gentlegiantafskofvde.blogg.se

Dagens lunch

Kategori: Allmänt


Det blev en väldigt grön lunch idag. Pastan är dinkelpasta med spirulina = väldigt grönt i förhållande till om jag valt vanlig dinkelpasta. Här kommer ingredienserna för er som blir inspirerade:
 
Ruccola (halv liten påse)
Strimlade sockerärtor (1/4 förpackn.)
1 hackad schalottenlök
2 skivor rökt lax, strimlad
En halv portiton pasta
Blanda ihop tillsammans med olivolja och pressad citron samt nymalen svartpeppar
Strö över rostade solroskärnor.
 
Och där har ni en god lunch på ca 400 kalorier.
 
/GG

Trött morgon

Kategori: Allmänt

 
Varken jag eller katten tyckte att det var någon god idé att stiga upp när klockan ringde. (Som ni ser har han ordnat sig en säng på en av mina flyttlådor... ) Men, skrivandet kallar och ibland är det bara att ta tjuren vid hornen. Startade dagen med härligt färskpressad grapejuice:
 
 
Jag älskar verkligen att göra egna citrusjuicer. När jag börjar dagen med en (eller citronvatten) så vänder ofta min trötthet och jag känner att jag fått en god start på dagen. Jag och  katten hann precis vakna till innan maken kom förbi med taxen. Han växer så det knakar! Medan han sprang runt (på egen hand, efter katt, jagad av katt, helt planlöst) så fixade jag med frukost: två fröknäcke från polarbröd med ägg och kaviar. Nu känns det som att jag är redo att sova en stund till ;). Så här ser det förresten ut utanför mitt nya ställe:

Helt underbar omgivning. Och, ser ni hur nära det är till berget?! ♥ När jag lämnat in min avhandling om en vecka ska morgnarna spenderas vid foten av berget och på berget. Det ser jag verkligen fram emot och använder som belöning för att få mitt arbete gjort. Så här ser det förresten ut lite grann inifrån lägenheten:
 

Från alla fönster ser jag träd, berg och taken i sta'n. Det är så underbart att det inte går att beskriva. Omgiven av grönska! Dessutom är det ett lugnt område. I min trappuppgång (och typ alla andra) bor det mest tanter. Jag älskar tanter. I detta fall är det rökande tanter som gillar att pyssla på sina balkonger. Gissa om de crushar på taxen?! Han har förresten växt:
 

Och kommer rätt så bra överens med min katt:
 
 
Nu ska vi tre ta det lite lugnt innan det är dags att skriva igen. Dessutom ska jag nog göra en ny målplanering för hösten. Min skada har kastat omkull den förra och det är först nu som jag inte är så svidande bitter på det att jag kan tänka konstruktivt och sätta upp nya äventyr på min önskelista. ;)
 
Jag önskar er en god start denna lördag. Om ni befinner er i trakterna av min fina stad så är det matfestival för fulla muggar i centrum. Finns en del godbitar att njuta av.

Det går upp och det går ned och det går runt en liten bit...

Kategori: Allmänt

...det är en evighetsmaskin.
 
Just så känns det just nu. Min skada har förvandlat mig till en latj**el (även om jag tror att jag faktiskt rört på mig mer än vanligt i.o.m. flytt och valppromenader). Dessutom är det väldigt (frestande) enkelt att skylla på valpen för att inte cykla. "Nej men, han blir så orolig då". "Tänk om han hittar på ofog när jag cyklar!" Som om något av de resonemangen (eller de övriga) vore hållbara argument. Men jag slukar mina undanflykter med hull och hår och hamnar framför datorn och tvn istället. Tvn är mest sällskap när jag skriver. Mitt skrivande dessutom! Den fetaste undanflykten i världen! Jag använder den för att undanfly både träning och socialt liv (som jag inte orkar varken eller pga. latmasken har gottat sig till ro). Nu får det vara slut på det här. Vågen börjar långsamt röra sig uppåt igen och ingen lathet i världen är värd att jag gör mitt jobb ogjort genom att lata mig till övervikt. Stress gör inte heller att det underlättar. Jag tycks ha gått in i något slags 'skendöd'-mode när det blir för mkt. Jag lägger mig under täcket och vaggar lite och tror att det blir bättre. Men, nej! Läget är alltid detsamma när jag kikar ut igen.
 
Som ni hör så är det någon som behöver ta sig i kragen, sparka sig i baken och (som min handledare uttryckte sig ) få tummen ur r**en. Jag överdriver något eftersom jag är frustrerad på mig själv just nu. Jag tror frustrationen grundar sig mer i att jag är i en hektisk period än att jag går upp i vikt för att jag inte kan träna mer. När allt blir hektiskt så tenderar jag att bli lite ledsen för att jag inte hinner upp på berget eller får vila ordentligt. Jag älskar att sova ordentligt om nätterna, ta en vilopaus mitt på dagen och jag tycke rom att arbeta med min kropp. Därav frustration. Så, nu gäller det att bita ihop till på söndag. Köra så det ryker och ta mig igenom detta. Det kommer bli tufft och det kommer vara tråkigt stundtals men vad skönt det kommer vara på andra sidan. :)
 
Det bästa just nu är att katten flyttat till vårt nya hem och han förgyller mina dagar. Vi sov nära nära i natt och han är med (på stolen eller bordet) när jag skriver.♥
 
Hoppas att ni har det bra hälsar Jätte som försöker få styr på livet!

