gentlegiantafskofvde.blogg.se

Semesterkroppen

Kategori: Allmänt

Detta inlägget skulle kunnat handla om en solbränd och härligt pigg kropp som är redo för bad, mys och äventyr. Det gör det inte... Min kropp tycks ha tagit semester på riktigt. Här ska det tas sovmorgnar, vilas och abslout inte - under några omständigheter - tänkas. I vart fall inte i jobbtankar. :-) Nåja. Det är bara att enjoy the flow!
 
Här har det istället lästs om vegan-mat och raw-food i relation till löpning.  Detta är något jag är väldigt intresserad av och kommer försöka kombinera mer och mer. Jag kommer nog aldrig bli helt raw eller helt vegan (or would I?) men jag skulle vilja öka insagen av sådan typ av mat i min övriga matlivsstil. Jag funderar även på mejeriprodukter en hel del. Ärligt talat så vet jag inte vad jag ska tro. Å ena sidan så verkar de vara några av de mest fullvärdiga och nyttiga produkterna. Å andra sidan så  verkar de snarare slagga igen och det skrivs om att vi människor inte är gjorda för dem. What to think?! Och, om jag bara äter det sällan - spelar det egentligen någon roll? Samma funderingar gäller ägg.
 
Här har även testats skyr (så mycket för att dissa mejeriprodukter ;) ), aloevera-dryck med gojibär (nom nom!) och  experimenterats med plocksallader från ICA (går att variera i oändlighet och är väldigt praktiskt att ha som utflyktsmat!). Men, jag saknar mitt skrivande (totalpaus på den fronten pga stopp i huvudet). Those were the days of writing with flow... Och, jag saknar att träna ordentligt. Det är faktiskt härligt att sakna träning trots segheten i kroppen. Det tänker jag betyder att jag är på rätt väg! Men, eftersom jag knappt kommer upp för trapporna här hemma (bor på tredje våning) utan att behöva ta paus (eller tro att jag ska dö som den drama queen jag är) har jag beslutat att kroppen får vila denna vecka ut som uppladdning inför vandringen i början på nästa vecka. Förhoppningsvis kommer två dagar i naturen rensa både huvud och kropp. Gissa om kissen kommer bli glad av att tryna kudde i helgen!
 
Innan jag beslutade mig för att låta kroppen vila så vacklade jag en del fram och tillbaka. Utan träning blir jag slö. Men när jag tränar trots trötthet så får jag skador. Måste förresten förtydliga att jag menar aktiv vila när jag skriver vila (= promenader och lugn cykling). Ibland har jag därför svårt att veta vad som är rätt val. Så, vi får se om det bev rätt val denna gång eller om jag har förvandlats till en sengångare till nästa vecka.
 
Nu väntar helgen. Den innebär musik, natur och gott sällskap (och tydligen sovmorgnar). Kan det blir bättre?! (Ja, om jag hade sprungit...) Jag hoppas att fina helger väntar er!

Trött men förväntansfull

Kategori: Allmänt

Man vet att det är dåligt väder när katterna bara vill vara inne och mysa. Jag och kissen har filtpaketerat oss i soffan och tänker troligen inte ta oss härifrån mer idag. Hade tänkt att jag skulle vara produktiv med mitt skrivande nu när jag äntligen har semester och kan fokusera. Men, nej... Min kropp tycker jag ska sova länge och snarare vila än vara aktiv. Ger den denna veckan och sedan får det vara nog med slappande på skrivfronten.
 
Har bokat in min vandring. Det är inte en sådan där överväldigande vandring men jag är i vart fall ute mån-tis. Sammanlagt blir det 4.5-5 mil. Jag blir avsläppt i Kungslena av mannen på måndag morgon och går därifrån till Gudhem. I Gudhem övernattar jag på vandrarhem innan jag på tisdagen fortsätter mot Varnhem. På tisdagen får jag dessutom sällskap av en av mina finaste vänner. Som jag ser fram emot detta! Mannen är lite harig och osäker på om det är en god idé att jag går ensam. Men vad sjutton?! Mobil? Check! Sjukvårdskit? Check! Går på dagen? Check! Det här blir super! Blir en massa bilder när jag kommit hem igen.
 
Men först ska denna vecka genomlevas. Det blir en del träning och jag funderar på att detoxa lite... Det senare innebär att jag äter helt vegetariskt och raw. Med teer och alger brukar det blir riktigt bra. Många fastar för att får en detox men om ni kör grönt och raw så behöver ni inte gå hungriga samtidigt som ni rensar er kropp. Eller, varför inte köra på riktigt näringsrika soppor som får rensa insidan medan ni tar hand om det yttre genom träning, masker och smörj?
 
Låt oss bara hoppas på att vädret blir bättre! Då kan man få uppleva detta:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Söker tystnad

Kategori: Allmänt

Jag blundar och andas in djupt. Just nu är det många röster som hörs inuti mig och jag försöker zooma ut dem. En sak i taget, ett steg i taget. Det måste oundvikligen vara så. När jag sitter här och söker tystnaden så kommer ett sorts svar. Jag vill ut och vandra. Vandra med mig själv och i mig själv. Funderar över hur lång tid efter morgondagens blodgivning som jag kan ordna med det? Men, åter till andningen. Hjärtslagen som lugnar ned sig. Tystnaden och lugnet som infinner sig.
 
Att vandra i sommarnaturen är helt underbart! Omgivningarna här omkring är otroligt vackra och som gjorda för att söka sig själv och naturen i. Lummiga skogar, öppna fält, höga höjder, exploderande färger och porlande vatten. Det är nog precis vad jag behöver just nu. ♥
 
 
 
 
 
 
 

Laddar inför hälsoutmaningen

Kategori: Allmänt

Mannen har jobbat dygn vilket innebär att jag och gossekatten har haft hela sängen för oss själva. Fasiken vad vi gottar oss då! ;) Vi har sovit på våra vanliga platser, diagonalt, som Vetruvian man och vi har sovit länge. Kissen fortsätter sova och jag försöker få lite jobb gjort. Dagen startade (efter gottemorgon fram till halv elva) med två ägg och kaviar innan en timma på cykeln. Galet bra start. Ägg verkar funka riktigt bra på min morgonmage så länge jag bara dricker vatten till. Detta ska testas när jag senare börjar springa längre pass eller ökar min gymfrekvens. Kan jag ha hittat nyckeln till att kunna äta innan träning ochdärmed kunna köra hårdare och längre? Det får framtiden visa. Ren och fin sitter jag nu här och laddar mentalt inför hälsoutmaningen som startar imorgon. Jag har tre mål:
 
* Gå ned 5 kilo
* Springa minst 4 ggr i veckan
* Få in minst 7 timmar motionerande i veckan
 
Kanske inte låter som så mycket men jag tror på att ta det lugnt. Jag är en person som gärna taggar igång lite för mycket (min allt-eller-inget-personlighet) och sedan inte orkar. Och, man vill ju vara en genomförare - inte enbart en uppstartare! Med 7 timmar motionerande så menar jag cykling, gymmet, löpning, och promenerande i rask fart (jag och mannen går gärna på promenader men det går liksom inte fort alls...). Det är faktiskt svårare än jag trott att få in träningstid! De senaste veckorna har jag tyckt att jag har varit duktig på att röra på mig men icke sa nicke jogg.se. Här framgår det väldigt tydligt att jag de tre senaste veckorna har fått in 5.5 h, 7 h och 6 h och 15 min. Om jag nu minns rätt... Men, å andra sidan har jag då haft jobb i fokus. Nu har jag semester och det är välbefinnande i fokus. Längtar ut i skog och mark!
 
