gentlegiantafskofvde.blogg.se

Dag 17 eller 'dagen med för mycket känslor'

Kategori: Allmänt

På mitt jobb är ingen dag den andra lik. Har haft mötesdag idag och den har både givit tuffa besked som lett till ledsenhet men även besked som lett till lättnad och varma skämt kollegor emellan. Känslor högt och lågt. Tårar och skratt. Ja, kära nån! Lång dag. Blåsig dag. Nu mysig kväll med tok-tax och min prinsessa samt hans bror. Mannen kommer och sover här efter att han går av sitt pass kl tio. Gör verkligen mitt bästa för att hålla mig vaken!
 
Nu till mina val för dagen:
 
Motionsval: Tagit trapporna fööör många gånger (om det nu är möjligt) isf hissen.
 
Matval: Hängde med kollegor på lunch (panerad fisk med hemmagjord röra och massa grönt) trots att det var otroligt lockande att dra mig undan och inte äta något. Alls. Köpte dessutom med mig frukost från restaurangen på campus. Två bra val för hälsa och välbefinnande! Check! Check!
 
Välbefinnandeval: När jag står i restaurangen på morgonen  så tänker jag på att starta dator och undrar hur många mail jag kommer ha att svara på. Men, bland sofforna sitter en fin kollega. Jag tvekar en stund. Jag skulle kunna hinna med många mail på en halvtimma. Istället går jag fram och frågar om hen vill ha sällskap. Eftersom hen gärna har det så spenderas frukosten i ett gott och energigivande samtal. ett samtal som visade sig vara mer välbehövligt än jag trott med tanke på känslokarusellen senare under dagen.
 
Min onsdag.. Gott att ha halva veckan avklarad!

Dag 15 och 16

Kategori: Allmänt

Vad dagarna går fort! Har haft två dagar med fullt upp.
 
Gårdagen började med att jag fixade brunch åt mannen. Rostat bröd med ost och marmelad, bacon, paprika o tomat och en ägg rätt som görs i ugn blev hans urval. Äggrätten går ut på att man steker på lök och spenat. Häller på ngt som gör att den stuvas. Upp i ugns-portionsformar. Strö över ost (tunt lager) och knäck ett ägg över var portion. Och skjuts in i ugnen! Mumma och kan göras så nyttig som man önskar. Själv har jag inte haft någon hunger på några dagar och det blev melon för mig. Senare på dagen blev det bröd, ett par skivor lax och god ost. Kan inte säga att jag gjorde något bra val alls... Eftersom jag inte tränar de dagar som jag inte äter bra (rädd att fastna i gamla dålig mönster) så blev det vila och jobb. Jag gjorde dock bra välbefinnandeval: jag skämde bort valpen med en leksakstomte som piper och några nya tuggben. Och, jag tyckte det var fantastiskt trevligt att laga mat åt min man.
 
Idag har det gått lite bättre. Jag har gjort ett par motionsval då jag 1) gick till jobbet istället för att ringa min fantastiska man som hade kommit som min riddare i silverfärgad bil och skjutsat mig, och 2) jag gick hem från jobbet istället för att vänta på att mannen ska sluta på sitt jobb och (ja) hämta mig och köra mig hem. Mitt välbefinnandeval har jag avsatt till lite senare ikväll. Då ska jag ta en härlig och lång varmdusch och sedan packa in mig i varma, gosiga myskläder och glömma för en stund att jag har en sjukt lång dag på kontoret imorgon igen. Jag kan inte säga att jag gjort ett matval idag eftersom jag inte ätit förrän nu (en surdegsmacka med ost). Kanske var det ett val ändå eftersom jag lätt kunnat skita i den. Jag veta att jag borde ta bättre hand om mig men ibland går det inte. Det är som att min kropp låser sig och spänner sig 'inåt'. Det enda jag behöver då är värme och vila (och vatten). Ja just det! Jag tvingade mig att dricka vatten så att jag inte skulle bli uttorkad. Bra val! ;)
 
På tal om vatten så tog jag ett glas vatten i lunchrummet igår. En kollega från en annan avdelning kände att hen hade rätt att kommentera det hela. Jag känner inte människan men ändå tycks hen tycka att hen legitimt kan kommentera. Jag fattar inte det där. På mitt jobb är det mat-hysteri. Det ska pratas om vad man äter och tittas obekvämt nära maten (gissa varför jag slutade äta lunch på jobbet). Har vi inget bättre att prata om? Jag struntar fullständigt i vad andra äter. Jag tycker inte man ska lägga sig i för mycket. Man vet aldrig vad den andre upplever etc när man frågar och pratar. Själv tappar jag matlusten när någon nästintill stoppar näsan i min mat och frågar om 'det där är bulgur'. Keep your f**king face away from my food! I fallet med vatten kommentaren ("är det din lunch?") så kände jag bara att jag lite skämdes (jag blev självmedveten) och lite 'ska väl du skita i'. Ändå ler jag och säger att lunch är för veklingar innan jag susar iväg. Jag hade planerat att äta när jag kom hem någon timma senare.
 
Jag ska försöka vara bättre imorgon och verkligen göra matval för mitt välbefinnande. När det känns så här tufft så känns det fint att ha er här. Jag tror ni är de enda som jag skulle vilja prata mat med. ;)
 
Jag hoppas ni har en fin kväll. Här susas det vidare mot dag 17 och en decembermånad med ljus, mys och härliga dofter. Jag funderar på att göra någon form av påhittig adventskalender till mig själv. En som har något bra innehåll som bär mig fram genom mörkret och kylan. Har ni någon idé?

Dag 14 eller 'oväntad ordnar- och bakdag'

Kategori: Allmänt

Solen bjöd verkligen på sig själv de få timmar som den var uppe. Nackdelen med att bo östan om ett berg är att solen går ned väldigt kvickt för oss i Skövde. Den ska tydligen låna sitt ansikte någon eller ett par timmar extra på Skara-sidan. Men, det borde väl betyda att de får upp den senare? Eller?! Jag kommer tro det är så för rättvisans skull.
 