Underbar start på fin dag

Kategori: Allmänt

Idag är jag valp-vakt åt denna goding:
 
 
 
 
Han är ju inte så liten längre för ojojoj vad han växer! Denna guldklimp har kommit in i våra(t) liv med dunder och brak och förgyller var stund. Förutom att han vill underhållas så ska han dessutom ut nio-tio gånger om dagen. Så, ingen soffpotatis här längre! ♥
 
Dagen började runt halv sex (vilket tycks ha blivit min naturliga väckningstid på morgonen) och jag låg och drog mig en stund innan jag gick upp och drack citronvatten. Sedan promenad till ICA (ca 30 min ToR exkl. handling) och därefter frukost. Vad underbart det är när man kan starta dagar i sin egen takt. Jag ska försöka fortsätta med det under hösten för jag blir mer harmonisk och mer produktiv. Solen lyser över min balkong i söderläge och jag hoppas ni har lika fint väder där ni är. Molnen kommer sakta in över stan och det tycks bli en toppendag för skrivande.
 
Önskar er alla en god dag!

Mitt år börjar nu

Kategori: Allmänt

Tekniskt sett är det inte ett helt år utan snarare tio månader... Men ändå!
 
Jag har nu funnit mig till rätta i min lägenhet och är väldigt tacksam över att jag har denna möjlighet att fokusera helt på mig och mitt avhandlingsarbete. Jag är glad att min man stödjer mig och att han hejjar på mig. Nu är det mindre än ett år kvar tills jag ska ha klart min avhandling. I juni nästa år är det dags för min disputation. Inte nog med att min avhandling ska rocka, förhoppningsvis kommer även jag att känna mig fabulous. Så, det är inte bara ett år av att skriva mitt första stora arbete - det är även ett år att fokusera på min hälsa och mitt välbefinnande.
 
Förhoppningen är att jag ska skapa bra rutiner och äntligen lyckas med att gå ned mina sista kilon. För er som följt mig så kan jag berätta att jag det senaste har gått upp i vikt. Jag har inte gått upp lika mycket som jag skulle ha kunnat gjort. Jag har faktiskt haft lite kontroll över mig själv ;)  Men, en blandning av stillasittande (pga min skada)och ett ihop-packat kök (som ledde till mycket hämt-mat eller färdigrätter eller mysmiddagar) har gjort att jag har lagt på mig. Suck, pust och stön! Men, det är bara att kavla upp ärmarna, peka näsan i rätt riktning och verkligen ta tag i min livsstil nu. Jag har alla möjlighete och förutsättningar att lyckas om jag bygger upp goda rutiner. Min skada är så pass läkt att jag tror jag kan promenera igen. Dessutom kan jag nu cykla när som helst (ja, nästan i alla fall). Jag har gjort en liten tärningshörna i mitt vardagsrum och jag får faktiskt erkänna att det lockar titt som tätt! När hösten kommer hoppas jag på att komplettera mitt lilla gym med en crosstrainer. Något som just nu lockar mer är berget. Lägenheten ligger någon kilometer (kanske inte riktigt så långt) närmre berget än den förra gjorde. Jag kan i stort sett ta på det! :) Nu när jag måste skriva färdigt ett kapitel i min avhandling så får jag hejda mig ifrån att sticka ut och upp i den underbara omgivningen. Om jag jobbar på bra idag tänker jag belöna mig med en morgonpromenad imorgon.
 
Ytterligare en motivator eller inspiration är mitt kök. Inte för att det är så mycket att hänga i granen, men för att det är fullt av bra grejer. Det ska dessutom fylla spå med ännu bättre! Jag har mina linser, min quinoa, mina havredrycker, mina frysta frukter och bär, mina underbara knäckisar och lite härliga konserver (bl.a. makrill i tomat - nom nom!). Detta ska fyllas på med bulgur, couscous, grönsaker, oljor, och andra bra ingredienser som blir bra mat! Det känns helt underbart! Jag ser så mycket fram emot att laga mat åt mig och även bjuda min man på härliga middagar. Jag tror att det blir super! Men först så ska jag skriva hela helgen...
 
Jag kommer att skaffa en sladd för överföring mellan mobil och dator på måndag. Så, bilder kommer!
 
Jag önskar er en fin helg!

Tillbaka i full kraft

Kategori: Allmänt

Jag hoppas ni har haft  fina dagar!
 
Själv har jag haft fullt upp med att vara valp-vakt och att flytta till större skrivarlya. Båda projekten går super och idag är första dagen jag är uppkopplad i nya lägenheten. Det är en helt fantastisk känsla!
 
