ska göras. Hmmm... Måste helt enkelt utveckla belöningssystem! :)