Var uppe tidigt och kände mig pigg och alert. Det gick över efter frukost (persikosmoothie - nomnom!) och när mannen kom förbi med taxen så var jag supertrött. Det där höll i sig och lunchen (färsk tortellini fylld med mozzarella, tomat och basilika) blev en långsam historia framför tvn.  Som tur är kände jag mig piggare efter middagen (hemmagjord svampsoppa med hembakt bröd) och fick gjort min träning (1h cykel enligt planering). Dagen var inte helt bortkastad dock. Jag passade på att städa, diska och ordna allmänt. Lika bra att passa på när man ändå är en amöba. Städa kan man liksom göra hur långsamt som helst. ;) Jag har även jobbat en stund.
 
Hur har det gått med mina va denna andra vecka? Jo, så här:
 
Motionsval: Mitt motionsval idag var en långsiktig satsning. Redan när jag började cykla kändes vänster knä skumt. Det mildrades efter en stund  och jag fortsatte cykla medan matlagningsprogram gjorde mig sällskap. Efter någon halvtimma började det kännas skumt igen men bara liiiite. efter 43 min började det göra ont och jag bröt vid 45 minuter. Kan tyckas som ett negativt val men i min värld är det positivt. jag har alltid pushat för hårt och tränat på skadade kroppsdelar. Denna gång var jag förnuftig och lyssnade på min kropp. Bättre att bryta och kunna cykla imorgon igen än att köra och knappt kunna gå imorgon. Genom att lyssna på våra kroppars signaler tror jag att vi kan undvika träningsstopp. När jag tror jag är vek skäller jag på mig själv för jag är faktiskt inte med i biggest loser. Ingen vinner på att jag skadar mig själv.
 
Matval: Citronvatten. Dessutom bakade jag bröd hemma. Ett härligt råg-graham-dinkel bröd som troligen kommer göra stopp i magen i några dagar. Men, det var det värt! Att träna på bara soppa kändes inte som en hit. Dessutom värmde baket upp min fina lägenhet och spred en härlig doft.
 
Välbefinnandeval: Idag har jag klickat hem magbakterier, jodpiller (gjorda på kelp), och 'rena' produkter för hår och armhålor. Bara tanken på att de är på väg hem till mig skapar välbefinnande och jag ser fram emot att köra en cleanse-vecka framöver som även inkluderar det jag använder på kroppen (inte bara det som åker i den). Välbefinnandet höjs även av att jag tycker om mig själv och ger mig själv en uppskattad gåva.
 
Hoppas ni har en god avslutning på veckan. Jag är tokladdad inför nästa vecka och ser fram emot att rocka den!

Underbara morgon

Kategori: Allmänt

Här startar dagen fint. Solen skiner in genom fönstret och lovar en vacker dag. Så här har vi det:
 
 
 
 

Bilder från gårdagens kalla promenad

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
 
 

Dag 13 eller 'dagen jag tog en kall promenad'

Kategori: Allmänt

Vilken vacker dag vi har haft här i min lilla bergsstad! Solen sken och snön gnistrade! Eftersom jag har hunden från lunch till sent ikväll passade jag på att gå en längre promenad med honom. VI följde med mannen till hans jobb och gick de 7-8 kilometrarna hem. Jag var påklädd i mina vinter-tights, en långärmad tröja under den yttre och tjockare. Dessutom mössa på. Kände mig riktigt ordentlig. Klädd i mina vinter-träningskläder. Någon som börjar ana error? Det gjorde inte jag förrän jag redan gått någon timma och började bli ordentligt kall. Begick ett litet tankefel när jag klädde mig i min vinteroutfit som är ämnad för löpning (man har en något högre värme inuti när man springer). Läxan lärd och vinterkläder hemklickade från sportamore.se. Ser fram emot att gå på långpromenader i vinter utan att frysa. Känns dessutom som lite förtjänade vuxenpoäng.
 
Jag köper kläder från märket Dobsom. Det gjorde jag redan tidigare eftersom de har unisex-modeller i stora storlekar. Det är fortfarande en bra linje för mig eftersom jag är lång och ganska rak i formerna.
 
Till dagens val:
Motionsval: Att gå på långpromenad trots att soffan och inomhusträning lockade. Är väldigt rädd för halka eftersom jag har kassa fotleder...
 
Matval: Inget särskilt idag. Har följt matplan och inte varit sugen. Jag har försökt vara medveten om att dricka vatten dock.
 
Välbefinnandeval: Te. Värmeljus. Lång och varm dusch efter promenaden för att tina upp rumpan. Men, det främsta valet för välbefinnande var att släppa hunden lös på en sträcka av promenaden. Han blir så otroligt grad att han springer glädjevarv. Vi har dessutom en mycket bättre kommunikation när han är lös och båda njuter av att slippa anpassa oss till varandra. Istället kan vi röra oss framåt i vår egen takt fast vi är tillsammans och har det fint.
 
Nu ska jag mysa med vovven och se på första Narnia-filmen (på femman i detta nu) med en varm kopp te i handen, omgiven av värmeljus.
 
Jag hoppas ni har en fin lördagkväll!

Dag 12 eller 'dagen migränen hälsade på'

Kategori: Allmänt

Vaknade i morse med en bekant känsla. Den överraskade mig eftersom jag inte haft besök på länge: migränen. Efter att ha fått en halvsidig ansiktsförlamning för några år sedan blir dessutom högersidan av ansiktet påverkat av min migrän. Tur att min älskade man hjälper mig när det blir så här. Jag undrar dock vad som förorsakat den? Jag måste ha sovit hårt och drömt något förfärligt stressande. Ändå har jag haft en ovanligt 'god' natt. Kontinuerlig sömn utan toabesök och väckningar (tillskillnad från de senaste nätterna med man, hund och två katter som sängsällskap). Ja, ja... Nu mår jag bättre och är tacksam att jag lever ett så pass mycket lugnare och rofyllt liv nu för tiden att den aldrig blommar ut i sin fulla gräsliga praktfullhet. Förr om åren blev jag liggande en dag och kände den i ett par dagar efteråt. Jag tar inga särskilda mediciner nu för tiden. Min läkare och jag konstaterade att jag behövde stressa mindre och att jag behövde bryta mina aktiviteter direkt jag kände av den. Medicinerna kanske slog ut värken men de slog även ut hela mig i flera dagar. Inte värt det! Receptfri migränmedicin innehåller dessutom ämnen som jag är allergisk emot. Ex. innehåller Eeze dikflofenak. Anywho...
 