Jag återkommer med bilder och info ;)
 
/GG

Tillskott

Kategori: Allmänt

Jag ber om ursäkt för tystnad. Denna underbara varelse har kommit in i mitt liv och plötsligt finns det inte lika mycket tid för datorn (han äter sladdar):
 

(bild lånad från kenneln)
 
Ser han inte ut som en maraton-tax i vardande? ;) ♥
 
 
 

What's eating you? (2/3)

Kategori: Allmänt

Förra inlägget i denna tredelade serie handlade om min fars bortgång. Den är en trigger att tröstäta pga känslor av att vara övergiven. Som om det tomrummet som skapats av att han dog skulle kunna fyllas med mat (lät att skaka på huvudet åt när jag mår bra och har distans, lite svårare när jag är fångad av mina känslor). Jag skriver i presens eftersom jag tror att vi har en del triggers som kan variera i styrka och till och med liggande vilande ett tag. Jag vill inte göra misstaget att tro att den triggern nu är borta. Jag vet att den finns där om jag hamnar i 'dåliga' mönster igen eller om något krisartat skulle hända som aktualiserar det mönstret/de vanorna igen. Vanor försvinner egentligen aldrig men kan bytas ut. Föreställ dig att vi har en karta i våra tankar (hjärnor), känslor och beteenden. En dag börjar vi sakta plöja fram en ny huvudväg och de gamla huvudvägarna blir mindre. Men, de finns fortfarande där och våra kroppar och vår hjärna (som alltid vill ta den enklaste och mest invanda vägen) kan få oss att hamna in på de gamla stigarna istället för på de nya. Därför tror jag på att, istället för att förbjuda och försöka byta vanor över en natt, införa  nya och bra vanor som leder oss framåt - dit vi vill. Mer till än från! (Som jag skrivit om tidigare.) Till slut kommer vi föredra de nya värdena och då försvinner de gamla automatiskt. För, let's face it, få av oss kommer någonsin vara isolerade på slott eller få betalt för att gå på superstrikt diet uppbackade av tränare, hälsoteam och träningsanläggning. Vi kommer få kämpa på - steg för steg - i vår vardag. Och det är tuffare! Så, hatten av för er alla som försöker och som gör en förändring. Ni är redan hjältar! Håll ögonen på målet och rör er emot det - oavsett om det tar en månad, ett kvartal, ett halvår, ett år eller flera år. Varje dag är ni en hjälte i ert eget liv och för dem runt omkring er! Det gör inget om ni faller för en stund eller halkar till - bara rör er framåt igen så snart ni kan! Skapa er egen väg. Under tiden ni gör det så kommer det vara astufft men tänk när ni är framme, när ni är klara. Varenda svettdroppe kommer vara värd sin vikt i guld (för svettas gör vi massor! ;) ).
 
Nåväl, det var inte det jag skulle skriva om i detta inlägg.  Jag ska skriva om vad som äter upp mig och triggar mig till dåliga matbeteenden. Den andra faktorn är tillitsproblem.
 
What's eating me? - Tillitsproblem
Om ni läste tidigare inlägg så har ni redan koll på att jag inte hade så nära relationer med mina familjemedlemmar under min uppväxt till dess att jag och min far kom nära varandra. Hans bortgång spädde på mina tillitsproblem. Så, vad menar jag då med tillitsproblem? Jag avser upplevelsen av att man inte kan lita på att den andre personen inte kommer handla av egenintresse utan av hänsyn till den andre. Alltså, att den andre personen inte kommer skada, förråda, kräva utbyte, ha baktankar, såra eller utnyttja. Känner ni igen det? Troligen. Ett visst mått av otillit är helt sunt och normalt. Idag kan jag även säga att jag har minimerat mina problem i stor utsträckning. Det hade jag inte förut. Jag stängde ute alla, litade inte på någon, släppte inte någon nära och gömde alltihop bakom en fasad av 'jag är stark' och duktighet. Usch, jag blir utmattad bara av att tänka på det. Ensamheten och isoleringen var mitt skyddsnät. Så upplevde jag det i vart fall. Men, som jag skrev i tidigare inlägg, så ledde det till en del tröstätande. Eller om det kanske var stressätande?  Det har även lett till icke-ätande. Den värsta perioden var för 7-8 år sedan. Jag läste min magister och ville verkligen göra ett bra jobb med den utbildningen. Fast, det var inte den stora orsaken utan bara en bidragande. Den stora orsaken var att min mans ex började kontakta honom något år tidigare. De hade alltid haft kontakt och jag är glad för att de har det - hon är en av hans äldsta vänner. I vart fall... Hon ville ha tillbaka honom och han fann väl det smickrande eftersom hon dumpat honom några år tidigare och nu fick han vara den som nekade. Jag tyckte det var jobbigt att han inte satte gränser och började projicera alltihop på mig själv i form av känslor att jag inte dög. Jag mådde skitdåligt och det hela slutade med att jag slutade äta. Jag åt kanske fyra knäckebröd och någon frukt per dag. En period åt jag kanske ett äpple per dag. Jag rasade i vikt och fick hypoglykemiska reaktioner (fick yrsel, kallsvettningar och höll på att svimma pga lågt blodsocker). Exets smsande hade startat efter att de umgåtts under sommaren. (Något han råkade nämna någonstans i oktober men hade undanhållit under sommaren.) Vi hade spenderat sommaren på olika ställen pga jobb och när sommaren åter närmade sig ökade min stress och osäkerhet. Jag vägde 69 kg och var 177 cm lång. Det låter säkert helt normalt. Men, ni får tänka på att jag svultit mig till den vikten och den var alldeles för låg för min aktivitetsnivå (och kraftigare kroppsbyggnad?). Jag fick beröm för att jag var så 'smal och fin'. Men, i mina ögon var jag den fulaste som någonsin satt en fot på denna jord. Jag kände mig inte värdefull alls och satsade allt på prestationer medan den jag var försvann under allt självhat och fasaden av att vara duktig. Det som var motorn i det hela var tillitsproblem. Jag hade kämpat emot mina instinkter och släppt in honom för att sedan bli sviken och inte förstå situationen alls. Då sommaren kom var jag helt förstörd och bad honom att träffa sitt ex under sommaren. jag skulle vara på ett ställe och han på ett annat. Jag bad honom att ta reda på vad han ville med henne och välja någon av oss. Det viktigaste var att få känna mig vald (om han valde mig). Han sabbade alltihop - givetvis - genom att berätta för sitt ex att de kunde träffas. Varpå det inte var aktuellt längre. För det är saken med tillitsproblem - när tre stycken har dem i en triangel så finns det ingen som tar ansvar och som styr upp situationen. Jag försökte att komma över det, tänka sunt och vara den som tog ansvar. I slutändan så var jag tvungen att välja mig själv och vi flyttade isär.
 