Jag hoppas ni alla har en fin söndag!

Midsommardagens morgon

Kategori: Allmänt

Jag hoppas ni hade en trevlig och fin kväll igår. Här spenderades den på väst-sidan av berget i ett par fina vänners sommarstuga. God mat, trevligt sällskap, mycket skratt, härlig omgivning och sedan fara hemåt till egna sängen. Kan det blir så mycket bättre?! Ja, kanske hade vädret kunnat vara liiiite bättre:
 

Denna bild togs runt halv tio när jag kommit tillbaka till sta'n. Regn, dimma och åska på g = svensk midsommar i sitt esse! :)
 
Jag är väldigt tacksam över att så många av mina vänner är vegetarianer. Det är liksom helt naturligt att vi dukar upp med mycket sallad, frukter, potatis och grillar corn (jag är dock inte förtjust i vad jag kallar kött-substitut-produkter men det finns det ju andra som är och jag är glad för deras skull). Det är så skönt att inte behöva förklara, få dumma frågor (även om även de förekom eftersom jag antogs vara vegan en stund) och nästintill be om ursäkt i förväg för att man kommer och inte äter kött. Ett par stycken var riktiga köttisar (= personer som äter kött) och de fläskade på med en flinta stek och ett par enorma entrecoter. Upp på fat och mitt på bordet. Eftersom andra i sällskapet var just veganer så påpekade jag att man kanske kunde ställa köttet lite på ena sidan av bordet där köttisarna ändå satt. Här kommer dumheten in. Då ska man få kommentarer om att 'de behöver ju inte slicka på det' etc. Det handlar ju inte om köttet i sig utan om att respektera andras värderingar och livsstilar. Jag bryr mig ex. inte om jag har ett fat med kött brevid mig men det beror på att jag inte är politisk i mitt val av att bli vegetarian. När dumheten eskalerat en stund till (eftersom en av de andra vegetarianerna inte kände sig bekväm med att ha kött så nära sig) så tröttnade jag och blev själv en av de dumma när jag konstaterade att 'om man känner att det där är som ett fat med lik så kan du väl fatta att man inte vill ha det nära sig när man äter'. Barnsligt ja, men mitt tålamod tog slut. Jag är extremt känslig för orespekt. Lika väl som att jag respekterar dem som äter kött så ska de faktiskt respektera dem som inte gör det. Och, om personer dessutom valt en vegetarisk eller vegansk livsstil pga att de tar avstånd från slaktindusktrin, uppfödningsindustrin, exploateringen av djur, att mycket kött innehåller hormoner, antibiotika och t.o.m. bekämpnningsmedel som djuren fått i sig genom maten eller varför inte har gjort dessa livsstilsval pga klimatpåverkan - då ska även det respekteras trots att man tycker de är 'för mycket'. Det enda som idiotiska kommentarer visar är andras okunskap och oförmåga till perspektivtagande. Jag tror på medvetenhet när det gäller mat oavsett vilken livsstil man väljer. Men, nog om det. Efter era fina kommentarer på tidigare inlägg så tackar jag er för den respekt ni visar era medmänniskor. Jag änskar fler var mer lika er i sina sätt att vara!
 
Idag startar vi väldigt långsamt här hemma och både jag och grabbarna är mycket nöjda med det tycks det som. Det duggregnar ute och molnen ligger tunga över sta'n. Det får helt enkelt bli mysdag inne. Film, bok, täcke i soffan, myskläder, kisse som spinner, te, vin och choklad. Livet är så härligt och det är så fantastiskt att dagar kan innehålla så många olika delar och se ut på så många olika sätt och ändå vara helt underbara!
 
Imorgon ska jag förbereda inför hälsoutmaningen som körs igång av Kiwi. Mål ska sättas upp och deklareras. Sedan körs det igång på måndag med vägning, mätning och träning enligt plan. Var måndag kommer sedan uppdateringar och sammanställning görs av Kiwi på hennes sida. Häng gärna på (anmälan till Kiwi) om du vill utmana dig själv tillsammans med andra och därmed ha folk med dig som peppar, stödjer och lyssnar.
 

Då var det dags...

Kategori: Allmänt

 
Bloggar, Facebook och sta'n svämmar över av diverse midsommarhälsningar, midsommarreklam och midsommarerbjudanden. Det finns de som är überlyckliga över att träffa släkt och vänner, det finns de som inte alls ser fram emot trafiken och det finns de som tycks ha gått in i ett ångesttillstånd över - just det! - maten. Jag ska själv ut i naturens famn till en stuga mitt i ingenstans och ha en trevlig kväll med vänner. Vi kör knytis och jag tar med en stor och fräsh sallad. När det gäller maten så tror jag på att slappna av. Än sen om det blir någon sillbit extra? Eller den traditionella sommartårtan? Desto mer förbud, desto mer lockelse tror jag. Våra dieter/livsstilar ska fungera i vardagen och varför inte göra detta till ett fantastiskt tillfälle att öva på att äta allt men i rätt mängd? Nu vet jag iofs att det är lätt för mig att säga och jag är kanske naiv. Jag tycker inte om sötsaker och jag är mest för sallad och levande mat. (Jag är fet ändå ;) ) Min poäng är att högtider, kalas och fester alltid kommer vara en del av våra liv och vi kan inte gömma oss för dem eller få ångestattacker pga dem. Om vi skulle hamna i tokfrosseri så är även det ok. Bara att fortsätta på vår goda väg så snart vi kan igen...  Och, varför inte tokdansa kring stången med barnen? Eller ta en riktigt skön promenad i gott sällskap i senkvällen? = Göra av med lite energi.
 
Jag önskar er en riktigt fin dag och helg med kärlek och glädje!
 