Jag har i vart fall en bra dag ändå med lunch tillsammans med mannen och taxen. Just nu har valpen jagat katter och tuggat tuggpinne in i sin egen sömn och eftersom mannen är på vårdcentralen så är det väldigt lugnt här. Mannens sticksår har gjort att han är blå över hela underarmen och att han har väldigt mycket värk. Förhoppningsvis kommer han hem med smärtstillande.
 
Så hur har det gått med mina val idag? Ja, det har gått så där...
 
Motionsval: Inget motionsval idag. Kanske kan bli en promenad senare om jag fortsätter må bra och kroppen kommer igen.
 
Matval: Med tanke på att jag kan äta en hel gris doppad i smarrig sås idag så är jag nöjd med att mina matval består i att följa min matsedel. Valet är att välja bort.
 
Välbefinnandeval: Mitt välbefinnandeval är att låta kroppen OCH knoppen vila idag. Har ett par uppgifter kvar och väljer att göra dem i helgen när mitt huvud återhämtat sig
 
Något som jag gläds mycket över sedan igår är att jag på två veckor har gått ned sex kilo. Det är fantastiskt! De flesta av de kilona har jag gått ned sedan jag startade mitt projekt. Jag sa ju att vikten kommer på köpet när jag gör val för mitt välmående och min hälsa! ;) Jag är nämligen sämst i hela världen på att göra saker bara för att de ska göras. Om jag däremot har ett övergripande mål så går det bra. Det vill säga, ett övergripande mål som motiverar mig. Sätter jag upp förbud så kan ni räkna med att finna mig görandes precis det jag lovade att aldrig göra mer. Sätter jag upp slaviska träningsscheman så kan ni räkna med att hitta mig i soffan slösurfandes framför tvn.
 
Så, vad jag behövde just nu var att släppa taget. Att tycka om mig själv och tycka att jag är ok även om jag inte når upp till mina ideal hela tiden. För just nu kan jag inte det. Min sjukgymnast har gett mig klartecken att träna igen men min tåled tycks vara inflammerad. Och, så länge den är det så gör det sjukt ont att träna oavsett vad det är. Inflammationen beror på att min skada i fotleden har orsakat att jag vridit om foten. Istället för att få vikten fördelad över hela foten, som man får när foten pekar fram, så har foten vinklats om så att det finns en rak linje från hälen till stortån. Därmed så är prio ett att genom stretch, massage och träning med hjälp av min egna kropp komma till rätta med mina leder. Det är ju inte precis vad vi kan kalla högintensiv träning... Jag är tacksam över att jag nog kan börja promenera tuffare igen och ska ta mig ut med hunden i helgen.
 
Men, för att fokusera på det positiva: sex kilo ned!!!! :-) När jag gör bra val så går jag ned. Det är en fantastisk bekräftelse på att jag vet hur jag ska göra och att jag inte ska krångla till det så förbannat! Jag är omgiven av bra mat, goda och välgörande téer, och en fantastisk natur. När jag använder mig av de resurserna utan krångel, pekpinnar och måsten så faller de sig naturliga och blir en del av min vardag på ett positivt vis. Det ger mig hopp om att klara mina mål om att en dag vara av med min övervikt och ha fått tillbaka min hälsa, kondition, rörlighet, smidighet, styrka, stabilitet och uthållighet.
 
De senare sju delarna är viktigare än den första. Min önskan är dock att komma i form inför sommaren. Inte för att det är sommar utan för att det är åtta månader och det borde inte vara ogörligt att komma i form på den tiden. Min historia om viktnedgång är ingen 'framgångshistoria' som kommer synas på löpsedlar. Den är ingenting som andra kommer rekommendera andra att ta del av för inspiration. Den kommer inte förorsaka häftiga inandningar hos folk som förundras. Jag kommer troligen aldrig få frågan om hur jag gjorde. Men, min resa går framåt. Det som började en resa mot god form blev en resa som förvandlade mitt innehåll. Jag har funnit mig själv och kommit till ro med mig själv. Jag har hamnat på rätt väg genom livet. Jag har fortfarande som mål att gå ned de där kilona och vet att jag kommer att göra det.
 
De här sex kilona är ett resultat av att jag troligen spolat ur en massa skit ur min kropp genom att äta bra, dricka vatten och dricka mina téer. Så, det lär nog inte bli samma jättekliv framåt igen. Men, det känns ändå som att jag vågar tro på att minska något kilo varje vecka. Om jag gör det så borde jag vara i mål i mitten av april. Därmed så borde 'till sommaren' vara fungerande för målvikt. Vet ni? det skulle vara så otroligt skönt att bli klar med avhandling, undervisning och viktprojekt och gå på semester utan någonting som hänger över mig. Det skulle vara första gången på länge (för att inte säga någonsin) som det skulle vara så. Det är min största morot till att kämpa på. Jag skulle älska att vara ledig 'på riktigt' under min semester! Och det är ett skäl så gott som något. Det och att kunna ha mindre/färre kläder på mig och inte dö av värmeslag. ;)
 
Hur tänker ni kring mål och måluppfyllnad?

Dag 11 - eller 'den första snön'

Kategori: Allmänt

Åh! Vackra vita värld! Må jag alltid få betrakta dig genom fönsterrutor iklädd myskläder och med en kopp te i handen! Snö är vackert men opraktiskt. Här är det en slirig blötsnö som har kommit eftersom vi ligger och väger på nollan. Även om dne är opraktisk (äldre kan inte ta sig fram, jag får använda mina balanskonster för att ta mig till jobbet, det krävs 50000000 extra plagg och utrustning etc...) så är den till nöje. Det är härligt att promenera i snö (glöm inte solglasögonen) och leka i snö. Det blir ljusare och mindre grå-brunt. Och, har ni tänkt på att det blir tystare? Som om snön lägger sig som en dämpning över världen. Sedan väcker snön alla julkänslor och en önskan i mig om glögg, julmusik och storbak. Här kommer mina val hittills idag:
 
Motionsval:  Istället för att låna bilen av min man så har jag bestämt mig för att ta mig fram till fots idag. Krävdes viljestyrka i morse....
 