Sedan dess arbetar jag på att tycka om mig själv och stå upp för mig själv. Det går mer och mindre bra i olika perioder. Än idag så knyter sig magen och jag kan inte äta när jag blir orolig. Än idag så är min ämnesomsättning rätt så kass. Och än idag kan mina tillitsproblem triggas av min man när vi inte har det bra. (Särskilt när hans ex hör av sig mer aktivt och på konstiga tider) Förut brukade vi dansa en otillitstango som gick ut på att vi hade det bra, en började tvivla och distanserade sig, den andre undrade vad f**n den andre gjorde och distanserade sig lika mycket, därefter tog en ett steg framåt och den andra följde efter. Väldigt sällan var vi i balans. I våras föll vi ur balans igen. Vi hade båda svåra perioder och jag sökte hans stöd (vilket faktiskt är ett stort steg när man har tillitsproblem: att släppa in istället för att skjuta bort) men han ville inte ha mig nära för han hade fullt upp med sina problem och att köra med devisen att 'ensam är stark' och 'jag behöver ingen'. Denna gången började jag tröstäta istället för att svälta mig. Men, jag stod upp för mig själv snabbare än tidigare. Eftersom han inte känner sig förmögen att arbeta på det vi behöver arbeta på och vi bara gör sönder varandra pga tillitsproblem och önskan efter resp. oförmåga att ge emotionell bekräftelse så kommer vi flytta isär under hösten. Denna gången skapar jag inte emotionell distans även om det blir en rumslig sådan och jag hanterar mina tillitsproblem så att de inte driver oss isär. Jag får se hur han hanterar sina. Jag vill arbeta oss närmre varandra och att vi tar tag i det vi undvikit så länge och därmed spränger bort de sista barriärerna av tillitsproblem som vi bär oss emellan. Jag älskar honom. Jag vill ha honom nära. Jag tror på att vi kommer ha en strålande framtid. Men just nu behöver jag sätta mig själv först, jag behöver få klara av mina egna utmaningar och nå mina mål. Om jag tar ansvar för alla andra och allt annat först så orkar jag inte ta ansvar för mig själv och jag kommer förlora många år genom att leva ohälsosamt om jag inte tar hand om mig själv.
 
Tillitsproblem har ätit mig genom att ätande har varit en tröst men även ett straff tror jag (att jag inte är värd att äta bättre för jag är ändå så ful, det spelar ändå ingen roll etc.), genom att uteblivet ätande har varit ett försök att ta kontroll och genom att det har dämpat stress/ångest. Jag tror även att maten har kunnat vara en slags belöning eller trivselakt. Efter att ha kämpat en hel dag och klarat den (duktiga jag! *ironi*) så har jag tyckt att det är supertrevligt att äta något gott och dricka vin till det. Och det har även blivit en ritual som markerar övergången mellan jobb och ledighet (eftersom duktiga jag jobbar dygnet runt utan klara gränser). Detta är en känslokoppling som har funnits sedan jag var liten. Då samlades familjen på helgkvällarna och åt gott framför tvn. På så sätt associerar jag ätande med mys och gemenskap (se upp med vad fredagsmys kan göra för framtida generationer!). Så, i min ledsenhet över att känna mig ensam och att jag inte kan lita på stöd och ansvarstagande från min man eller mina vänner (tillitsproblemsspöken) så blir mat något som finns där, som jag kan lita på och som bidrar till mysighet. Det skrämmande är att jag kan känna att jag minsann 'är värd' att äta något gott och dricka vin. Detta har även förstärkts i min och min mans relation eftersom han inte tycker om eller vill prata om känslor. Så, för honom är det enklare att köpa något gott och 'skämma bort mig'. Vad jag egentligen och verkligen är värd är emotionellt stöd. Jag behöver det från mina nära. Numer står jag upp för det och vet att jag förtjänar det.
 