(Bild lånad från nikki666.se)

Det där med löpning

Kategori: Allmänt

Det springs till höger och vänster, högt och lågt i vårt avlånga land. Man kan bli superinspirerad eller alldeles utmattad av det! Eftersom jag sprang redan som tonåring och innan dess älskade fotboll så är löpning en 'naturlig' form för mig och 'min' träningsform (blä för att stänga inne sig på gym och stå och trampa på ett och samma ställe) om man nu kan säga sig ha en sådan. Men, sanningen är att det är inte så där superenkelt och superbilligt som man tror. När vi springer (även den långsammaste jogg) så aktiveras så många små muskler (som vi inte trodde vi hade) och även de stora (som vi nog anat att vi hade) samtidigt som vi jobbar med vår egen kropp som tyngdmotstånd. Därmed är det något helt annat än att springa på löpband, cykla eller tugga crosstrainer. Vi kan dock lägga en riktigt god grund med dessa former av träning. Om du är sugen på att testa löpning så gå ut lååååångsamt. Lägg in någon minut på var tiominutersintervall.  Öka sakta sakta allteftersom kroppen hänger med. Det största misstaget man gör är att försöka knäcka den där femkilometarn och sedan hatar man löpningen för resten av livet eftersom det inte bara var superduperjobbigt att springa det gjorde dessutom ont som f**n efteråt (ofta blandning av skoskav, ledbelastning och träningsvärk - möjligen även mjölksyra i samtliga muskelfästen). Så, testa isådana fall långsamt utifrån där du är. Jag har min femkilometersrunda och började med att gå majoriteten av denna sträcka. Allteftersom blev löpsträckorna längre och längre. Jag kunde för en gångs skull ta det lugnt och låta huvudet styra istället för min spralliga kropp (den brukar vara det i fem sekunder innan jag tycker det är jobbigt eftersom jag rusar iväg). För, när man har blivit gammal och vis (i förhållande till ung och dum - inte åldersrelaterat) så inser man att den enda man tävlar emot är sig själv. Om man nu låter som en frustande älg, ser ut som att man när som helst ska få en hjärtattack och löper tyngre än en sumobrottare - who cares?! Du är där och gör jobbet! Hur många gör det? Hur många av dina vänenr och kollegor klarar faktiskt att springa en kilometer? Om andra tittar på en som att man är en dåre så låt det vara så. Det är bara att springa förbi och veta att man troligen aldrig någonsin ser de människorna igen ändå.
 
Gällande kostnader så är det som de flesta säger: du behöver ingen dyr utrustning (här syftas det ofta på tärningsmaskiner och gymkort) för att springa. Du behöevr dig själv och naturen. Detta stämme runder perioden du testar om löpning överhuvudtaget är något för dig (köp ingenting under denna period, ta det du har). Men, om du finner att löpning faktiskt är din grej eller i vart fall en god tärningsform i vardagen - då behöver du utrustning. Du behöver ett par bra skor (ofta 700-1500 kr).  Fortfarande rätt överkomligt. Men, om du dessutom ska hålla igång lite (kanske löpa de där 3 kilometrarna var dag) så kommer strumpor och tröjor göra all skillnad för uplevelsen. Bomullsstrumpor är djävulens påfund! Köp strumpor i syntetmaterial = slipper skav och dessutom hälper de ofta med cirkulationen i fötterna. Nu snackar vi alltså löparstrumpor (I know! Min man såg allvarligt missnöjd ut när han insåg vad vår (egentligen mest min) ekonomi skulle gå till). Det samma gäller tröjor. Bomull = no no! Ull eller syntet is da shit! Kroppen har tillräckligt fullt upp med att kyla ned sig under allt fett, alla muskler (några borde vi ha) och dessutom vår hud uatn att vi måste dra på ett lager med tyg som tynger ned och i värsta fall får oss att frysa eftersom tröjan blir riktigt blöt efter ett tag = system i obalans! Så, go löpartröja! (Yes, det finns även sådana!) Dessa transporterar bort svetten från din kropp och låter dig vara ganska torr under din runda. Ofta är de dessurom sömfria = nada skav! Dessa tröjor finns i alla prisklasser och jag brukar satsa på att gå på de billigare (kör just nu Adidas Climate på både trjor och shorts) eftersom jag inte är märkesfreak och tycker de funkar lika bra. Med andra ord är löpning inte så superbillig som det sägs. Men, om det blir en del av ens livsstil och det verkligen är ens form av tärning så är det värt var krona. Och, i relation till gymkort etc så är det nog billigare... (Sa hon innan hon inhandlat kläderna som krävs inför vintersäsongen ;) )
 
Så, är då löpning så där Askungebalfantastiskt som alla säger? Enkelt svar: Nej! Fast samtidgt ja...  Mina turer fungerar som så att jag går raskt i en kilometer som uppvärmning (här gäller det att svänga på armarna så att cirkulationen kommer igång ordentligt!) och därefter börjar det fantastiska (ironisk). Den första kilometern löpning är avskyvärd. Denna är ren uppvärmning för mig och jag är en kaskad av snor, svett, andningsnöd (ibland), kramp i underben och dessutom måste jag oftast sticka ut i skogen och göra nummer 2 (that's right! good luck not shitting your pants while running - särskilt om du är kvinna, vi har tydligen mer tendens till detta...). AVSKYVÄRD!!!!! Men, när den uppvärmningen är avklarad (oftast avslutad med nummer 2) så är det precis som att kroppen kommit i fas med sig själv och steget och kroppen känns bra. Efter ytterligare ett par kilometer sätter alla härliga kroppsfunktioner igång och jag blir en evighetsmaskin. Det är ungefär vid denna tredje kilometer av springande som löpning faktiskt blir fantastisk!
 
Det intressant är att det är just den där positiva upplevelsen som är det som lockar och motiverar. Efteråt mår man ju så bra! Jag brukar fundera på om det är lite förlossningseffekt på det hela: när det är klart är all smärta och alla negativa upplevelser som bortblåsta och man är kvar i en euforisk känsla (som delvis är hormoninducerad av egna kropp - tricky bastard). Man har just upplevt ett av livets under och jobbat med sin egen kropp! Men, det är vetskapen om den där första kilometern som gör att man gärna vill ligga kvar i sängen istället för att sticka ut i skogen. Hur övervinner man då detta? Jag brukar springa på morgonen och ha kläderna iordning sedan kvällen innan. Direkt väckarklockan ringer, eller jag vaknar till av mig själv, så går jag upp, dricker vatten och  drar på mig kläder och skor. Ut genom dörren fort innan kroppen fattar vad jag håller på med och kan protestera genom att gå in i amöba-mode. För, det är ju oftast att faktiskt komma ut genom den där dörren som är det som innebär motstånd och som kan fälla oss. Så, tänk inte - bara gör! ;)
 
Löpning är i slutändan underbart. Det är en träningsform som aktiverar hela kroppen och som får en att uppleva sig själv på ett helt nytt sätt om man inte har sprungit innan. Man känner sig så stark och oövervinnerlig när man har haft en lyckad runda (även om den innebär att man enbart har sprungit 3 minuter av de 30 man har varit ute). Man är i sin kropp och förstår hur fantastisk och uthållig den är. Vinsterna är således fler än minustecknen. och vad f**n det är bara att proppa fickorna fulla med toapapper (no darlig, it's not for sneezing), ladda med pepp-musiken och andas in världen. Spring gärna dessutom tidigt på morgonen. Det ger en särskild känsla dels av duktighet men även av hur rofylld världen är.
 