Matval: Jag har ätit mellanmål!!!! En grapefrukt och cashewnötter. Minsann! Hejja mig! I ärlighetens namn bryr jag mig inte om mellanmål om det inte ska till träning eller tuff hjärnverksamhet. Men, kanske kan det stabilisera mig under dagarna om jag får till en vana? Vad tror ni? Är mellanmål 'viktigt'?
 
Välbefinnandeval: Trots att jag har en hel del att göra så har jag valt att upptäcka första snön tillsammans med min underbara hund. Jag gjorde det mest viktiga tidigt i morse och sedan stack vi ut någon timma och busade i snön. Han tyckte den var mycket spännande. I vanliga fal tycker han att grävande och nosande och stoppa nosen i alla hål han hittar är det bästa som finns. Att dessutom ha ett täcke snö som gör upptäckterna än mer spännande samtidigt som den tar sig in i näsan och ger lite djup att böka runt i - ja det var tydligen toppen! Jag försökte lamt göra 'snöbollar' och kastade dem åt honom. Kära nån vad snabb han är! Härligt att se honom glad och alert och atletisk. Vi hade en mycket fin stund tillsammans!

Dag 10 - eller 'min oväntade vilodag'

Kategori: Allmänt

Förkylningarna duggar tätt på jobbet. Som tur är (ta i trä´) har jag klarat mig undan. Jag fick den där hemska feber-tungihuvudet-bihåle-grejen  för ett bra tag sedan men har hållit snuv-fri. Flera av mina kollegor är hemma sjuka och även om jag 'feel for them' så finns det ett ljus: inställda möten. Jag tycker om att tärffa mina kollegor och diskutera väsentliga ämnen. Men, får jag erkänna att jag tycker precis lika mycket om att ha en arbetsdag hemma eftersom jag inte har några inbokade möten? Det blev en oväntad 'vilodag' (aka mys- och träningskläder och ta saker i sin egen takt). Jag och taxen passade på att ta det lugnt. Introvert som jag är använde jag dagen till återhämtning. Läste i min egen takt, skrev i egen takt och svarade på mail i egen takt. Jag behöver sådana dagar. Med min känsliga personlighet har jag precis vant mig vid att ha en uppmärksamhetskrävande hund. Vi är numer i balans (jag är i balans med honom...) och jag kan få någorlunda arbetsro. Så här såg mina val ut igår:
 
Motionsval: Istället för att 'bara' gå vår runda så passade jag och hunden på att ta en lekstund. han fick vara lös och vi sprang och kastade pinnar etc. Mysigt! (och bra för rumpan!)
Matval: Mitt matval för mitt välmående handlade om att välja bort igår. Att inte falla för min egen sugenhet.
Välbefinnandeval: Jag har läs tut min spännande bok och för att inte hamna i min f.d. tv-vana så plockade jag fram en annan ur hyllan och uppråtthåller därmed min kvällsrutin som får mig att må så bra!
 
Jag vill bara passa på att klargöra att mina val handlar om de där extra valen i vardagen. De där valen som kräver eftertanke och att jag bestämmer mig. Därmed kan jag både gå, cykla och springa och äta 'bra' i övrigt förutom dessa val. Det är när det krävs min viljekraft och att värdera mina olika val som de åker upp på listan :-)

Dag 7-9

Kategori: Allmänt

Jag hoppas ni har en god start på veckan! Själv har jag en fin start tillsammans med alla mina grabbar. I söndags lyckades min man skada sig och han har sovit hos mig sedan dess. Riktigt mysigt med hela familjen samlad flera dagar i rad. Jobb och hans tävlingar brukar annars leda till att vi går om varandra och enbart har korta stunder tillsammans. Eftersom jag haft så trevligt sällskap så har den virtuella världen fått vila. Här kommer mina uppdateringar för dag 7-9:
 
Dag 7 (söndag):
Motionsval: Jag och hunden passade på att gå fem kilometer mellan duggregnen.
Matval: Använder färskpressad grapefrukt till min gröna shot.
Välbefinnandeval: Eftersom mina planer ändras något när jag hämtar en skadad (istället för fullt fungerande och frisk) man gjorde jag ett aktivt val att inte stressa upp mig över de två uppgifter jag skulle skicka in till examinator söndag kväll. Jag valde dessutom att enbart göra den ena av uppgifterna eftersom den andra kan vänta till denna vecka.
 
Dag 8 (måndag):
Motionsval: Tar trapporna istället för hissen på jobbet.
Matval: trots att jag ska till jobbet tidigt äter jag frukost innan jag beger mig
Välbefinnandeval:  Storrensar kontoret. Tar tid att mysa med mina grabbar.
 
Dag 9 (tisdag)
Motionsval: Jag och min man övertalar varandra att ta en promenad trots duggregn. Vi lvar på att ha hunden lös och kommunicera med honom.
Matval:  Kan inte säga att jag gjorde ett matval för min hälsa denna dag men för mitt välmående: pizza och rödvin till film som sågs med mannen och mystax.
Välbefinnandeval: Morgonen startar bra med grabbarna. På jobbet har jag ett tufft möte. En av mina studenter går igenom sjukdom i familjen och det påminde mig för mycket om pappa. Såhär års är jag väldigt känslig och det var med smärta i själen som jag lämnade kontoret för att jobba hemifrån (vilket var planen, mötet hade jag enbart för att studenten indikerade att det var 'akut') och bli ompysslad av mannen.
 
Dagarna går med andra ord framåt och mitt välbefinnande ökar faktiskt hela tiden. Att göra val för min hälsa och mitt välbefinnande skapar ett allmänt välmående som ger energi och glädje. Den energin och glädjen används i mina relationer som blir bättre för att jag mår bra.