Jag är inte 'värd' pizza och vin... Jag är värd att må bra, få vara frisk, få kärlek och ha personer omkring mig som gör att jag känner mig accepterad och vacker - inifrån och ut. För jag duger precis som jag är och jag är fantastisk på just det sätt som jag är. Och ingen ska få mig att känna något annat - även om de påpekar svagheter etc. Jag kan inte kräva ansvar av någon annan. De måste själva ta det steget. Jag kan bara ta ansvar för mig och för dem omkring mig. Alltså ansvar för dem, men inte åt dem. Jag är inte på min vakt mot andra, men jag är j**ligt noggrann med vilka jag släpper in i mitt liv. Jag frågar om hjälp och försöker visa för andra att jag finns där för dem. Villkorslöst och gränslöst (notera att detta gäller för dem som jag valt att ha nära). Om någon av dem inte handlar med mitt bästa för ögonen eller om någon av dem (orättfärdigt) får mig att tvivla på mig själv (all konstruktiv kritik tas tacksamt emot) så kan jag bara välja min egen plats i den relationen. Hur mycket jag än önskar något från den andre så måste det komma från hen själv.  Jag kan ta ansvar för att uttrycka mina behov, mina känslor, mina tankar och vad jag tror kan hjälpa. Men, jag kan inte ta steget mot mig själv åt dem. Jag kan aldrig tvinga någon annan att ge mig migsjälv. Det kan bara de välja. Och, sorry girls, alla vill inte det. Det måste vi respektera och hantera.
 
Jag väljer kärlek framför tillitsproblem. Jag älskar och släpper in dem som jag vill släppa in. Om de inte respekterar eller tar ansvar för vår relation så förlåter jag dem (även om jag inte glömmer), accepterar och flyttar ut dem några steg från min närhet. Alla människor är inte värda lika mycket engagemang från oss. De måste förtjäna vårt engagemang även om vi tar första steget med att gå 'all in'. Med dessa insikter äter jag inte längre pga tillitsproblem. Men, eftersom det är en ganska tricky problematik så frågar jag mig alltid varför jag vill äta något som egentligen inte är bra för mig. Är jag sugen och verkligen vill äta det för att det är en fin upplevelse så ok - go for it! Men är det för att dämpa en känsla, trösta eller hantera stress så får det gå bort och jag ringer hellre min mamma, min syster eller en vän. Eller, så tränar jag - det är också ett sätt att få positiva känslor i kroppen samtidigt som det fungerar som terapi. Dock kan även detta gå till överdrift. Nästa inlägg ska handla om relationen till min kropp och hur träning kan vara ett självskadebeteende.

West highlands (Skottlandsresan del 2 av 2)

Kategori: Allmänt

 Den tredje dagen i Edinburgh valde vi att åka på en endags busstur. Det var supertrevligt. Vår fantastiske chaufför (Jamie) underhöll oss och berättade om de landskap vi åkte igenom kopplat till exempelvis klanerna som levde där, deras stridigheter, den nya James Bond filmen och om platserna vi skulle besöka. Helt fantastiskt! Här följer några bilder:
 
Resan börjasde med ett stopp vid Doune castle. Om ni känner igen det utan att veta varför så kan det bero på att detta är slottet som är med i Monty Pythons 'Holy grail'. Jag tycker MP är helt fantastiska och får erkänna att jag blev till mig när jag klev ur bussen och kände igen det väldigt väl.
 
 
 

Därefter fortsatte resan. Medan omgivningen blev allt vackrare så kom vi snart fram till en kombination av fika-, toa- och fotostopp. Nedan syns Hamish med hans dotter Honey (mamma heather höll sig inne i stallet, vilket är förståeligt - detta regniga väder följde oss under hela resan). Hamish är Skottlands mest fotograferade Highland cattle...

Hamish och hans damer har fin utsikt:
 
 

Efter att ha bekantat oss med Hamish reste vi på slingrande vägar (bra att ha i åtanke om ni vill på tur och lätt blir åksjuka) och bergen böev allt högre. Det var helt underbart att resa mellan bergen, lyssna till Jamies historier och titta på alla bens (berg), lochar (sjöar) och glens (dalar).  Lunchen inmundigades på 'the green wally' (den gröna stöveln). Här syns en del av bergen:

Detta stopp var en byggnad som innehöll restaurang, fik och en butik som sålde allt möjligt. :) Som det står på skylten: "and much, much more"...
 
Resan gick vidare mot Inveraray Castle. På vägen passerade vi Kilchurn Castle. Det är samma familj som äger båda slotten tillsammans med något tjugotal andra i olika skick ;) Här ser ni hur underbar natur och kultur som högländerna bygger på:

Vi kom fram till Inveraray och min man blev helt till sig när vi klev in i slottet. Det har en fantastisk vapensamling och de tär typ allt (tillsammans med familjeporträtt) som slottet bjuder på. Men, fikat var gott, toaletterna rena och omgivningen väldigt vacker.
 