Med dessa ord av visdom önskar jag er en fin midsommar! ♥

Kiwi startar hälsoprojekt

Kategori: Allmänt

En av de bästa sakerna med denna bloggvärld är alla de projekt man kan samlas kring virtuellt och hur den gemenskapen leder till stöd och meningsutbyte. Ex. mitt och Minendies projekt med hälsoval. Just nu hänger jag på Kiwis fyra veckor långa satsning. Och, om du är sugen så häng på! Låt dig inspireras av de andra som hänger på och de framgångar vi gör tillsammans!  Läs mer HÄR. Anmäl ditt intresse till Kiwi och kör så det rycker i veckorna fyra. ♥

Mina tips

Kategori: Allmänt

Det börjar närma sig ett år sedan jag körde igång min livsstilsförändring och det gör att jag tänker mycket på hur resan har gått. Jag kommer inte nå mitt mål på 76 kilo men vad sjutton! Det är helt ok! Jag har försökt mitt bästa (OK, kanske inte helt i vissa stunder...) och om jag tappar 20 kilo på ett år så är det bättre än inga kilo alls. Med tanke på att det har tagit flera år att lägga på sig de där 30 kilona så är det ju faktiskt helt otroligt att få bort två tredjedelar av dem på ett år! Min resa har inneburit en del lärdomar. Förutom det kalla uppvaknandet att min 30-åriga kropp inte riktigt fungerar som min 25-åriga sådana så komme rjag just nu att tänka på följande:
 
Börja träna, fixa maten efterhand
Den här lärdomen är jag än idag tveksam till men det är faktiskt så som det fungerade för mig. Från början tänkte jag göra en helomvändning på allt. Mat, träning, sluta röka, arbeta med begränsat, bli mer social... Gissa om jag blev utmattad på mig själv?! Till slut tog jag det ett steg i taget. Jag började röra på mig och förlät mig själv om det blev en pizza (något jag alltid kommer vara svag för tror jag). Efterhand tog träning ur orolighet ur min kropp och jag började bli intresserad av att äta bättre (vad var det annars för mening med att tärna liksom) och mer regelbundet. Detta kanske inte är  lösningen för alla. men för mig som inte klarade att ändra på allt på samma gång så var det en start.
 
Smörj in dig!
Viktförändring nedåt i den storleksklass flera av oss kämpar med innebär att kroppsvolymen minskar. Den minskar dessutom snabbare än huden hinner med stundtals. Genom att hitta en bodylotion eller ett bodybutter som man kan smörja sig med efter var dusch (eller när man vill lukta gott) så hjälper man huden att hålla sig spänstig och dra ihop sig. Det är ju en härlig bonus förutom att man faktiskt känner tat man skämmer bort sig själv lite. Dessutom tror jag på att man samtidigt masserar sig så att man ökar cirkulationen. Jag kan dessutom märka att jag får mer känsla för min egen kropp eftersom jag rör vid mig själv. Det gjorde jag nog sällan förut...
 
Drick vatten och gröna téer
Detta vet vi ju! Vatten är kroppens utrensare. Gärna med citron och ingefära i. Jag dricker dessutom görna téer som har olika egenskaper. T.ex. kan man få tag i téer som hjälper en att rensa tarmsystem eller lever eller njurar på hälsokostbutiken. Men, det finns även téer som stärker, lugnar och ger energi.  HItta en favorit eller varför inte flera och ge dig själv en stund. Välgörand epå många sätt!
 
Ska du ha förbud?
Här gäller det att känna sig själv. Jag fungerar asdåligt med förbud. Jag blir som en trotsig skitunge och finns det något jag sagt att jag absolut inte ska äta så kan ni ju gissa vad det enda jag tänker på är (har hört/läst att hjärnan inte registrerar ordet inte så jag tror vi inte alltid är sams över vad jag vill). Jag tror på att inte förbjuda sig själv någonting men att tänka på att det kanske räcker med en bit istället för överdådiga mängder. Jag brukar försöka tänka på det andra sättet istället: försök äta mer av detta (ex. gröna böad och nötter). Jag tror på att röra sig i den riktning man vill åt och så länge man gör det (hur stora eller små framsteg man än gör) så är det toppen. Fokusera på att göra bra val och goda förändringar istället för att banna det som går fel och straffa eller få dig själv att skämmas. Så skulle vi ju aldrig behandla våra vänner och min resa har handlat om att faktiskt bli vän med mig själv.
 
Gör det du tycker om
Oj, vad fånig den titeln lät... Min mening är att om du inte tycker om att tärna en viss form eller äta en viss sak så kommer du troligen inte fortsätta med det. Om du vill finna en livsstil som håller så måste den dels fungera i din vardag och dels så måste den ge dig glädje och få dig att må bra. Ibland kan övergripande mål fungera motiverande och ibland kan den faktiska handlingen vara det och då blir det övergripande målet sekundärt.  Ex kunde jag vara motiverad av viktnedgång i början. Jag tog mig till gymmet och trampade på på crosstrainern, rodde som en dåre, hoppade hopprep, boxade sandsäck och lyfte vikter. Det höll i ca fyra månader. Att gå ne di vikt var inte tillräckligt motiverande för att få mig att tycka det var kul med gym. Särskilt inte när mörkret började komma. Där kom löpningen in. Jag älskar att springa. Jag har alltid gjort det. Löpningen får mig att känna mig fri, jag kan tänka om både högt och lågt elle rinte alls unde rmina rundor. Jag var rädd att inte kunna springa igen pga mina skador och gissa om jag är lycklig över att jag kan det idag. Eftersom jag gärna sticker ut och springer så blir det en motivation i sig. Viktnedgången kommer på köpet emdan jag springer snabbare och längre. Detta är en träningsform som jag vill hålla kvar vid, som jag kan bygga upp mål kring och som fungerar i min vardag. det är en hållbar förändring!
 
Lyssna på din kropp men kom ihåg att den kan vara en lying son of a b**ch!
Jag tror på att lyssna in sin kropp. Den berättar om  det vi äter är bra för oss, om vi behöver något och om träningen är bra för oss. Den berättar om den behöver vila men även om vi kan ta ut oss lite extra. Kroppen är fantastisk på det viset och  jag tror på att vara mer i kroppen och lyssna på den. Problemet är dock att kroppen är en latjävel! Den kommer vilja hålla kvar vid de vanor vi byggt upp och vill gärna ta den enklaste vägen ut. Så, som ni förstår kan den vara vår värsta fiende när det gäller att ändra livsstil.  Det gäller då att låta vår vilja vinna över kroppen. Men, samtidigt är det viktigt att vi inte pushar för hårt så att vi skadar oss själva. Det sägs att det tar ca 3 veckor att ändra vanor och det är främst pga kroppens motstånd. För min del så stämde det rätt bra. den första veckan var en period då kroppen inte riktigt fattade vad jag höll på med vad gäller träningen. Den hade fullt upp med att ha alla slags former av abstinens. ;) Sedan började den fatta och då blev det riktigt tungt ett tag. Men, då gäller det att bita ihop och tänka att det bara är tre veckor, sedan går det lättare. (Lååååånga tre veckor kan tilläggas.)
 