Dag 6 - eller 'dagen då vi besökte mamma'

Kategori: Allmänt

Vilket väder hörni! Blåsten fortsätter här och stundtals får den sällskap av regn. Blä blä blä! Jag och taxen trotsade dock vädret och for till min mamma för några härliga timmars bus och bortskämning. Han är så underbar denna lilla hund. Så snäll, söt och glad! Självklart smalt min mamma. Han har allt det hennes hund inte har: gillar pipleksaker, går att bära utan att det blir tungt, och gillar att mysa i knä't. Given match made in heaven. Han håller dessutom på att bli min stora grabb. Lyfte minsann på benet två gånger idag när vi var ute på morgonpromenad och kunde dessutom göra no 1 hos mamma (på gräsmattor, inte inne). Big day! (Ekvivalent till människoungars första steg eller första egna toabesök...)
 
Själv njöt jag av Catch-up och mammas supergoda makrill med stuvad spenat och rårörda lingon. Bortskämd Jätte! Jag trivs så bra hemma hos mamma och blir alltid så glad av att träffa henne. Jag borde faktiskt göra det mer ofta. Besöket hos henne får faktiskt bli mitt välbefinnandeval för dagen. Jag prioriterade rätt idag. Jag valde mitt besök hos henne istället för att stressa med jobb. Jag valde besök hos henne trots att det hade varit så enkelt att skylla på stormen. Ni är säkert bättre än mig men jobb och lättja och feghet är en ganska usel kombination av faktorer som jag alltför ofta låter influera mina val. Nu är vi hemma och taxen sover som en gris. det har han gjort sedan vi satte oss i bilen. Vanligen sover han en del på förmiddagarna men idag var allt så spännande att han inte fick ro.
 
Om en stund ska jag jaga ut honom på kvällens sista promenad innan vi kryper ned. Jag längtar efter att läsa min bok! Jag håller på att närma mig slutet och spänningen är total och ökar med var sida. Jag vet inte hur ni har det men jag lyckas i stort sett bara hålla mig vaken ett par sidor vanligtvis. Lite frustrerand kan jag säga. Jag kommer aldrig fram! ;)
 
Mina motions- och matval säger ni?! Mitt motionsval var att utöka en av promenadrundorna trots uselt väder. Mitt matval är att jag i kväll avstått något 'sött och gott', sett till att dricka vatten, och att jag lagade mat på spisen trots att latmasken kravlade omkring och spred lättja. Heja mig!
 
Jag hoppas ni har en härlig kväll på gång!

Dag 5 eller 'dagen vi nästan blåste bort'

Kategori: Allmänt

Hösten är här med besked! Och lagom till att den kommit med full styrka så ryktas det om en tuff vinter i antågande. Det är inte så svårt att föreställa sig denna regnblåst fast med snö istället, vilket är tillräckligt för att jag ska vilja gå i ide med katterna. Spenderar därför kvällen med att fundera över hur man bäst ordnar virtuella föreläsningar. ;) Skämt åsido. En god planering är prioriterat så att jag slipper frysa och halka omkring denna vinter. Förr om åren har jag varit bortskämd med att i värsta fall kunna krypa till kontoret (vilket är väldigt praktiskt när det kommer 1 meter snö under en natt). Nu ska här promeneras någon kilometer fram och tillbaka oavsett väder. *Får känsla av att det finns en brist i min självständighetsplan*. Ta bussen? Njae... Det är nog lika långt till mitt jobb från busstationen som det är härifrån. Nej, det är bara till att svälja stoltheten och brodda upp!
 
Men först höst. Så här såg mina val ut idag:
 
Motionsval: är stolt över mig själv. Övervann min lättja två gånger idag (framöver hoppas jag att mina motionsval kommer handla om mer avancerad eller ansträngd träning men just nu får ni hålla tillgodo med att jag är på det-regnar-snöbollar-i-helvetet-varje-gång-jag-tränar-nivå). Det blev en halvtimma på cykeln tidigt i morse och sedan bjöd jag mannen och taxen på promenad-date. Lättjan vann dessvärre en gång idag när jag tog bilen till stan för fika med vän istället för att gå. Nåja, Jätten mot latmasken 2-1!
 
Matval: Jag har en föreställning om att alla utom jag lyckas äta mellanmål och dessutom lyckas göra bra sådana. Därför blev jag extra glad när jag kom på att jag saknade mitt favvo-craving förra hösten: keso med päron och cashews. (Åh! nu kom jag att tänka på alfa-alfa-groddar och det vattnas i munnen!) Sedan att det snarare blev middag istället för mellis och skumtomtar till mellis istället för ett bra val - det väljer jag att bortse ifrån just nu. Jag sätter melliset imorgon, eller söndag... Eller... Jag belönar min tanke om mellis med höga tankar om mig själv. Enough said! ;)
 
Välbefinnandeval: Sovmorgon (till  kl 08) med lugn start. Tackar ja till erbjudande om fika-date med älskad vän. Tar på mig mina tjocka stickade tumvantar när jag går ut med hunden på kvällen trots att det inte ser klokt ut (föreställer jag mig). Tre bra val!
 
NU ska jag ta mig en kopp te och njuta av att valpen kommer sova någon timma. Sedan blir det ut i stormen igen innan ev. varmdusch och kryp ned i sängen med min spännande bok. Kan dock hända att jag kommer ha huvudet fyllt av glada tankar om framtiden. Jag och min fina vän har ett projekt på gång. Ok, vi har flera projekt på gång men detta handla rom något stort och bra! Något som kommer vara till stöd för många. Mitt hjärta och min magkänsla har hittat hem och då går det inte att tänka annat än att jag är på väg mot mitt syfte och att jag är på rätt väg framåt. Det är en underbar känsla att veta att man är precis där man ska vara. Det skänker mig glädje, lugn och lycka. Min man är på grabbhelg (sova över på logement och köra lumpen-stuk) med hemvärnet. Annars hade den dag varit fulländad genom att somna in bredvid honom. ♥
 
Jag hoppas ni har en fin kväll.