 

Efter att ha åkt en bit från slottet (redan på slottsgården anar man att bergen håller på att bli högre som ni såg ovan) så gjorde vi ett stopp på en rastplats mellan the Arrochar Alps. Vyn tog andan ur mig:

Efter att ha besökt dessa alper började resan vika av söderut igen. Vårt sista stopp blev i byn Loss som ligger vid Loch Lomonds strand:

Det var helt fantastiskt att få se den sydvästra delen av högländerna. Jag och mannen är helt inne på att vi nästa gång tar en busstur som är tre eller fem dagar lång. Skottland är helt underbart!

Dags för fot-rehab

Kategori: Allmänt

Som jag skriv (lite i förbifarten) stukade jag min fotled under semestern. En enorm stukning där fotleden lite smått hamnade ur led. Inte trevligt alls. Så här såg det ut då:
 
 
Så, inte så värst illa... Med lite engelsk ipren i kontant omlopp så var dte uthärdligt även om det stundtals gjorde mycket ont. Såret på höger knä var ibland värre än fotleden. ;) Detta är en återkommande skada som jag haft sedan våren år 2000. Jag har dock sluppit undan stukar-mig-så-fotleden-hoppar-lite-ur-led incidenter sedan hösten 2009 då jag föll och bröt mitt högra ben mitt uppe i allt ihop. Ofta när fotleden går litegrann ur led så hoppar den tillbaka ganska snart. Den här gången tog det för den att hoppa tillbaka och givetvis blev både jag och min man oroliga. För att kolla att allt stod rätt till så besökte jag vårdcentralen i fredags. Det hade då gått en vecka. En ritkigt duktig läkare kände, klämde och böjde och töjde. Ingenting tycks vara brutet och det blir sjukgymmnastik för min del.
 
Det känns väldigt konstigt att inte kunna träna. Jag märker att jag blir mycket mer sugen och vill äta dåliga saker nu när jag blivit passiv. Tänk att det kan hänga ihop så?! I väntan på att få ett rehabiliteringsprogram tänkte jag cykla lite försiktigt (det ingår i programmet). Cykling är underbart! Det belastar inte och man kan känna efter hur mycket elle rlite man kan trampa ned och vilken fart man kan ha. Dessutom så får hantlarna och yogamattan komma fram och underhålla mig. Bara för att fotleden inte kan belastas så innebär det inte att annan träning får utebli (även om jag tycker den sortens träning är tråkig och jag kommer behöva rutinisera den). Jag försöker komma ihåg (eftersom jag gärna och lätt glömmer bort) att det finns så otroligt många träningsalternativ beroende på var elle rhur jag skadar mig. Min första inställning är ofta att växa fast i soffan och deppa över smärta och att jag inte kan springa.
 
Jag kan erkänna att jag varit lite nedstämd sedan läkarbesöket. Eftersom detta är en återkommande skada så förstår jag att jag troligen kommer att få leva med den. Men, att få det på papper och behöva inse att jag kanske måste ha stödskydd för fotleden och att jag dessutom kommer få leva med cirkulationsproblem i fötterna (blir som vatten-kuddar bakom tårna) tog ned mitt humör någon dag. För mig är det viktigt att få uttrycka mina känslor och att få känna och uppleva de känslorna en stund. Nu, när jag har fått gjort det, så kan jag se konstruktivt på saker och ting. Alternativ träning och en bra sjukgymnast komme rge goda resultat! Om jag sedan behöver ha ett fult skydd på min fotled så får det väl vara så...
 
Har ni några förslag på alternativ träning som inte belastar fotleden?

Mitt Edinburgh (skottlandsresan del 1 av 2)

Kategori: Allmänt

Fina ni! Nu är jag äntligen hemma igen. Jag tycker det är fantastiskt att resa men efter ett tag längtar jag efter mina rutiner och min kissekatt. Ordningen är nu återställd och jag har, på två dagar, hunnit tröttna på allt katthår som är överallt (inkl inuti min näsa). ;)
 
Jag har haft det helt fantastiskt och här nedan följer en berättelse om mitt Edinburgh. En resa gjores även utanför denna fantatsiska stad och berättelsen om den kommer i ett eget inlägg.
 