Bli inspirerad
Hitta dina förebilder. Någon som står för de värderingar du har. Som förkroppsligar ditt mål. Som gått eller går igenom den resa du nu är på. Att gå ned i vikt kan vara ensamt. Det är en massa 'men ska du inte ta en bit...', 'men, en bit skadar väl inte', 'har du inte gått ned tillräckligt nu', 'vaddå, kan vi inte festa tillsammans mer' etc... Det är dessutom svårt för någon som inte lidit av övervikt att förstå vilken kamp det kan vara, hur man känner inför sig själv, och hur rent ut sagt j**la tufft det är att vilja avstå från sådant som finns runt en varje dag. Mat finns ju faktiskt överallt och triggar.  Där kommer förebilden in. Någon som du kan se upp till. Någon som du kan tänka på. Någon som kan ge dig råd. Någon som kan ge dig stöd och som du tror på när hen säger att du klarar det, att det blir bättre och att det är värt kampen.
 
Omge dig med personer som ärligt vill vara stöd och som ger dig kärlek och glädje
Att ändra sin livsstil är dessvärre ett projekt som påverkar våra relationer. Det funkar inte att försöka ändra sin livsstil om andra håller en tillbaka. Här finns missunsamhet, avundsjuka och rädslor som kan driva våra "vänner" att mer eller mindre medvetet hålla oss tillbaka. För, tänk om vi lyckas. Vad innebär det då för dem? Det är här som äkta vänner kan skiljas från dem som troligen inte vill vårt bästa. En riktig vän förstår att vårt projekt med vikt och livsstil är något som kommer få oss att må bra. De stödjer oss, peppar oss och finns där i både skratt, gråt och ilskeutbrott. De är inte hotade av att vi förändras utan tycker vi är grymma som satsar på oss själva och vår framtid. När man genomgår en större förändring är denna typ av stöd så viktigt. De runt omkring oss måste skapa utrymme för våra nya jag och våra nya sätt att leva. Annars så kommer det aldrig bli hållbart. Snärtsamt nog kan vi därmed behöva rensa lite bland våra relationer. Eller, åtminstone inte låta dem vara lika viktga för oss (under en period eller för alltid) om de inte är stödjande. Vi är värda vår chans, våra liv och vår hälsa! Våra riktiga vänner hjälper oss att flyga och nå våra mål.
 
Det var de sakerna jag kom att tänka på just nu. Vad tror ni? Kan det vara bra tips?
Tack för att ni finns och peppar och stödjer! ♥

Söndagstur

Kategori: Allmänt

Dagens utflykt (vi passar på när vi har lediga dagar samtidigt) förde oss till ekomuseum utanför Falköping ( Karleby långa) och till Suntaks gamla kyrka. Att besöka kyrkor är en sak jag och min man har gemensamt som intresse. Jag tycker om att påminnas om vår kulturhistoria och sociologen i mig vaknar till liv i gamla byggnader och äldre delar av städer. Så, vad passar bättre än att besöka en ca 900 år gammal kyrka med kistor under golvet?
 
Ekomuseet:
 
 
 
(Ålleberg i bakgrunden)
 
Kyrkan:
 
 
 
 
 
 
Härliga vinklar efter 900 år! :-) Jag bor i en vacker och spännande bygd!
 
 

Fin avslutning på gårdagen

Kategori: Allmänt

Inte nog med att berg bestegs på förmiddagen till förmån för underbar utsikt som jag inte skådat tidigare. Berget bestegs även på eftermiddagen/kvällen till förmån för min favorit-vy här i skövde: Ryds grottor.
 
Min fina lilla stad...
 
Vy som tar andan ur en!
 
 
 
Här uppe åt jag och min vän middag. Det blev ihopplockad sallad från ICA med vitlöksbröd. Mat smakar så bra utomhus! I gott sällskap och med intressanta samtal så blir det super!
 

Förmiddagsutflykt

Kategori: Allmänt

Min kropp tycks som gjord för att vara i rörelse (kanske inte gym-rörelse men ute-i-naturen- och vardagsrörelse...).  Det bästa jag vet är att vandra. Idag puttade jag upp mannen ur sängen eftersom han lovat mig att vi skulle besöka Jättadalen (tydligen hade han glömt bort vad det var eftersom han så smidigt gick med på det igår, tidigare har han satt sig emot denna tur, ni kommer förstå varför...). Så, ägg med kaviar till frukost och sedan iväg!
 
Turen börjar och slutar vid Öglunda kyrka (if you get inspired and want to go there)
 

Stigningen börjar direkt. Man är redan förvarnad av informationstexten som talar om att det är brant uppför men att utsikten är väl värd mödan. Och jag lovar, det är den!
 
 
För rolig för att inte komma med på bild!
 
 
 
 
 
Stigningen är ordentlig!
 
 
 
 
 
 
 
Hur man klottrade för 130 år sedan?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Efter förmiddag uppför, på och neför berget var det gott med svalkande smoothie (Oatley mango-apelsin, två frysta persikor, proteinpulver, psylliumfrön, kokosolja):
 
 
Jag hoppas att även ni har en helt fantastisk dag! ♥

Promenadbilder

Kategori: Allmänt

Nu sjutton har mannen kommit hem med sladden till datorn (samma som används för laddning av hans telefon). Så, här bjuder jag på vackra Skövde i sin sena vårprakt!
 
 

Efter lång promenad är det härligt att njuta och ta det lugnt:
 
Min favorit just nu: oatley (mango och apelsin) mixad med frusna persikor, mogen avokado, proteinpulver och psylliumfrön. ♥
 
 
 
 
 
 
 

Matval

Kategori: Allmänt

"När man tar fram grillen så blir det ju som att även den mest inbitne vegetarian blir sugen".
 
Det dummaste någon sagt denna dag. Jag förstår grejjen och innebörden men WTF?! Varför ska man lägga sig i och värdera vad andra äter. När jag hör sådana saker sägas så vill jag bli vegan! Jag trycker inte ned min matfilosofi i halsen på folk.  Jag dömer inte vad de äter. Jag prackar inte på eller frågar "nämen, äter du kött - det fattar du väl att det inte håller i längden?". Jag anser att det är upp till var och en att besluta sig för vad de äter. Förhoppningsvis äter de saker som de upplever stärker dem och får dem att må bra.
 
Eftersom jag vill vara ärlig mot er så ska jag berätta att det är så att jag tycker kött är vidrigt. Mest för att jag inte har ätit det på så länge att jag inte dras till det. Smaker är vanor och jag tappade den vanan för länge sedan. Jag blir aldrig sugen på kött.  Jag tycker det är otrevligt att hantera kött i samband med matlagning åt min man eftersom han gärna äter det. Inte för att det är kött utan för att det är en speciell doft. Sedan fixar inte min mage att smälta kött ordentligt. Det har den faktiskt aldrig gjort, vilket är skälet till att jag inte äter det. Så ni kan ju tänka er hur länge det ligger och ruttnar inuti mig... Därför blir jag dessutom äcklad av tanken på att äta kött. Men, jag håller käft om det och sitter inte och påpekar för folk att det minsann tar tre dagar för den där kött-tuggan att passera igenom dem.
 