Dag 3 och 4

Kategori: Allmänt

Dagarna springer på med mörka morgnar och kvällar. Här har det varit några tunga dagar inser jag nu i efterhand. Dels var fars dag i söndags, vilket är en väldigt påtaglig påminnelse om att min far inte är med mig i livet. Dels var det årsdagen av hans död i tisdags. Jag tänker varje år att jag är överraskad att jag inte tänker så mycket på den dagen och att den inte påverka mig så mycket som jag tror den ska göra. Easy Breezy. Eller inte... Omedvetet så påverkar den dagen mig otroligt mycket. Jag blir allmänt gråtig, kan inte sova och blir lite avtrubbad mot världen. Jag antar att sorg kan göra så med en. Hur mycket jag i mina tankar accepterar, reflekterar och inte laddar den dagen så är mina känslor och min kropp på ett annat plan. Håller tummen om att jag till nästa år kommer ihåg hur dessa dagar påverkar mig så jag gör planering därefter. Tycker ändå det har gått ok. Här är min val för igår och idag:
 
Motionsval dag 3: När min väninna meddelar återbud på vår promenad så är det väldigt lockande att åka hem och pilla navel. Mitt val blir att ringa mannen och taxen och promenera med dem istället. Mysigt. Jag älskar att gå armkrok med min man och då och då stjäla en kyss (fast taxen uppskattar inte när de blir för många och han inte får vara med).
 
Matval dag 3: Mitt matval var inte nyttigt men gott för själen: ett gott rödvin och pizza tillsammans med min man.
 
Välbefinnandeval dag 3: Jag märkte att jag var trött igår och lät mig ha 'sovmorgon' (allt efter kl 6) och ta det lugnt under dagen.
 
Motionsval dag 4(idag): Promenerade till min mans lägenhet idag eftersom det skulle lagas matlådor medan han var på jobbet. Gossetax och soffa i kombination lockade hårt. Istället hängde jag på min man till hans arbetsplats (ligger ute i skogen) och gick hem därifrån via ett friluftsområde med sjö. Blev ca 7-8 km i härligt höstväder. Dessutom tröttnöjd hund som låg i korgen medan jag lagade mat. ♥
 
Matval dag 4: Har ätit för lite idag och mitt val var därför att tvinga mig från soffan till köket och fixa grön drink och en sked med jordnötssmör som mellis.
 
Välbefinnandeval dag 4: Lång varm dusch med scrub för ansikte och kropp som följdes upp av hudnäring i form av body butter. Helt underbart! Jag är lite dålig på att ta mig den där extratiden när jag duschar och borde verkligen passa på att göra det mer ofta.
 
Jag hoppas era dagar varit finna denna första del av veckan. Snart är det helg! :)

Dag 2

Kategori: Allmänt

Dagens val:
 
Mat: Hrmm... Har jag gjort några bra matval idag? Jag har haft en heldag med föreläsning och då blir det typ ingen mat alls. Jag tycker dock at jag gjorde bra val när jag stack till lunchrummet och drack vatten i pausen. Jag brukar glömma vatten när jag föreläser vilket inte är bra för röst, huvud eller kropp i övrigt.
 
Motion: När jag och valpen skulle gå hem från mannens (ungkarls-)lya så tog vi en extra lång tur. Istället för att gå rakaste, snabbaste vägen från A till b så passade vi på att ta en stor omväg. Riktigt mysigt när det för en gångs skull höll upp.
 
Välbefinnande: Jag ska strax krypa ned med min bok och långsamt varva ned mot nattsömn. ♥
 
Vikt: Om gårdagens invägning räknas som 0, så ligger jag -0.4 idag.

Dag 1

Kategori: Allmänt

Så blev det måndag och det blev dags för mitt projekt att starta! 50 dagar för välbefinnande. När jag ska starta igång med nya vanor så går det alltid lite skakigt i början. Jag måste påminna mig själv och hålla mig själv alert. Men, bra val blev det:
 
Mat: Det är kväll. Jag ska sitta uppe till sent. Jag vill ha en smörgås!!! Men, äter jag smörgås? Nej, jag tänker att jag inte fått i mig alla mina portioner frukt och grönt och ror ihop vad jag kalla proteinglass. Det är i stort sett en smoothie fast med fryst frukt och grönt och mindre mängd vätska för att den ska få fastare konsistens. Mumma!
 
Motion: Jag är lat och vil bara sitta som en zombie i soffan med fjärken i fast grepp. Jag väljer att istället cykla en timma. Hey, om man ändå ska se på tv så kan man röra på sig samtidigt.
 
Välbefinnande: Eftersom min man oplanerat (enligt mina noteringar i kalendern) hade en ledig dag så valde jag att umgås med honom runt lunch. Jobbtimmarna har jag flyttat nu till kvällen. Det var underbart att umgås med honom!
 
Jag har dessutom vägt mig idag så att jag kan hålla koll på hur olika matdagar och olika vattendrickande (är otroligt ojämn med det) påverkar min vikt från dag till dag. Förhoppningsvis kan det ge mig mer kunskap om mig själv och även bli till en motivator (om det nu skulle peka nedåt).
 
Hur startar er vecka?
 

Det finns alltid en lösning...

Kategori: Allmänt

Det finns en lösning när nattduksbordet är för lågt i förhållande till ljusbehov när jag ska läsa på kvällen:
 
 
 
Finns det hjärterum så finns det stjärterum:
 
 
Men när hunden är vrång och absolut inte vill gå på promenad så finns det liksom inget annat att göra än att gå hem och sätta sig på cykeln istället... Nåja, jag fick se finalen av 'Biggest Loser' i vart och den gick inte av för hackor. Vilka prestationer! Inspiration och motivation!

Morgonstund...

Kategori: Allmänt

Jag har numer både min och min mans katt här. Efter att ha kombinerat klor med den nya lädersoffan var det dags för min mans kisse att packa väskan och flytta till mig och hans bror. Jag får säga att det gått förvånansvärt bra med tanke på att han inte direkt är förtjust i varken mig eller brorsan. Det ska mysas, spinnas, och sovas bredvid i sängen. Han är dessutom ganska rolig. Jag antar att det är glädjen av att slippa bo med hunden som just nu skapat ett rosa skimmer i hans tillvaro här. Det minus som han för med sig är baserat på ett drag (kanske två om man räknar med att han är en katt som spyr med jämna mellan rum - blä!) och det är hans röstkapacitet. Min mans katt är en pratande katt. Charmigt och roligt dagtid men inte lika mycket så nattetid. Eller som nu - klockan 6 på morgonen. Det är inte lågmälda små kattungeljud heller (som min prinsessa gör när han vill ha uppmärksamhet) utan brandalarms djupa ljud som skär igenom kroppen. (Nu tror jag han kände på sig att jag skrev om honom för jag fick just en isande blick från honom där han ligger på balkongen och för stunden bligar in genom vardagsrumsfönstret.) Så, inte så förtjust i honom ibland heller...
 