Min man är en herre som försöker ge sken av att han är ganska laid back och goes with the flow. Vilket inte alls är hur han är (visst är et spännande hur män bygger upp illusioner av sig själva som liiite mer coola/häftiga/vilda än vad de är?!). Så, fyra timmar innan planet skulle gå (d.v.s. två timmar innan incheckningen ens öppnade) så sto vi på flygplatsen och han var helt övertygad om att hans ryggsäck nog var för stor för att gå som handbagage.  VI hittade en slags behållare som han fick lägga ryggsäcken i och som visae att den, som jag sagt, var helt OK i storleken. Det roliga är alla enorma väskor som andra personer hade som handbagage... Jag fick bjudit honom på en öl, hantaggade ned och sedan väntade vi ett bra tag. Under tiden vi väntade försökte vi checka in online via hans mobil. Vilket var omöjligt eftersom den virtuella incheckningen och mitt pass var oense om vilket kön jag faktiskt har. Det var därmed bara till att sitta och invänta incheckningen. Efter att ha  slagit ihjäl ytterligare två timmar efter incheckningen var vi på väg mot London för vårt byte på Heathrow. De ca två timmar vi hade att slå ihjäl där spenderades med att gå igenom massiva säkerhetskontroller, ta ett tåg för att komma till huvud-terminalen, hitta en väl undangömd gate, ta en buss till flygplanet och vänta på att den (enda) bussen skulle hämta samtliga ca 200 passagerare. Mitt tips idag är att inte tro att man kan löka runt på Heathrow... En timmas flygtur senare landade vi i ett friskt fläktande Edinburgh och tog en taxi till vårt hotell. Vi har ett hotell som vi återkommer till: The original Raj. Det är som ett skämt mellan mig och min man. Vi hamnade där av en slump första gången vi åkte till staden efter att jag fått hjälp med bokningen genom en resebyrå. Och, det är som det låter, ett indiskt hotell i Edinburgh. Första gången vi stod utanför hotellet  stod vi bara tysta innan vi började skratta åt att vi hamnat på just det hotellet med en vit elefant utanför entrén. En dag kanske det inte är lika kul längre men än så länge så är det 'vårt hotell'.
 
I Edinburgh känner jag mig hemma. Även om det är en av huvudstäderna i Europa och fylld med folk, så är det en skönt avslappnad stad och det är inte särskilt svårt att hitta sin väg. Det finns egentligen bara två gator: Princes street som är shoppingstråket i den nyare delen av staden. Här går bussarna, här går folk fort fram för att ta sig till sina mål, och här finns de kommersiella restaurangerna och affärerna. Den andra gatan är High street, även kallad 'the royal mile', där all turistriktad verksamhet finns. Denna gatan går från Holyrood (alatset som är kungligt residens) upp till Edinburgh castle (en försvarsborg) och här hittar ni alla muséer, alla tacky turistaffärer som innjuder till att köpa souvenirer i form av kiltklädda gossedjur eller plåtburkar med olika motiv. Eller varför inte kylskåpsmagneter? Men här finns även whiskybutiker, cigarrbutiker och en hel del kyrkor, statyer och historiska byggnader. Tar man en snedgata ned så kommer man till Greyfriars kyrkogård och grassmarket. Det är en helt underbar uppdelning i staden även om det bidrar till att staden, liksom den alltid varit, känns lite tudelad.
 
Men, det finsn ett helt Edinburgh bortanför dessa två gator. Staden är uppbyggd på sju berg/utslocknade vulkaner och här finns enormt vacker natur. Min fantatsiska man har haft ett otroligt tålamod med mig denna resa. Han tycker inte om att promenera och skulle nog helst suttit och druckit whisky och rökt cigarr på the royal mile. Istället har han två av våra fyra dagar gått låååångt, en dag åkt buss, och enbart en dag turistat på milen. Här nedan följer en kronologisk bildserie:
 
Första dagen var målet att promenera ut till Craigmillar. Craigmillar är en slottsruin som jag gissar ligger ungefär 5 km utanför stadskärnan. Vårt hotell ligger ungefär någon kilometer söder om stadskärnan. Vi gick därför in mot stan men vi höll oss nedanför slottsberget/-vulkanen. Här är vår först vy mot slottet:
 
 
Vi passerade genom den kyrskogård som ligger bakom St John. Huvudsakligen för att jag behövde gå på toa och det finns allmänna toaletter precis efter kyrkan. dessvärre var dessa avstängda eftersom man håller på att renovera samtliga av stadens allmänna toaletter under året. Det här med allmänna toaletter är en fantastisk idé. nu snackar vi inte sunktoaletter alá Sverige heller utan gratistoaletter som ses efter hela tiden. Efter renoveringen kommer det dock kosta 30 pence (ca 5 sek) att använda toaletterna.  Men, tillbaka till berättelsen... Eller, tillbaka efter att jag har fått anmärka att det finns en hel del fantastiska kyrkogårdar i staden. Kika in på dem för att besöka kändisgravar (nu snackar vi kändisar från mitten av förra milleniet och framåt), insupa atmosfär, sitta ned och vila fötterna på ett lugnt ställe, eller känna historiens vindslag.
 
Vår promenad fortsatte förbi Greysfirars kyrkogård. Edinburgh är en av världens mest hemsökta städer och på denna kyrkogård finns en låst avdelning där spöket McKenzie härjar. Han sägs även hemsöka de underjordiska valven som ligger under hela milen. Dessa valv är väl värda ett besök om ni är i staden. De skildrar en ganska sorglig historia om ett markerat klassamhälle dit även Irländarna kom vid den stora svälten. Det rä värt att tänka på när man går turiststråket fram: under dina fötter ligger sju våningar av håligheter dit de fattigaste var hänvisade att leva i smuts, sjukdom och brottslighet. Mary Kings Close är en av de mest välbesökta attraktionerna som tar er ned under gatorna. Det är en informativ runda som griper i hjärtat. Om ni har starka hjärtan och inte blir starkt påverkade av andliga plaster så kan ni gå på en av de många spökturerna eller informationsturerna som tar er ned i valven. Om ni besöker staden så kan ni notera att husen har 11-13 våningar på den sida som ligger nedanför bergs-/vulkansluttningen medan de har ca 4 våningar uppe på milen. En stor del av den gamla staden är dold för oss och vid de informationsturer som jag nämnt ovan så kan ni få tillgång till den delen av staden och historian.
 