Men, ofta ska jag finna mig i att folk håller långa predikningar om att det är idiotiskt att utesluta kött ur sin kost eller att de ifrågasätter mina val. Och då menar jag verkligen ifrågasätter - inte att de ödmjukt frågar om varför eller ber mig berätta. Jag tycker det är sorgligt att jag äter mejeriprodukter och fisk för att förenkla för mig själv och för att ha något att äta när jag är hemma hos andra, på restaurang eller i jobbsammanhang ber om vegetarisk kost och får en j**la fisk slängd på tallriken. Jag har gett efter. Men, jag funderar alltmer på att inte göra det. Varför inte vara krånglig? Varför inte stå upp för mig själv? Varför inte vara sann mot mig själv. Bara jag förlorar på att ge efter pga andras normer.
 
Hejja valfriheten i att få äta det som vi finner får oss att må bra oavsett om det är en saftig köttbit, rårivna morötter eller kvarg!

Bra start på dagen

Kategori: Allmänt

Vilken härlig dag! Den startade med en längre promenad (var ute i 2.5 h inkl åh- och aaahh-stopp för att beundra omgivningarna) i solen. När jag gick ut var det jeans, linne och öppen luvtröja. Efter en inte alltför lång stund var jeansen uppvikta och tröjan knuten runt midja. Så skönt att var ute och gå och känna solen värma huden och vinden svalka axklarna.  När jag kom hem var jag härligt smutsig och solkysst. Så borde alla dagar starta!
 
Mat efter denna runda var en superhärligt god smoothie. Min favorit just nu är att frysa perskor som har blivit så där perfekt söta och goda. Så, i med ca två frysta persikor (jag skär givetvis av fruktköttet och fryser in det), proteinpulver, linfrön, kokosolja, en halv avokado och 2-3 dl havredryck med smak av mango och apelsin. Mumsemumsmums! Så fantastiskt gott! Kompletterade med alger, omega, b-vitamin och magnesium i pillerform. En superbra start på dagen och en god grund för att jobba med min artikel!
 
Jag tog en hel del kort. Dessvärre är sladden för överföring med mannen till Åmål. Uppdaterar därmed imorgon.

Ett litet dilemma

Kategori: Allmänt

På trean är det ett program om träning och vart gränsen går mellan sjuklig tärning och att maxa sig själv. På sjuan är det 'Biggest loser' och del ett av finalen. Just nu växlar jag mellan programmen men inser att det inte riktigt ger mig tillfredsställelse. Träningsprogrammet är helt klart mest intressant medan finalen i BL är så fin. Glädje, framgång, otroliga historier...
 
Träningsprogrammet vinner då det väcker tankar. Ibland är det svårt för mig att veta vad som är 'normal träning'. Jag har tidigare levt ett liv i ständig rörelse då jag jobbat med hästar och sedan studerade men hade två hästar att ta hand om. Jag mår bra av att vara i rörelse och vet inte om två motionspass per dag är mycket eller lite? Om jag nu inte har annat att göra så varför inte gå en promenad även om jag varit på gymmet eller sprungit på morgonen? Sedan kanske det inte håller var dag om året med mörker, trötthet, stress och långa arbetsdagar. Men, när man kan?
 
Vad är en hälsosam livsstil i relation till en överplanerad sådan? Om jag i kalendern skriver upp mina träningspass för att vara säker på att jag hinner med dem - är det överdrivet då? Om jag utesluter vissa livsmedel eller planerar mina måltider i detalj - har jag då gått till överdrift?
 
Som ni förstår väcker programmet om träning många tankar för mig. Jag tror att jag tror på att ha en livsstil som får oss att må bra och som fungerar i vardagen. Ibland får vi mer utrymme för träning och ibland mindre. Om vi då vill ta möjligheten att röra på oss mer för att det skänker oss glädje så varför inte? Jag utför faktiskt ingen träning om jag inte vill. Det är väl där min största styrka och största svaghet ligger. Jag är oförmögen att göra saker jag inte är motiverad till. Låter kanske väldigt barnsligt men jag har tvingat mig själv så mycket i så många år och idag vill jag göra saker för att jag har lust och motivation. I vart fall det som gäller min fritid. På jobbet är det oundvikligen så att det finns måsten och tråkigare uppgifter. Jag förstår även att det tar tid att bygga upp vanor och att det kanske inte är så värst roligt att äta på ett visst sätt eller träna en viss form i början. Men där finns ju det övergripande målet som motivator, som drivkraft.
 
Vad tror ni?
 
 
 
 

Summering

Kategori: Allmänt

Denna helg går mot sitt slut och det är dags för ny vecka. Söndagar är dagar för summering och planering för mig. Jag reflekterar över veckan som gått och lägger upp dagarna som ska komma. Jag kan redan nu konstatera att jag hållit kalorinivån bra. Blev 38 kcal + igår pga rödvin. Helt klart ett godkänt offer på njutningens altare. Jag har lyckats minska ett par kilo och gå upp ett igen (kan vingla rätt bra under veckorna). Däremot är det stressen som jag inte får pli på. Dagarna blir lite för hektiska. Ofta märker jag det först i efterhand när jag undrar över varför jag är så otroligt supertrött. Så, bättring på det när terminen börjar igen.
 
Eftersom studenterna är klara för i år så är det administration, möten och min egen forskning som är i fokus. Därmed borde jag få ett par lugna veckor innan semestern. Träningen fortsätter med löpning varannan dag och annan motion varannan. Har fortfarande inte lyckats få till min morgonträningsrutin som jag hade i höstas. kanske måste jag inse att de ränderna har gått ur denna tiger, men jag är inte redo att ge upp än för jag mår så otroligt bra när jag tränar det första jag gör. Jag har då mer energi genom dagen, tänker bättre och det känns ju väldans gôtt att veta att man har varit duktig.
 
Just nu verkar jag mest vilja sova. Så, det blir tidig kväll här och sedan full rulle imorgon. jag hoppas ni har haft en otroligt fin helg!