Eftersom jag ändå blivit väckt och gått upp (han lade en hårboll - taktiskt nog) så startade jag min morgon. Jag har två steg som startar var morgon: citronvatten resp. grön drink. Efter att ha testat alla möjliga sorters juicer fick jag inse att den betydligt mycket dyrare superjuicen från Paulun är den enda som balanserar upp nässelpulvrets smak. Ett litet glas med juice (ca 1.5 dl) och två tsk nässelpulver som rörs runt tills det har löst upp sig (det faller dock snabbt till botten så man måste fortsätta röra och dricka fort). Sedan hjälper det med mantrat 'det här är bra för mig, det gör gott' medan man dricker det de första gångerna. För, jag kan inte sticka under stol med att det är en smak man behöver vänja sig vid. Förutom att nässelpulvret innehåller en massa bra vitaminer och mineraler så dricker jag det för att jag tycker att det hjälper mig att hålla mig basisk. Jag har haft stressmage i flera år och kan fortfarande lida av syra/surhet. Jag tycker att nässelpulvrets basiska egenskap stödjer min egen mage och minskar (för att inte säga förintar) surheten. Av samma anledning dricker jag citronvatten. Jag dricker citronvattnet även för att stödja kroppens utrensning och för att det ska ha en lugnande inverkan på kroppen.
 
Förr var min morgonrutin mycket mer komplicerad med piller och annat. Nu tycker jag mig ha funnit en rutin som funkar. Visst, vissa morgnar föredrar jag att ligga i sängen till dess jag absolut måste gå upp för att sedan sticka till jobbet med ett äpple i handen. Jag vet dock att när jag startar morgonen med min gröna drink (eller kanske snarare shot) och sedan lugnt dricker mitt citronvatten så blir dagarna bättre. Jag startar med ett lugn, jag startar utan brådska och jag får en annan relation till min hunger. Ofta vaknar jag och är hungrig som en varg. Eftersom det tar en stund att gör min drink och att dricka den och mitt vatten så hinner kroppen lugna ned sig och den mest akuta gloffa-hungern drar sig undan. En god grund för bra val! Så, där är jag nu. Jag sitter här och dricker mitt citronvatten (får nog tillägga att det är ca 4 dl och en halv citron). Jag har släppt ut mannens katt på balkongen (inglasad) så att han kan ligga där och filura. Sakta men säkert startar dagen även om solen inte kan ta sig igenom de tjocka moln som rör sig snabbt över staden denna morgon. Om ca 3.5 h kommer valpen hit och vi ska gå långpromenad och mysa tillsammans. Men först äggsmörgås! 
 
Jag hoppas att era söndagar startar fint!

Mitt 50 dagar långa projekt

Kategori: Allmänt

Jag promenerade. Jag funderade. Jag kom hem. Jag funderade. Vad ska jag göra med de härliga femtio dagarna som är kvar på året från måndag? Jag funderade på löparsträckor, på vikt, på midjemått...  Sedan behövde jag slösurfa en stund av överväldigande och lite utmattning. Utmattning pga hårda mål och upplevelse av måsten och borden. Så, bort med det! Jag behöver nya sätt att skapa välbefinnande och mäta det samma. De kvalitativa formerna som inte kan mätas utan som enbart vår magkänsla säger om vi uppnår och upplever. Jag behöver bryta mina vanor och mitt gamla sätt att tänka!
 
 
 
 
Jag tänker att välbefinnande handlar om mer hälsa. Hälsa kan kvantifieras/mätas. Att jag är överviktig innebär ohälsa. Att jag har höga stressnivåer innebär ohälsa. Men, jag kan ändå ha välbefinnande! Hittade denna definition av hur man kan uppnå välbefinnande.
 
 
Det här är helt i linje med vad jag tänker att jag behöver införliva i min vardag. De kvalitativa värdena! Visst har jag en förhoppning av att knäcka mellan fem och tio kilo dessa veckor. Visst hoppas jag på att springa längre och att det ska kännas lättare.  Men, jag låter det inte avgöra om jag mår väl eller inte. Mina mål för dessa femtio dagar är att var dag göra bra val på tre områden: mat, motion och välbefinnande. Mat handlar om att välja nyttigare alternativ och inte falla för frestelser eller min egen lathet. Motion handlar om att var dag göra något för min motion istället för att ex. ta hissen eller låta arslet gro fast i soffan. Välbefinnande handlar om att göra något som jag mår fint av - som höjer min glädje och kärlek. ex. hjälpa de äldre i mitt område, umgås med mina vänner istället för att jobba ihjäl mig, ringa min syster trots att jag får nackspärr av att lyssna på henne i en timma. Ja, den typen av val. Valen kommer presenteras var dag. Jag tror att vikt, midjemått och längd på löpsträckan kommer att komma på köpet när mitt välbefinnande ökar. Välbefinnande, precis som s.k. 'lycka', är något vi får kämpa för! Hittade detta citat:
 

 Rätt bra ändå... ;)
 
Önskar er en god fredag kväll!

Vet ni vad det är för dag på måndag?

Kategori: Allmänt

Ja, förutom den 11 nov, förutom dagen efter fars dag, förutom första sega dagen på jobbveckan...
 
Det är dag 315 på året! Det betyder 50 dagar kvar på året. En härligt rund siffra. Ett lagom antal dagar att ha projekt på! Ett tidsspann som kan göra förändring. En möjlighet som jag inte kan tacka nej till. Vad jag ska ha för mål och vad dessa femtio dagar ska handla om återkomer jag till. Ska fundera på det under långpromenad med taxen.
 