 
Greysfriars kyrkogård är, förutom en hemsökt plats, en vacker plats som kanske är mest känd för Greyfirars Bobby: en hund som vilade på sin herres grav till dess att han själv lämnade jordelivet. Hunden har en minnessten och utanför kyrskogården finns det även en staty av honom.
 
 
 
 
 
 

Efter kyrkogården bar det av ut över 'the meadows' (grönområde nedanför universitetet med en utmärkt lekpark för barn). Här fick vi en fantastisk utsikt över Arthurs' seat (ytterligare en utslocknad vulkan som tillhör Holyroods slottspark. Jag stukade tyvärr foten och kunde inte tvinga upp min man för berget/vulkanen. Men, jag rekommenderar det varmt. Där uppifrån har man en fantastisk utsikt över hela staden och dess omgivningar.
 
 
 
Efter att ha gått och gått (och gått och gått enligt min man) kom vi fram till slottet:
 
 
För att komma dit fick vi gå igenom en fantastisk slottspark (snarare slottsskog). Även slottsruinen bjöd på fantastisk utsikt:
 
 

På slottet stukade jag foten (se upp för alla ojämnheter) och yrkade på att ta taxi in till sta'n, vilket min snåla fantastiska man gick med på. Uppe på milen åt vi god lunch. En sak jag älskar med Edinburgh är att man kan få tag på precis den maten man vill ha. I mitt fall vegetarisk mat. Min man tog en fish and chips och mätta gav vi oss ut på turiststråket:
 
The mercat cross - som är en enhörning eftersom kung James tog an enhörningen som släktvapen/landssymbol. Enhörningen med sina magiska krafter (kedjan som slingrar sig runt den symboliserar att han tämjt den) var ju ganska överlägsen det engelska lejonet...

St Giles katedral: (Jag tror det är Adam Smith som står staty - han var ekonom/statsvetare)

Staty av Hume (en av upplysningens främsta filosofer om det sociala) - här finns det ofta musikanter som bjuder på skönstämd sång, säckpipeblåsning etc...

Vidare upp till 'the whisky experience' som ligger nästan helt uppe på toppen. Efter den gamla byggnaden till vänster kommer man in på slottsterassen. Det här är stället för den som vill lära sig mer om whisky. Det är en familjevänlig upplevelse som bjuder på en åktur i en 'whiskytunna'. Bildspelet man bjuds på kan även fås på svenska. efter åkturen tas man till ett rum för mer information kring whiskysmak beroende på område som whiskyn kommer ifrån. därefter tas man till museet som hänger ihop med attraktionen. Här finns extremt många whiskysorter uppvisade.

Den andra dagen började vi längst ned på milen. Här syns Holyrood palace:

Holyrood palace är än idag kungligt residens. Mest är det känt för att Mary Stuart - queen of scots bodde här. Till slottet hör en klosterruin:

Efter att vi besökt slottet gick vi upp för milen. Vi kikade in på Edinburgh-museet, people's story och gick ned till national museum of Scotland för utställningen om Mary Stuart. Även detta museum är familjevänligt och det finns massa för barnen att upptäcka och göra. När vi varit på det museet tyckte min fotled att det fick vara nog och vi tog oss ned mot princes street (den kommersiella gatan). Efter att ha bokat bussbiljetter för dag tre (som jag berättar om i eget inlägg) promenerade vi gatan fram. Vid sidan av gatan finns en underbar park och här ligger även konstmuseerna. Framför allt känns gatan igen på grund av 'the Scott monument'. Sir Walter Scott skrev bland annat 'Rob Roy' och 'Ivanhoe' och detta är hans minnesmomument: (en orgie i gotsk fläskighet som man, om man har ett starkt hjärta, kan klättra upp i via ett av benen)

Dag fyra var det dags för nästa promenad (monsterpromenad enligt min man). Planen var att gå via 'Walk of Leith' genom Dean village och vidare ut till Lauriston Castle. Promenadstråket var väldigt vackert:
 

Dean village är en gammal by som tidigare, innan man bygde den nyare delen av staden, låg utanför stadskärnan. Om jag inte minns fel så är byn uppsatt på UNESCOs lista för dess gamla byggnader men även för den bro som byggts över Leith (den finns på bild nedan). Första stoppet i byn blev Dean cemetary. En mycket vacker och stämningsfull kyrkogård:

Därefter tog vi oss fram mot bron: (Dean bridge)

Bron är helt enorm: stor och hög! Här är utsikten ifrån den (ut mot byn):

Till slut nådde vi vårt mål: (Det var stängt :(  )
 
När vi vilat våra ben ett tag gick vi mot närmsta by i hopp om att undvika det åskoväder som dragit in över stan. Vi hann nästan fram innan vi blev dyngsura av ett hällregn. Det blev taxi hem till hotellet, varma duschar och en kväll spenderad på hotellrummet.