Förväntan

Kategori: Allmänt

Ni vet de där dagarna som håller oss lite vakna om nätterna för att vi ser fram emot dem så mycket? Idag är en sådan dag. Är trött som en hamster efter att inte ha kommit till ro i natt. Men, jag är fullkomligt jätteglad och och kan inte vänta till klockan blir halv ett. Detta är tiden då jag sätter mig i bilen, kör min man till jobbet och sedan svänger förbi området där min bästa vän bor. Våra scheman har äntligen fungerat ihop och vi ska ha en eftermiddag tillsammans med promenerande i sällskap med hund, pic nic och sedan middag hos en gemensam vän. Och nej, det kanske inte är så mycket att vara förväntans full för i andras ögon. Kanske inte på det sättet att man inte kan sova. Men, jag bjuder på det. Jag känner mig så tacksam och glad och ser fram emot att träffa min vän. Tidigare har jag trott att jag hela tiden behöver dämpa mina känslor och att alla kommer tro att jag verkar störd - inte på det sköna sättet utan det lite avskrämmande sättet - när jag är positiv. Men saken är den, att vi kan alltid välja hur vi förhåller oss till saker. I mitt liv så är mina fina vänner (har inte så många efter att jag rensat upp) och min man de(t) mest värdefulla jag har. Att spendera tid med dem gör mig lycklig. Att göra saker som är betydelsefulla med dem gör mig lycklig. Att skapa en oas mitt i vardagen som bara ger styrka och inte tar av en, det gör mig lycklig. Jag känner mig priviligerad och tacksam över att ha sådana här dagar. Det spelar ingen roll om vi bara dricker te i soffan eller om vi sticker på äventyr. Det är gemenskapen och allt som kan upplevas i den som är det livgivande. Naivt? Ja... Men jag tror jag är mycket gladare skit än många andra ;)
 

Inte bara fördelar att gå ned i vikt

Kategori: Allmänt

Skinny Jeans har skrivit ett bra inlägg om att viktnedgång inte bara innebär fördelar. Det hittar ni HÄR.

Lata dagar i solen

Kategori: Allmänt

Har ni en fantastiskt fin ledig dag? Full av ståhej kanske eller bara lugn?
 
Min dag har varit super! Jag började med en löptur (5 km). Som vanligt förundrades jag över hur snabbt man utvecklas som löpare. För var gång kan man springa längre sträckor utan stopp (får kramp efter en stund, måste skaka av och sedan går det bra igen). Andningen funkar bättre. Farten ökar något. Och, helt plötsligt kommer man på sig själv med att tänka på annat medan man springer. Inte på steget, inte på andningen och inte på att det är jobbig eller att det är skönt. Härlig meditation eller reflekterande över livet. Sträckan från kilometermarkering 3 till kilometermarkering 4 brukar jag ta tid på mig själv för att se om det blir någon utveckling. När jag började springa tog en kilometer nästan 8 minuter. Idag tog den 4 min 55 sek. Gissa vem som var glad! Jag menar inte att jag skulle orka att hålla det tempot hela rundan. Men det tyder på bättre lungkapacitet och bättre styrka.
 
Efter min morgonlöpning bar det av till jobbet för de sista handledningarna. Mina studenter är så otroligt duktiga och har arbetat så bra med sina uppsatser. Lite vemodigt att tacka för den här tiden men jag vet att allt kommer gå super för dem. De är värda all glädje och alla möjligheter som nu väntar efter tre års kämpande.
 
Efter att ha träffat tre grupper var det dags för lunch. jag och min man har varit superlata idag och ätit både lunch och middag ute. Till lunch blev det brunch på Pims, ett av stadens hak som faktiskt funnits i alla år jag bott här (ca 12). De flesta andra restauranger har slagit igen och bytts ut. En av stadens nyare tillskott stod för middagen: Pitchers. Här blev det en skaldjurspasta. Brunchen var istället en uppdukad buffé som bjöd på hallon-puré-shot, lax, mycket grönt och en canneloni fylld med ricotta och spenat. Mumma! Så, vad som började som en produktiv dag övergick i en lugn och fin dag. En lite middagslur har också hunnits med! ;)
 
Nu ska jag och mina grabbar fortsätta ta det lugnt och jag tror minsann att jag ska ägna mig åt ett guilty pleasure jag har: läsa romaner av Marian Keyes. Hon skriver underhållande och lätsmälta romaner på ett bra och clatchigt språk. Ungefär hälften av böckerna handlar om familjen Walsh (glömt stavningen) och ungefär hälften handlar om helt andra personer. Under allt det lättsmälta finns ofta seriösa poänger om livet och alla dess frågor och ämnen. Har införskaffat hennes två senaste böcker som sommarnöje och för att skämma bort mig själv. Det gäller att hitta något som man gör bara för sig själv. Som är en gåva till sig själv. För mig är det egentid med ex en bok som inte är ett dugg för nytta utan bara nöje. Den, liksom mina promenader och löpturer, bjuder på tid för mig själv och med mig själv. Jag har lätt för att ge bort mina krafter och min tid till alla andra och försöker bli bättre på att ge mig själv det jag förtjänar. Tänk om vi var lika måna om oss själva som om andra? Om vi kunde ge oss själva lika mycket beröm och kärlek. Om vi kunde hejja på oss själva lika mycket osm vi hejjar på andra. Om vi krävde det bemötande som vi förväntar oss andra ger våra vänner. För en sak är säker. Genom hela livet så finns det en person som följer oss och det är vi själva. Förhoppningsvis kan det blir en positiv och energigivande bekantskap istället för att vi måste tillbringa tidne med någon vi inte tycker om, inte accepterar och inte respekterar. Utan att låta för schizo vill jag uppmuntra er att lära känna er själv om ni inte gjort det och börja uppvakta er själv. Det är ni värda!

Semester snart?

Kategori: Allmänt

Denna veckan går supertrögt! Alla morgnar känns som måndagsmorgnar och alla dagar är låååånga. Är trött och ser fram emot semester om ett par veckor.  Här hemma har utrensningsprojektet fortgått och i helgen är det dags att ta itu med förrådet. Vad skönt det ska bli när det kommer iordning. Min man har åstadkommit ett bombnedslag där nere genom att ställa allt han rensat ut ur bilen (i flera omgångar) i förrådet.  Fy vad segt! Men, som sagt kommer det vara skönt när det är klart.
 
Jag fattade dessutom ett beslut när jag rensade i mina garderober. Jag samlade ihop alla vinterjackor och kappor, tjocka tröjor och långärmade, men även mina smal-kläder som jag inte kunnat använda på ca 3 år. Jag längtar efter att bära dem igen och de ligger snyggt nedpackade i en låda som ska ned i källaren tillsammans med den som innehåller vinterkläder. Det är så könt att ha mer utrymme i garderoberna (de har varit överfulla) och att slippa sakna dem och mig varje gång jag öppnar garderobsdörren. Till hösten kanske jag dessutom bor större så att jag får plats med alla kläder i garderoberna. Som det är nu får jag nog köra något slags säsongssystem. Huvudsaken är att skorna får plats ;)
 
det går förresten bra med kalorireglering, träning och viktnedgång här. Maten funkar inte riktigt än men jag ska försöka fresta mig med härliga smoothies nu när det ändå blir varmt och jag ska vila en period.
 
Jag hoppas ni alla har en riktigt fin kväll och att ni får en härlig dag imorgon!

Dags för en streak?