Har ni några idéer?

Mer liv

Kategori: Allmänt

Klockan är halv tre när jag vaknar av att jag inte mår bra. En fruktansvärd känsla att vakna av. På ännu inte vakna ben vinglar jag upp och tar hand om mig. Där, mitt i mörkret och den omslutande känslan av illamående, tittar jag ut genom fönstret. Gatulamporna ringlar sig upp för berget, speglar sig i den lilla sjön nära huset, och lyser upp himlen. Dimmorna ligger tjockt över berget och jag påminns om min favoritfilm från när jag var liten. Filmen som, innan jag visste det, gav mig en längtan till Skottland och säkerligen bidragit till att jag trivs så bra i denna härliga bergs-stad. Medan jag dricker kallt vatten andas jag in djupt och känner mig tacksam. Jag andas in tacksamheten djupt och andas ut styrka. Jag bestämmer där och då att det får vara nog nu. Det får vara nog med stress. det får vara nog med att känna att jag kunde gjort saker bättre. Det är nog nu med det dåliga samvetet över att jag inte äter lika bra som jag borde och inte heller tränar lika mycket som jag borde. Vem är det, mer än mig, som egentligen har satt upp de där bordena och de där höga ribborna? Jag vill leva i ömsinthet mot mig själv och min omgivning - både den sociala och naturen och livet. Jag vet och känner att mitt livs mening inte ligger i mitt jobb. Ändå låter jag det ta över, styra och slå ut andra värden. Jag är väldigt tacksam för att jag har ett jobb jag trivs så bra med och som jag känner är rätt för mig och dem jag jobbar med. Men, i slutändan är det ett jobb och jag är helt och hållet utbytbar. Nej! Mer natur, mer sensualitet, mer kroppsrörelse och beröring, mer skratt och tid med min(a) älskade. Mer av intryck som lämnar mig berörd av vackerhet. Mer av spinnande katter och varm hund intill. Mer liv!
 
Efter nattens omgång sjukskrev jag mig. Jag hoppas på att ett par dagar extra till vila kan få mig att må bra så att jag kan starta nästa vecka på topp. Jag har njutit av lugn, av skrivande, av att ha båda katterna här (oförlåtligt soffklösande gjorde att mannens katt inte riktigt var välkommen i hans hem längre) och att betrakta deras interaktion med varandra - vilket ofta leder till skratt. Att gamla kattgubbar kan och orkar hålla på! Jag har dessutom läst min bok planerat mat och träning för någon vecka framåt. Just nu tittar jag på junior masterchef och förundras över hur makalöst duktiga barnen är på att laga mat och baka. Häftigt! Oj! Nu kommer min prinsessa och vill prata. Får passa på att ta en stund med honom...

Omstart

Kategori: Allmänt

Kära nån vad jag blir trött bara jag hör ordet omstart. På grund av skador har det fått bli ett par-tre omgångar omstart de senaste 15 månaderna. Denna gång satsar jag på att komma igång så långsamt att en kattunge kan klara det. Trist och frustrerande men den rätta vägen. Om en vecka startar löparprojektet och denna vecka satsar jag lite extra på min rehab. Här görs tåhävningar på två och ett ben:
 
 
Knäböj:
 
 
Utfall:
 

De ingår i min vanliga rehab. Men nu övergår jag i löpar-rehab (visst låter det mycket mer spännande! eller inte...) och hoppas på att öka min stabilitet och styrka. Yeay! Dessutom försöker jag tänka happy and constructive thoughts:
 
 
 

Mål = motivation

Kategori: Allmänt

Varför kämpar vi med det vi gör? Vad engagerar oss? För mig är svaret alltid 'meningen med det hela'. Jag är så otroligt dålig på att göra saker för att de ska göras och behöver känna en mening, en större betydelse med det jag gör. Så, när jag snubblar över ett lokalt initiativ som involverar löpning och stödja cancerfonden så är det som en dörr som öppnar sig. Initiativet heter 'Spring för livet' och arrangeras här i Skövde den 1 maj. För att komma till arrangemangets officiella hemsida så klicka HÄR. Jag har bjudit med mina fina vänner och de samlar i sint tur sina fina vänner. ♥ Hur fint är inte det?! Tillsammans kommer vi träna och springa loppet. Eftersom vi bor i olika delar av regionen så har vi fixat en grupp på FB där vi kan följa varandra och peppa varandra. Därmed har hösten och våren med ens blivit väldigt mycket trevligare!
 
För er som följt mig en längre stund så vet ni att min pappa gick bort i cancer 2001. Han dog runt Fars Dag (ni kan tänka er hur jobbigt det är vart år runt skyltningen för denna dag), två veckor innan han skulle fylla 49. Min upplevelse är att när man förlorar någon nära så skapas det för alltid ett hål. Ett hål som man lär sig att leva med men som aldrig försvinner. I det hålet finns alla 'jag önskar han vore här', 'jag hoppas han hade varit stolt', och 'det är inte samma sak utan honom'. Det jobbigaste kan ofta vara att andra i ens omgivning förväntar sig att man ska läka och sluta sörja. Så, efter ett tag lär man sig dessutom att dölja hålet för dem som inte kan hantera att det är en del av ens vardag. När jag springer loppet den 1 maj så gör jag det i minnet av min pappa. Han sprang varje onsdag runt Gerdsken hemma i Alingsås (ca 8 km inkl sträcka fram och tillbaka till sjön). Det var hans stund och hans sätt att hålla sig i form, trots att han var väldigt aktiv i övrigt. Numer är det mitt föredragna träningssätt. Man kan inte springa och träna för ett lopp utan att komma i form. Det är en skön bieffekt! Så, jag ställer även upp i loppet för att ha träningsmål och komma i form. Min pappas önskan var att jag skulle må bra, nå mina mål och få ut glädje och kärlek ur livet. Att komma i form för detta lopp och genomföra det är ett sätt att ära denna önskan.
 
Med förnyad energi och glädje ska jag nu gå och inventera min tärningsgarderob och se om den på något vis behöver kompletteras. Jag hoppas att ni har en god start denna fredag!