Kategori: Allmänt

En timme på cykeln är avklarad. Det är lite segt nu för tiden att cykla inne istället för att vara utomhus. Men, cykling är en alldeles fantastisk, lågslitande träningsform som kompletterar min löpning bra. Även om terminatorbenet verkar funka och hänga med så gäller det att ta det lugnt. Ta det stegvis. Det vill säga, göra tvärtemot hur jag brukar ;)
 
Medan jag cyklade kände jag att jag faktiskt har fått en del nya muskler runt coren. Det är en underbar känsla att uppleva hur musklerna arbetar! Imorgon ska jag testa dem i löpspåret igen. Om ni har funderat på att springa men inte har kommit er för det så kan jag säga att det är en god träningsform. Dessutom kommer man iform väldigt snabbt. Det kan börja med att man tar några löpsteg under en promenad och sedan blir det fler och fler utifrån hur kroppen känns. Givetvis förstår jag att det inte är träningsformen för alla. Precis som überglad grupppträning inte är min grej. Jag tror min poäng är att jag förundras över hur snabbt konditionen utvecklas när man springer. Det finns en känsla av styrka i det. Man blir liksom glatt överraskad när man inte behöver ta den där gångpausen som man tog förra gången...
 
Eftersom träningen känns väldigt bra just nu och jag dessutom inte har undervisning igen förrän i september så har jag bestämt mig för att rocka juni. Jag ska försöka göra en streak (träna var dag i en månad, minst en timma). Mest för att jag kan och mest för att  jag drivs av sådana projekt. Jag måste känna ett syfte och ett mål med min träning och att träna bara för att gå ned i vikt just doesn't do it for me. Det som peppar mig är att orka springa längre, orka lyfta mer, orka träna längre stunder, kunna klättra högre och att vandra längre. Viktnedgång och form kommer på köpet. (Påmin mig gärna om detta resonemang om jag deppar över långsam viktnedgång om någon månad...).
 
Jag tror glöden är nyckeln till framgång. För vissa är viktnedgång tillräckligt. För andra är det hur kroppen kommer att se ut och att man kan ta en riktigt schysst bild på sig själv. För andra är det att vinna sin hälsa och sitt liv för att kunna göra allt det där man vill och längtar efter. Jag tror inte att måsten, piskor, straff och skuldkänslor skapar en hållbar utveckling. Jag tror på att sätta ett mål, sätta delmål och ta ett steg i taget, en dag i taget, ett val i taget. Jag tror på att det handlar om att alltid vara på väg mot sitt mål istället för ifrån det och så länge man är det (hur liten utvecklingen än är) så är man på god väg.  Det tar lång tid att ändra en livsstil och jag tror att det oundvikligen måste vara så för att våra själar, tankar och kroppar ska hinna med i svängarna. Tänk hur lång tid som de dåliga vanorna har byggts upp. Om det bara tar hälften av den tiden att ändra vanorna så kommer det vara en god bedrift. Allt annat under är en fantatsisk bedrift!
 
Sist men inte minst tror jag på kärlek och glädje. Jag tror på att de är de positiva krafterna i livet och vi måste känna dem inför våra liv och inför oss själva. Jag vet att det är extremt mycket lättare sagt än gjort, men om vi hatar vår nya livsstil så kommer vi troligen inte hålla oss till den - särskilt inte om det dessutom är så att vi inte håller den ordentligt och dessutom börjar känna oss misslyckade. Förändringen måste komma inifrån. Ett steg i taget... En dag i taget... Ett val i taget... Och, förlåt er själva om ni halkar för en stund! Det viktiga är att ni kommer på 'rätt' väg igen. Ingen annan kan förstå eller veta varför ni väljer en viss livsstil. Jag menar då den känsla den ger er. Och om ni blir lyckligare och mår bättre av att ändra er livsstil så hejjar jag på er och finns med på er väg!
 
Ärligt talat så har det funnits stora dippar i vår då min livsstilsförändring inte skänkte annat än plåga. Därmed släppte jag taget något. Jag rörde mig fortfarande i rätt riktning men det gick väldigt långsamt eftersom motivationen inte fanns. Jag var frustrerad för att vågen stod stilla och det kändes som att träning och mat var ytterligare måsten utöver allt annat. Det viktiga är att jag nu i efterhand säger till mig själv att det var ok att det blev så. Att om jag vill så kan jag ta nya tag. Att jag har kommit långt på ett år även om det kanske inte syns utåt.

BFF

Kategori: Allmänt

Jag hoppas att ni har haft fantatsiskt fina dagar! Själv har jag hejjat på och peppat mina studenter som gått upp med sina examensarbeten, träffat studenter i behov av stöd, och ätit middag med min finaste vän.
 
Jag har skrivit i tidigare inlägg om att jag är överkänslig och att jag har accepterat det. Denna egenskap har dock ofta gjort att jag upplevt mig vara udda eller att jag inte vill delta i interaktion med andra för att de inte ger mig mig något (själsligt, psykiskt eller socialt). Jag kan erkänna att jag nog alltid känt mig lite som ett ufo, lite ensam här i världen. I december träffade jag en ny person. Han kom tillsammans med en vän till en middag vi hade för att starta igång sångprojektet. Som vanligt var jag avvaktande och spanade in de två nya ansiktena. En av dem var svår att få korn på och jag tror denna person är lite för lik mig själv för att vi skulle kick it off direkt. Den andra personen tycktes vara väldigt varm och jag undrade rätt mycket över varför de andra i sällskapet behandlade honom som om han inte riktigt förstod saker och ting. För mig var det uppenbart att han var en kännare och en tänkare och vi behöver ibland lite mer tid för att ha ett svar, bearbeta saker eller skapa ett intryck. Något större intryck får jag nog säga att han inte gjorde. Nu i efterhand tror jag det var för att hans vän tog mycket plats i sin önskan att göra ett gott intryck (eller något...). Allteftersom sångprojektet fortsatte så lärde jag känna den person som jag idag ser som den mest fantastiska på denna jord. Jag är så glad över att vi funnit varandra och att vår vänskap gör att vi utvecklas. Jag tror inte vi har många själsfränder och när vi träffar dem så får livet mer smak. I torsdags lagade vi en svamp-, sparris- och lörisotto som serverades med ugnsstekt zucchini. Kvällen fylldes sedan med ett långt samtal om hur vi människor borde vara mot varandra, vikten av att följa sin mage/hjärta/intuition, vikten av att ta saker stegvis och inte rusa in (vi är båda allt eller inget personer) och hur man går vidare från att kanske inte ha haft de bästa relationerna till sin familj.
 
Jag tror att jag och min vän har många härliga äventyr framför oss: vandringar, cykla till trondheim, besöka vackra platser och sjunga tillsammans. ♥ Det gäller att ta vara på de personer som är viktiga för oss och låta dem veta hur mycket de betyder för oss. Ibland gör det ont att sortera men det är värt det! Tänk att kunna lägga all energi på det som bygger upp oss och för oss framåt än på det som vi pliktskyldigt ägnar oss åt för att vi "borde". Så tror jag det är med relationer... Vad tror du?